GYO’lar için müjdeli haber geçen ay geldi. Mütekabiliyet yasası TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçti. Şimdi yeni bir zirve beklentisi oluştu. İşte tüm alanlarıyla GYO sektörü ve 2012 yılı beklentileri.
Türkiye’de 21 milyar TL’lik bir hacme sahip olan GYO sektörü, her geçen gün değerine yeni katma değerler katıyor. Halka açık olan GYO’ların 19.5 milyar TL, açık olmayanların da 1.5 milyar TL olmak üzere toplam 21 milyar TL’lık varlık büyüklüğü bulunuyor Sektörün piyasa değeri 2010‘da 8,5 milyar TL civarlarındaydı. Bugünse o rakamlara göre yüzde yüz ellilik artışla 21 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Sektör 2010 yılında da bir önceki yıla göre yüzde yüzlük bir artış sağlamıştı.
Görüldüğü gibi GYO’lar ilk önemli yükselişini, 2010 yılında gerçekleştirdi. Bunda yeni halka açılan GYO‘ların büyük payı oldu. GYO’ nun en büyük lokomotiflerinden Emlak Konut başta olmak üzere 2010’da halka açılan 6 GYO ve Avrasya YO’nun GYO‘ya dönüşmesiyle, GYO‘ların toplam piyasa değerinde gözlenen değişimin 4,5 milyar dolarlık kısmı yeni halka arzlardan kaynaklandı.
İnşaat sektörü ana faktör… GYO sektörü, inşaat sektörüyle paralel hedefleri olan bir sektör. Konut ve inşaat sektörü dünyada birçok ülkede ekonomik krizin etkilerinin sürdüğü bir ortamda bile Türkiye‘de lokomotif sektör olmaya 2011 yılında da devam etti. 2011‘de yüzde 10 büyüyen inşaat sektörü, 1,9 milyon kişilik istihdam rakamı ile de Türkiye’de toplam istihdam içindeki payı yüzde 7,7‘ye kadar çıktı. Bu nedenle sektör, çok özel bir yapıda konumlandırılıyor. Ekonomi politikalarının inşaat sektörü üzerinden uygulanması krizin teğet geçmesinde en büyük etken olarak beliriyor.
2011 yılında inşaat sektöründeki istihdam, 1,91 milyon kişi ile tarihi zirvesine ulaştı. 2012 yılında da inşaat sektörünün istihdamının yüksek kalmaya devam edeceği umut ediliyor. Ticari gayrimenkul yatırımlarında büyümede 2011’de yüzde 10 olarak gerçekleşti. Bu rakam az da olsa öngörülenin üzerinde. Ticari gayrimenkul yatırımlarında da büyüme 2011 yılı için öngörülerin üst sınırında yüzde 10 oldu. Bu arada, gayrimenkul sektörü, cari açığı büyütmeden büyüyen ve girdileri yaklaşık yüzde 100 Türk malı olan tek sektör olarak da ön plana çıkıyor.
Mütekabiliyet yasası geçti, GYO’lar zirve yapabilir TBMM Adalet Komisyonu, geçen ay yabancılara mülk satışına ilişkin tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Bakanlar Kurulu‘nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye‘de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilecek. Bakanlar Kurulu‘nun Dışişleri Bakanlığı‘ndan görüş alma şartı kaldırıldı.
Yabancı kişilerin edinebilecekleri taşınmazlar ve sınırlı ayni hakların toplam alanı, ilçe yüzölçümünün yüzde 10‘unu, ülke genelinde ise kişi başına 30 hektarı geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, 30 hektarı iki katına çıkarabilecek. Mevcut düzenlemede yabancıların ülke genelinde alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 2,5 hektarı geçemiyordu.
Yabancı ülkelerdeki ticaret şirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı ayni hak elde edebilecek. Yabancılar ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan ticaret şirketleri dışındakiler, Türkiye‘de taşınmaz edinemeyecek ve lehlerine sınırlı ayni hak tesis edilemeyecek.
Bakanlar Kurulu, yabancılar ile kendi ülkelerindeki kanunlara göre kurulan yabancı ticaret şirketlerinin taşınmaz ve ayni hak edinebilecekleri yerleri; ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçüm ve miktar olarak belirleyebilecek, sınırlandırabilecek, yasaklayabilecek. İşte bu yeni yasa piyasayı canlandıracak, hedeflere varmada büyük etki oluşturacak önemli bir gelişme. Yabancı yatırımcıların yeni gözde merkezi olan Türkiye’de başta arsa alım satımı olmak üzere, ticaret merkezleri, modern ofis plazalar ve toplu konut inşalarıyla Türkiye GYO’lar açısından yeni bir yükseliş havası oluşturabilir. Peki Türkiye açısından çok önemli olan GYO’lar nedir? Neden ihtiyaç vardır ve 2012 beklentileri nedir?
HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE! TURCOMONEY MAYIS 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE! AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA…
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.