Bakanlığım döneminde metroloji ile meteoroloji kavramını karıştıranları gördüm. Bugün de bu kavramın yeterince bilinmediğini, önemsenmediğini görüyor ve üzülüyorum.
(Metroloji, Meteoroloji, Metalurji ve ölçme..!)
Bilindiği gibi, metroloji (ölçüm bilimi) insan hayatının her safhasını etkileyen ve günlük yaşantımızla iç içe geçmiş önemli bir bilim dalı haline gelmiştir.
Üretilen her mal ve hizmet ölçülerek insanların hizmetine ve tüketimine sunuluyor. Dolayısıyla, ölçü ve ölçü aletleri, tüketici haklarının korunması, haksız kazancın önlenmesi, can ve mal güvenliği açısından tüm toplumu doğrudan ilgilendiren önemli bir bilim ve uygulama alanıdır. Bir anlamda hayat, ölçme ve ölçülmeden ibarettir.
ÜLKEMİZ KURUCU ÜYELERDEN BİRİ OLDU
Ülkemizin bu alandaki çalışmaları, Osmanlı Devleti döneminde başladı. Ülkemiz, 1875 yılında Paris’te kurulan Dünya Ölçü ve Ayar Teşkilatı’nın kurucu üyelerinden biri oldu.
Metroloji yani ölçme bilimi, üç ana ayaktan oluşuyor: Endüstriyel, bilimsel ve yasal metroloji.
Hali hazırda, bu alanlardaki çabalar, AB ile Türkiye arasında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde devam ediyor. Ancak Fasılların taranması sürecinde AB yetkilileri tarafından özellikle yasal metroloji konusunda eksikliklerimiz ortaya atıldığı için Bakanlığımız tarafından 10-11 Ocak 2004 tarihinde ilk Metroloji Şurası yapıldı. Bu konuya ilgililerin hassasiyetle önem vermelerinin vazgeçilmez bir zaruret olduğuna inanıyorum.
Tartılar, sayaçlar ve hazır ambalaj v.b konularda düzenlenen oturumlarda, Yasal Bilimsel ve Endüstriyel Metroloji konularını temsilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversite temsilcileri ve sektör temsilcileri bir araya getirilerek konuyla ilgili mevcut durum, sorunlar, çözüm önerileri değerlendirildi. Özellikle AB mevzuat çerçevesinde karşılaştırmalar yapıldı ve ilgili birimlerde, basında ve kamu oyunda olumlu katkı sağlandı.
ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ
O tarihlerde bakanlığa bağlı olmayan “TÜBİTAK” çatısı altında yıllar önce yönetiminde bakanlığın da temsilcisi olduğu çok zengin laboratuvarlara sahip “UME” Ulusal Metroloji Enstitüsü kurulmuş bulunuyordu. Anlaşılan o ki sanayi ile toplum la yeterince bütünleşememiş sesini ve etkinliğini duyuramamıştı.
Metroloji Şurası duyurulduğunda bazı bakan, milletvekili arkadaşların ve üst düzey yöneticilerin bile ciddi konulardan ne kadar uzak kaldıklarına ezberci eğitimimizin sonucuna hayretle ve üzülerek şahit oldum.
HAVA TAHMİNLERİNİN SİZİNLE NE İLGİSİ VAR?
Şura’nın ön hazırlık, davet ve en önemlisi açılışına katılım için bizzat yaptığım görüşmelerde “Metroloji” kelimesini duyan bazı yetkililerin Metroloji kelimesini meteoroloji kelimesi ile karıştırarak “hava tahminleri de size mi bağlı?” ya da “Hava tahminlerinin sizle ne ilgisi var bakanım?” sözleriyle karşılaştım ve şu açıklamaları yapmak zorunda kaldım.
“Metroloji”, ülkemizde sadece uzunluk ölçüsünü belirleyen “metre” kelimesinden türemiş olup uluslar arası ortamda her türlü ölçmenin ana sembolü anlamındadır. Hava tahminleri “meteor” kelimesinden kaynaklanan meteoroloji ile ilgilidir. Bu arada benzer bir kelime de metal kelimesinden kaynaklanan “metalurji” sektörünü ifade eder. Bunları karıştırmayın bizim yaptığımız metroloji şurası (ölçme..! ölçme..!)
Evet ne yazık ki gelişmiş ülkeler neler yapıyor, biz nerelerdeyiz..!
Ali Coşkun
58. ve 59. Hükümetler Sanayi ve Ticaret Bakanı
İDV İş Dünyası Vakfı Onursal Başkanı
coskun@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.