Son Haberler

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş, Ekonomik Planlama Konferansı'nda konuştu:

İSTANBUL (AA) – Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş, vatandaşları enflasyona karşı korumak için gelir ve harcama politikalarını etkin bir şekilde kullandıklarını belirterek, "Bu kapsamda, 2022 yılında 276,8 milyar lira vergi gelirinden vazgeçerek bu tutarda bir kaynağın vatandaşların doğrudan cebinde kalmasını sağladık." dedi.

Ekonomi Planlama ve İş Adamları Derneği (EPİAD) tarafından düzenlenen Ekonomik Planlama Konferansı, "Enflasyon Sorununa Çözümler" temasıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

Konferansa, Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Mahmut Rıdvan Nazırlı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, EPİAD Başkanı Ahmet Matar, Albayrak Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Prof. Dr. Ömer Bolat, kurumsal ve dernek yönetim uzmanı Thijs Stoffer ile akademisyenler ve çok sayıda yabancı misafir katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Yunus Elitaş, ekonomi politikalarını tasarlarken ve uygularken ilgili paydaşların görüşlerini almayı önemli gördüklerini söyledi.

Türkiye ekonomisinin bugün içerisinde bulunduğu hızlı ivmenin büyüme rakamlarına yansıdığını ifade eden Elitaş, tüm dünyada yaşanan gelişmeler nedeniyle yıl içerisinde birçok ülkede dünya tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyon rakamlarının görüldüğünü belirtti.

Elitaş, dünyada gelecek süreçte zorlukların yavaş yavaş azalmaya başlayacağına işaret ederek, "Türkiye Ekonomi Modeli; yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı, insanımızın refahını odaklayan bir anlayışla, ülkemizi küresel değer zincirinde üst sıralara taşımak hedefiyle devreye alındı. Model kapsamında öncelikle finansal piyasalarda ortaya çıkan ekonomik temellerden uzak oynaklıkları azaltacak, finansal istikrarı destekleyecek ve Türk lirası tasarrufları özendirecek özgün enstrümanları geliştirdik." ifadelerini kullandı.

Enflasyonla mücadeleye önem verdiklerini belirten Elitaş, şunları kaydetti:

"Enflasyonla mücadeleye de bir katkı sunması amacıyla iktisadi faaliyetlerde kredilerin buluşmasında selektif kredi politikasını uyguluyoruz. Türkiye ekonomisi sağlam temelleri, yatırım, istihdam, üretim ile ihracat öncelikli politikalarıyla küresel ekonomide yaşanan şoklara ne kadar dayanıklı olduğunu gösterdi. Türkiye 2021 yılında 11,4 ile G20 ülkeleri arasında en yüksek büyüme performansını yakalamış ülke olurken, son 50 yılında en yüksek büyüme rakamına ulaştı.

Bu yılın ilk 3 çeyreğinde de dengeli görünümünü koruyan büyüme oranlarımız yüzde 6,2'yi görmüştür. 12 çeyrektir kesintisiz artan makine ve teçhizat yatırımları ise 9 çeyrektir devam eden ekonomik büyümeye en büyük desteği sağlamaktadır. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yıl genelinde yüzde 5'lik bir büyümenin gerçekleşeceğini bize göstermektedir."

Enflasyonla mücadelede attıkları adımları anlatan Elitaş, "Vatandaşlarımızı enflasyona karşı korumak için gelir ve harcama politikalarını da etkin bir şekilde kullanıyoruz. Bu kapsamda, 2022 yılında 276,8 milyar lira vergi gelirinden vazgeçerek bu tutarda bir kaynağın vatandaşlarımızın doğrudan cebinde kalmasını sağladık. Ayrıca vatandaşlarımızın alım güçlerini korumak için hükümet olarak destekleyici bir duruş sergiliyoruz." diye konuştu.

– "EPİAD önderliğinde Uluslararası Ekonomik Planlama Birliği kuruldu"

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da EPİAD'ın 2. yıllık konferansına katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, konferansın enflasyon sorununa katma değerli çözümler üreteceğine inandığını söyledi.

EPİAD önderliğinde Uluslararası Ekonomik Planlama Birliği'nin kurulduğunu bildiren Asmalı, şöyle devam etti:

"Çoğu ülkenin yaşadığı finansal krizlerin ışığında, ekonomik krizlere ve sorunlara çözüm sunmak için uluslararası büyük bir birliğin kurulması yönünde acil bir ihtiyaç duyulduğu konunun uzmanları tarafından ifade edilmiştir. Bu çerçevede, politika yapıcıları ve karar vericiler için bilimsel ve pratik bir referans haline gelmek üzere böyle bir yapının Türkiye'nin ev sahipliğinde sivil toplum kuruluşu statüsünde uluslararası bir birlik şeklinde kurulması gerektiğine mutabık kalınmıştır.

Birliğin temel vizyonu Türk devletinin işlevselliğine, yerli ve milli üretim gücüne katkıda bulunmak, kamu diplomasi aracılığıyla ülkemize katma değer sağlamaktır. Uluslararası Ekonomik Planlama Birliği başta Afrika ülkeleri olmak üzere gelişmekte olan tüm ülkelere, Türk devletinin dış politikasının yaygınlaşmasında önemli bir role sahip olacaktır. Politika üreticiler ile karar vericilere teknik destek sağlayan danışma organının varlığı, ekonomik planlama çabalarını da destekleyecektir."

Asmalı, Türkiye'nin yerli ve milli üretim gücünü, istihdam potansiyelini ve yatırım fırsatlarını yurt içinde ve yurt dışındaki güçlü yapılanmasıyla çok daha farklı noktalara taşımayı hedefleyen MÜSİAD'ın bu kapsamda hem EPİAD'ı hem de Uluslararası Ekonomik Planlama Birliği'nin en önemli destekçilerinden biri olacağını söyledi.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası