Son Haberler

“Hedefimiz, inşaat sektöründe…

“Hedefimiz, inşaat sektöründe Ortadoğu’nun ve Avrupa’nın en büyük bankası olmak”

Bu sözler, Emlakbank’ın çiçeği burnunda genel müdürü Deniz Aksu’ya ait.                                                  

*Gayrimenkul sektörüne damgasını vuran asırlık Emlakbank, 17 yıllık sürecinden sonra 27 Şubat 2019’da BDDK’dan faaliyet iznini alarak yeniden hayata döndü.

Katılım bankası olarak gayrimenkul sektörüne finansman sağlamayı hedefleyen Emlak.ank Genel Müdürü Deniz Aksu, Turcomoney’e değerlendirmelerde bulundu, merak edilen soruları yanıtladı. 

*Bankamız, 4 ay gibi bir sürede kurularak, Şubat 2019’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) faaliyet izni aldı. Böylece dünyada bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Tarihte ilk defa tasfiye halinde olan konvansiyonel bir banka yeniden bir katılım bankası olarak faaliyete geçti.

*30 Haziran 2019 itibarıyla aktiflerimizin toplamı 4,6 milyar TL’ye, kullandırılan fon toplamı 1,7 milyar TL’ye, katılım fonu büyüklüğü ise 2 milyar TL’ye ulaştı.

*Bankamızın ana hedefi, sürdürülebilir gayrimenkul finansman modellerini Türkiye’de yaygınlaştırmak.  Bunu yaparken de barınma ihtiyacına hizmet etmek. Türkiye’nin altıncı ve en genç katılım bankası olarak gerek reel sektöre gerekse finans sektörüne destek olmak için piyasaya girdik.

*EmlakBank olarak başta inşaat sektörü olmak üzere ekonomik büyüme ve istihdama katkısı yüksek olan stratejik sektörlere, üreticilerden tüketicilere uzanan ekonomik döngüde sürdürülebilir ve herkes için erişilebilir finansman modelleri sunmayı hedefliyoruz.

*Katılım bankacılığı alanında yeni ürün ve hizmet modelleri geliştirerek katılım bankacılığının büyümesine, sektör payının artmasına önemli katkılar sağlamayı amaçlıyoruz.

*Türkiye’de genel bankacılık pazarı içinde katılım bankacılığının payı yüzde 5,7. Biz bu oranın hükümetimizin orta vadeli planında yer alan yüzde 15 hedefine ulaşmasında aktif rol almayı hedefliyoruz.

*Biz bir bankayız, ev, inşaat yapmayacağız.  Bu noktada temel fonksiyonumuz, inşaatı yapana güçlü bir finansal iş ortaklığı ile yol arkadaşı olmak. Bu bakış açısıyla hem reel sektöre hem finans sektörüne destek olmak için piyasaya girdik.

*Sektörle rekabet etmek için değil onların destekçisi olmak, onların hayatlarını daha sağlıklı yürütmelerini sağlamak için geliyoruz.

*Cari açığı azaltacak, ihracatı ve yerel üretimi destekleyen, istihdama ve büyümeye olumlu katkı sağlayacak adımlar atacağız. Sektörü Avrupa ve Ortadoğu’da daha iyi noktaya taşıyacağız.

*Gayrimenkul sektöründe piyasa yapıcı kurum olmayı hedefliyoruz. Kentsel dönüşümün tüm türlerine finansal çözümler sunmak da öncelikli hedeflerimiz arasında.

*Türkiye Emlak Katılım Bankası Ataşehir, Bahçeşehir, Ataköy gibi Türkiye standartlarının üzerinde şehirleşme projeleri finanse eti. Emlakbank’ın yeni vizyonunda bu sistemi Türkiye’de oturtmak ve kamunun hizmetine sunmak bulunuyor. Biz bunu gerçekleştireceğiz.

 *İlerleyen süreçte yurt dışında özellikle de Avrupa’ da şube açma planlarımız var. Yurtdışından ucuz maliyetli ve uzun vadeli tematik fonlar bulup hedef sektörlerimizdeki üreticilerimizin yatırımlarını finanse etmek istiyoruz.

*Nihai hedefimiz ve istikametimiz için de bir işaret verdik. Emlakbank’ı gayrimenkul sektörüne yönelik, yerli ve milli çözümler üreten, Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük bankası olarak konumlandırmak istiyoruz.

 

HAYREDDİN TURAN

Emlakbank… Türk bankacılık sisteminin en önemli kuruluşlarından biri… Tarihi, neredeyse bir asır öncesine dayanıyor… Milli mücadele yıllarının ardından, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin imarını üstlenmek, inşaat teşebbüslerine destek olmak, yetimlerin hakkını korumak ve gerekli kredileri sağlamak amacıyla 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla Emlak ve Eytam Bankası adıyla kuruldu. Emlakbank, kuruluşunun ilk yıllarında aralarında yeni meclis binası, Türk Ocağı binası ve Merkez Bankası binası gibi çok önemli projeleri üstlendi.

Yıllar içerisinde değişen ülke ihtiyaçları sebebiyle birçok kez isim değişikliğine giden banka, Emlak ve Eytam Bankası olarak çıktığı yola, sırasıyla Türkiye Emlak Kredi Bankası, Tek Bank ve son olarak Türkiye Emlak Bankası isimleriyle devam etti.

İlk konut projesi Bahçelievler Konutları’nın yapımını gerçekleştiren Emlakbank, bu projede kullandığı sistemle konut kredisi finansman modelinin ilk örneğini de ortaya koydu. Daha sonra Levent Konutları, Koşuyolu Mahallesi ve diğer sembol yapılarla ülkenin imarına ve istihdama büyük katkı sağladı. Keza İstanbul’da Ataköy, Bahçeşehir, Ataşehir, Ankara’da Bilkent, İzmir’de Mavişehir gibi çağaş uydu kentlerin Türkiye’ye kazandırılmasında rol oynadı.

1990’lı yılların sonunda adı yolsuzluklarla anılan Emlakbank, 2000’li yılların başında tasfiye sürecine tabi tutuldu. Artık banka ile ilgili herkesin umudu bitmişti ki, Emlakbank’ın yeniden ve katılım bankası olarak hayata dönmesi için start verildi. 27 Şub 2019’da BDDK’dan faaliyet iznini alan Türkiye Emlak Katılım Bankası, yeniden açıldı.

 

Emlakbank’ın çiçeği burnunda genel müdürü, deneyimli bankacı Deniz Aksu, hedeflerini ve projelerini Turcomoney’e anlattı…

                                               DÜNYADA BİR “İLK”İ GERÇEKLEŞTİRDİK

Sayın AKSU, Türk Bankacılık Sisteminin en köklü kurumlarından birinin tarihin tozlu raflarında yerini alçağını bekliyorken, 18 yıllık bir tasfiye sürecinden sonra nasıl oldu da Banka yeniden faaliyete geçirildi?  Bu süreci bize biraz anlatabilir misiniz?

AKSU-1926’da Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bir bankayız. Emlak ve Eytam Bankası, 3 Haziran 1926 tarihinde Emlak ve Eytam Bankası adıyla “Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin imarını üstlenmek, inşaat teşebbüslerine destek olmak ve yetimlerin hakkını korumak amacıyla” kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin neredeyse ilk yıllarından itibaren ülkemize hizmet sunan bankamız, köklerinde ülkemizin değerlerini taşıyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında İlk 100 Günlük İcraat Programı çerçevesinde faaliyete geçirilen Bankamız, yoğun çalışma temposuyla 4 ay gibi bir sürede kurularak, Şubat 2019’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) faaliyet izni aldı. Faaliyet izninin alınmasıyla beraber dünyada bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Tarihte ilk defa tasfiye halinde olan konvansiyonel bir banka yeniden bir katılım bankası olarak faaliyete geçti.

Bankamızın ana hedefi, sürdürülebilir gayrimenkul finansman modellerini Türkiye’de yaygınlaştırmak.  Bunu yaparken de çok kutsal bir ihtiyaç olan barınma ihtiyacına hizmet etmek. Türkiye’nin altıncı ve en genç katılım bankası olarak gerek reel sektöre gerekse finans sektörüne destek olmak için piyasaya girdik.

EmlakBank olarak başta inşaat sektörü olmak üzere ekonomik büyüme ve istihdama katkısı yüksek olan stratejik sektörlere, üreticilerden tüketicilere uzanan ekonomik döngüde sürdürülebilir ve herkes için erişilebilir finansman modelleri sunmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte katılım bankacılığı alanında yeni ürün ve hizmet modelleri geliştirerek katılım bankacılığının büyümesine, sektör payının artmasına önemli katkılar sağlamayı amaçlıyoruz.

4 AYDA 2 MİLYAR TL FON TOPLADIK, 1.7 MİLYAR TL FON KULLANDIRDIK

– Emlakbank, resmen geçen Mart ayında yeniden faaliyete geçti. Aradan geçen 4 aydan sonra Emlakbank’ın durumu nedir? Bize rakamlarla Emlak Katılım Bankası’nı anlatır mısınız?

AKSU-Katılım bankacılığının en genç üyesi olmakla birlikte, 30 Haziran 2019 itibarıyla aktiflerimizin toplamı 4,6 milyar TL’ye, kullandırılan fon toplamı 1,7 milyar TL’ye, katılım fonu büyüklüğü ise 2 milyar TL’ye ulaştı. 1926’ya dayanan kökleriyle asli misyonuna sadık kalarak emlak sektörüne finansal çözümler üreten bankamız, bu sektörün hızla ilerlemesi için lokomotif görevi üstlenmeyi hedefliyor. Yerel üretimi desteklerken aynı zamanda sürdürülebilir büyümeye hizmet eden EmlakBank, toplumun sosyoekonomik yapısına katkı sağlayacak projelerle faaliyetlerini sürdürüyor.

-Ataşehir’deki Genel Müdürlük binasında Tapu ve Kadastro Müdürlüğü de faaliyet gösteriyor sanırım. Böyle bir şey ilk defa oluyor. Bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

AKSU-Bildiğiniz gibi tapu işlemlerinde alıcı ve satıcı arasında para transferinin işlem anında yapılması kişilerin yanlarında yüksek miktarda nakit taşımalarını zorunlu kılmakta ve güvenlik riskini de beraberinde getirmektedir. Tapu ile aynı mekanda olunması bu husus dikkate alınarak özellikle tercih edilmiştir. Bu bağlamda farklı illerde tapu müdürlükleri içinde cep şubeler açarak vatandaşlarımıza tapu işlemlerinde hizmet etmek istiyoruz.

Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile EmlakBank aynı Bakanlığa bağlı kurumlar. Aynı Bakanlığa bağlı olmanın yarattığı sinerjinin yanında biz banka olarak tapu müdürlükleri ile entegre çalışacak bir ürün de geliştirdik. Ürünün adı Hakem Hesap. Bu ürün sayesinde tapu işlemlerindeki para transferi online olarak tapu devri anında gerçekleşebilecek.

2019’DA 15 ŞUBE AÇACAĞIZ, TÜRKİYE’NİN BANKASI OLACAĞIZ

-Emlak Katılım Bankası’nın faaliyete geçirilmesinin ardından yaptığınız toplantıda 2019 yılında 15 şube açmayı hedeflediğinizi belirtmiştiniz. Şu anda kaç şube var? 15 şube hedefine ulaşmak için çalışmalar nasıl gidiyor? Hangi şehirlerde şube açacaksınız?

AKSU-Şu an merkez şubemizle hizmet veriyoruz. Bununla birlikte yeni şubelerimizi açmak üzere çalışmalarımız hızla sürüyor. 2019 yılında yedi coğrafi bölgede 15 şube açmayı hedefliyoruz. Hızlı şubeleşme ve uygulayacağımız ürünlerin yaygınlaşmasını sağlayacak temel stratejilerimiz var. Türkiye’nin bankası olacağız. Şu anda malumunuz dijital bir dünyada yaşıyoruz. Geleceğe yönelik olarak dijital kanalları daha aktif kullanmayı hedefliyoruz.

-Mobil bankacılık/internet bankacılığı, kredi kartı gibi konularda neler yapıyorsunuz?

Açılışımızla birlikte merkez şubemizi ve internet şubemizi hizmete açtık. Akabinde çok kısa bir süre içinde mobil şubemiz üzerinden de hizmet vermeye başladık. Debit kartımız nakit kart ile kamu bankalarının ortak ATM uygulamasına dahil olduk. Katılım Bankacılığı alanında farklı enstrümanlarla hizmet sunmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda yeni ürünlerimiz yılın ikinci yarısında hayata geçecek.

 

ÜRÜNLERİMİZLE PAZARIN BÜYÜMESİNE DESTEK OLMAK İSTİYORUZ

-Katılım bankaları, ülkemiz finans sistemine 1984 yılının sonunda girdi. Bugün 6 katılım bankası var. 2018 yılı sonuna göre sektörün aktif büyüklüğü 200 milyar lira civarında. Sektörün, toplam bankacılık sistemi içindeki payı da yüzde 5 civarında seyrediyor. Bu payın yüzde 10’lara, 15’lere yükselmesi için sizce ne yapılmalı? Emlakbank olarak siz ne yapacaksınız?

AKSU-Türkiye’de genel bankacılık pazarı içinde katılım bankacılığının payı yüzde 5,7. Biz bu oranın hükümetimizin orta vadeli planında yer alan yüzde 15 hedefine ulaşmasında aktif rol almayı hedefliyoruz. Mevcut ürünler ile pazar payımız sınırlı şekilde büyümektedir. Pazar payının artırılması için en temel gereksinim yeni ürün geliştirme. Emlak Katılım Bankası olarak, geliştireceğimiz yeni ürünlerle pazarın büyümesine destek olmak istiyoruz. Bu sayede pazar payımızı da artırmayı hedefliyoruz.

YIL SONUNA KADAR ÇALIŞAN SAYISI 500’E ÇIKACAK

-Önümüzdeki süreçte kaç kişiyi istihdam edeceksiniz? Toplam şube sayısı kaç olacak?

AKSU-Altyapımız, 2019 standartları çerçevesinde son teknoloji ile yapıldı. 2019 yılında açacağımız şubelerle birlikte çalışan sayımızı yaklaşık 500’e çıkarmayı hedefliyoruz.

İNŞAATI, KONUTU YAPAN İLE YOL ARKADAŞI OLACAĞIZ

-Daha önce bir açıklamanızda, “inşaat sektörünü en iyi noktaya taşıyacak finansal çözümleri sunan bir banka olmayı hedefliyoruz. Kısa vadeli değil uzun vadeli kazanımları hedefliyoruz. Projelere finansal ortak olabiliriz.” demiştiniz. Bunu biraz açar mısınız? Mesela, otoban, köprü, baraj, hızlı tren gibi altyapı projelerinin finansmanında yer alacak mısınız, finansal ortak olma düşünceniz var mı?

AKSU-Sürdürülebilir gayrimenkul finansman modellerini Türkiye’de yaygınlaştırmak bankamızın öncelikli amacı… İnsanların barınma ihtiyacı çok kutsal. Bu ihtiyaca hizmet edeceğiz. Fakat biz bir bankayız, ev, inşaat yapmayacağız.  Bu noktada temel fonksiyonumuz, inşaatı yapana güçlü bir finansal iş ortaklığı ile yol arkadaşı olmak. Bu bakış açısıyla hem reel sektöre hem finans sektörüne destek olmak için piyasaya girdik. Sektörle rekabet etmek için değil onların destekçisi olmak, onların hayatlarını daha sağlıklı yürütmelerini sağlamak için geliyoruz. Cari açığı azaltacak, ihracatı ve yerel üretimi destekleyen, istihdama ve büyümeye olumlu katkı sağlayacak adımlar atacağız. Sektörü Avrupa ve Ortadoğu’da daha iyi noktaya taşıyacağız.

GAYRİMENKUL FİNANSMAN MODELLERİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

-Emlakbank geçmişte Ataköy, Bahçeşehir, Bilkent, Mavişehir, Ataşehir gibi şehircilik açısından ödüllü projelere imza atmıştı. Daha önceki açıklamalarınızda ev, inşaat yapmayacağınızı açıklamıştınız. Bu durumda Emlakbank önümüzdeki dönemde nasıl bir strateji izleyecek?

Biz, Türkiye’de inşaat sektörüne kalıcı çözümler sunmak hedefi ile yeniden yola çıktık. Bankamız, yerel üretimi arttıracak, istihdama ve büyümeye pozitif katkı verecek adımları öncelikli olarak hedefliyoruz. EmlakBank olarak yapı malzemeleri üreticileri, kullanıcıları ve nihai gayrimenkul alıcılarından oluşan inşaat sektörünü en iyi noktaya taşıyacak, yerel endüstriyel üretimi geliştirecek finansal çözümleri sunan bir banka olmayı ve sürdürülebilir gayrimenkul finansman modellerini Türkiye’de yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.

Gayrimenkul sektöründe piyasa yapıcı kurum olmayı hedefliyoruz. Kentsel dönüşümün tüm türlerine finansal çözümler sunmak da öncelikli hedeflerimiz arasında. Türkiye Emlak Katılım Bankası geçmişinde Ataşehir, Bahçeşehir, Ataköy gibi Türkiye standartlarının üzerinde şehirleşme projelerini finanse etmiş bir kurum. Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın yeni vizyonunda bu sistemi Türkiye’de oturtmak ve kamunun hizmetine sunmak bulunuyor. Biz bunu gerçekleştireceğiz.

Sürdürülebilir gayrimenkul finansman modellerini Türkiye’de yaygınlaştırmayı Banka’nın ana hedeflerinden biri olarak belirledik. Fakat biz bir bankayız, ev, inşaat yapmayacağız.  Bu noktada temel fonksiyonumuz, inşaatı yapana güçlü bir finansal iş ortaklığı ile yol arkadaşı olmak.

 

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE PİYASA YAPICI KURUM OLMAYI HEDEFLİYORUZ

-Sayın Aksu, medyaya yansıyan bir açıklamanız olmuştu:  “Gayrimenkulde piyasa yapıcısı olmayı hedefliyoruz” Bu ifadenizi biraz açar mısınız? İnşaat sektöründe faaliyet gösteren üreticilere ve tüketiciler için hangi finansman modellerini uygulayacaksınız? Tam olarak ne yapmak istiyorsunuz?

Türkiye Emlak Katılım Bankası olarak emlak sektörüne finansal çözümler üreten, yerel üretimi destekleyen, sürdürülebilir büyümeye hizmet edecek ve toplumun sosyoekonomik yapısına katkı sağlayacak projelerde yer almayı hedefliyoruz. Biz, Türkiye’de inşaat sektörüne kalıcı çözümler sunmak hedefi ile yeniden yola çıktık. Bankamız, yerel üretimi arttıracak, istihdama ve büyümeye pozitif katkı verecek adımları öncelikli olarak hedefliyor. Gayrimenkul sektöründe piyasa yapıcı kurum olmayı hedefliyoruz. Kentsel dönüşümün tüm türlerine finansal çözümler sunmak da öncelikli hedeflerimiz arasında. Türkiye Emlak Katılım Bankası geçmişinde Ataşehir, Bahçeşehir, Ataköy gibi Türkiye standartlarının üzerinde şehirleşme projelerini finanse etmiş bir kurum. Türkiye Emlak Katılım Bankasının yeni vizyonunda bu sistemi Türkiye’de oturtmak ve kamunun hizmetine sunmak bulunuyor. Biz bunu gerçekleştireceğiz.

AVRUPA’DA ŞU AÇMA PLANLARIMIZ VAR

-Yurt dışına açılmayı planlıyor musunuz? Orta Asya’da, Balkanlar’da, Avrupa’da veya başka bölgelerde şube açmayı planlıyor musunuz?

AKSU-İlerleyen süreçte yurt dışında özellikle de Avrupa’ da şube açma planlarımız var. Yurtdışından ucuz maliyetli ve uzun vadeli tematik fonlar bulup hedef sektörlerimizdeki üreticilerimizin yatırımlarını finanse etmek istiyoruz. Ayrıca ülkemizin yurtdışındaki en önemli ekonomik aktörleri olan yurt dışı müteahhitlerimiz için de hazırladığımız iş planlarımız var. Onların yurt dışındaki en güçlü yol arkadaşı olmayı hedefliyoruz

EMLAKBANK’I ORTADOĞU’NUN VE AVRUPA’NIN EN BÜYÜK BANKASI YAPMAK İSTİYORUZ

-Siz Emlakbank’ı sektörde nereye götürmek istiyorsunuz? Nihai hedefiniz nedir?

AKSU-Emlakbank olarak yola çıkarken, 93 yıllık bir mirasa sahip olmanın gücü ve bugünün en genç katılım bankası olmanın dinamiği ile kendimize bir vizyon ve misyon belirledik. Aslında bu kavramları belirlerken nihai hedefimiz ve istikametimiz için de bir işaret verdik. Emlakbank’ı gayrimenkul sektörüne yönelik, yerli ve milli çözümler üreten, Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük bankası olarak konumlandırmak istiyoruz.

 -Türk ekonomisinin gidişatını nasıl buluyorsunuz?

Ekonomideki dengeleme süreci doğal olarak cari açıkta gerilemeye, iç talepte ve toplam kredi talebinde nisbi bir daralmaya yol açtı.   Bankacılık sektörü, kredi hacmindeki daralma ve artan DTH seviyesine rağmen kar üretmeye devam etmiş ve yurtdışı kredilerini ödemekle veya roll etmekle ilgili herhangi bir sorun yaşamamıştır.  Bankacılık sektörü kar üretmeye devam ediyor ve NPL oranı da %5 seviyesinin altında kalmayı sürdürüyor. Merkez Bankasının 425 baz puanlık faiz indirimi ile birlikte faizlerin 20‘nin altına inmesi ekonominin çarklarını hızlandıracaktır.

EN ÖNEMLİ SORUN, FAİZ ORANLARININ YÜKSEK OLMASI

-Size göre Türk ekonomisinin 3 önemli sorunu nedir? Size göre bunun çözümü nedir?

En önemli sorunumuz faiz oranlarının çok yüksek olması. Dünya ülkeleri arasında en yüksek faiz oranı olan ülkelerden birisiyiz. Merkez Bankası’nın 425 baz puanlık faiz indirimi çok önemli bir adım oldu. Bunun olumlu etkisini hep birlikte hissetmeye başlayacağız. Ancak bu indirimin yeterli olmadığını, yakın zamanda tek haneli rakamları göreceğimizi düşünüyoruz.

Tüm sektörlerde, tüm iş kollarında çok önemli ve çok başarılı işler yapan müteşebbislerimiz var. Sahaya indiğinizde bunu çok daha iyi görüyorsunuz. Her şeyi yapabilecek gücümüz ve potansiyelimiz var. Bu potansiyele güvenelim. Biz ülkemize güveniyoruz. Bu toprakların insanlarına güveniyoruz. Yeter ki bir olalım, gücümüze güvenelim, birlikte aynı hedefe emin adımlarla yürüyelim.

-Enflasyon, faizler yüksek seyrini devam ettiriyor. Bu durum, sizin hareket alanınızı nasıl etkiliyor?

AKSU-Katılım bankacılığı bildiğiniz üzere fon sahiplerinden kar paylaşımı esasına göre fon toplayarak ticareti finanse eder. Ticaretin finansmanı yoluyla elde edilen kar, fon sahipleriyle başında akitleşilen oran üzerinden dağıtılır. Ticaretin finansmanında uygulanan kar oranı piyasa gerçekleri çerçevesinde oluşur. Kar oranının faiz oranlarına yakınsamasının sebebi;  katılım bankalarının ticaretin tam ortasında yer alıyor olmasıdır. Dolayısıyla faizlerin hareket yönü ile kar payı oranlarının hareket yönü arasındaki pozitif korelasyon çok doğaldır. 10 Temmuz Çarşamba günü itibariyle piyasa katılımcılarının FED faiz indirim beklentisi  güçlenmiş olsa da asıl önemli olan husus tek faiz indirimi ile bu sürecin son bulmayacağıdır. FED faiz indiriminin oluşturacağı pozitif etki dış finansmana ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkeler için tekrar düşük maliyetli fonların bulunabileceği bir döneme girişi işaret ediyor.  Bu sebeple, önümüzdeki 6 aylık süreçte, yurtiçi haber akışının risk seviyesini negatif etkilememesi durumunda enflasyondaki düşüş trendiyle ve artan risk iştahıyla birlikte tüm faiz oranlarında düşüşün hızlanacağını bekliyorum.

PORTRE/ DENİZ AKSU

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olan Deniz Aksu, bankacılık hayatıma 1995 yılında Pamukbank’ta Kurumsal Portföy Yöneticisi olarak başladı. 1997 yılında Yapı Kredi Finansal Kiralama Anonim Ortaklığı’nda Bursa Bölge Müdürlüğü görevini üstlendi. 1998 yılından sonra CitiBank’ta Kurumsal ve Ticari Bankacılık Satış Başkanı olarak çalıştım, 2008 yılında HSBC’de Kıdemli Şube Müdürlüğü görevini üstlendi.

2012 yılında Albaraka Türk Kurumsal Pazarlama Birimi’nde Birim Müdürü olarak beş yıl görev yaptıktan sonra 2017 yılında Kredi Riskinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı. 3 Eylül 2018 tarihi itibarıyla da Türkiye Emlak Katılım Bankası Genel Müdürlüğü görevini yürütüyor.

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası