Son Haberler

Helal gıda sertifikası: Ürün sertifikasında irtica korkusu!

*Gıda, giyim ve hizmet sektöründe İslam ülkeleri arasında büyük şansı olan ülkemiz, hızla büyüyen yıllık 200 milyar dolar seviyesinde seyreden “Helal Pazar” piyasalarından uzak kalmaktaydı. Bu alanda da bazı güç odaklarının laiklik istismarı ve irtica korkutması ile konunun gelişmesi baskı altında tutuluyordu. Nitekim birçok engelle karşılaştık.

*Müsteşarımız Adem Şahin gözetiminde TSE Başkanı Kenan Malatyalı’ya işi dallandırıp ballandırmadan çalışma yapmaları talimatını verdim. İslam İşbirliği Teşkilatı standart hazırlama uzmanlar grubu çalışmaları sonucu, nihayet 2011 yılında standartlar kabul edilmiş, böylece ülkemizde yaşanan baskıcı bir laiklik tabusu daha yıkılmış oldu.

Küreselleşme süreci ile daha da gelişen ticari ilişkiler, başta gıda güvenliği olmak üzere değişik din ve kültürlerin oluşturduğu davranışların belirlediği tüketim alışkanlıklarının disipline edilmesi sorun haline gelmiş durumda idi.

Bir taraftan Müslüman coğrafyasında helal ürün temini zorlukları ve huzursuzluğu giderek yükselirken diğer taraftan gıda, giyim ve hizmet sektöründe İslam ülkeleri arasında büyük şansı olan ülkemiz, hızla büyüyen yıllık 200 milyar dolar seviyesinde seyreden “Helal Pazar” piyasalarından uzak kalmaktaydı.

Ne yazık ki bu alanda da bazı güç odaklarının laiklik istismarı ve irtica korkutması ile konunun gelişmesi baskı altında tutuluyordu. Nitekim birçok engelle karşılaştık. Hatta birçok bürokratik üst makam yetkilileri helal sertifikası çalışmalarımızın birçok sıkıntı doğuracağını, belirterek bu işlere bulaşmama telkinlerinde bulundular.

TSE BAŞKANINA TALİMAT VERDİM

Müsteşarımız Adem Şahin gözetiminde TSE Başkanı Kenan Malatyalı’ya işi dallandırıp ballandırmadan çalışma yapmaları talimatını verdim.

Dünya ticaretinde İslam ülkelerine yapılan ürün ihracatına Helal Gıda Standartlarına uygunluk aranması sonucu, Dışişleri Bakanlığımızın 27 Mayıs 2005 tarihli yazıları ekinde TSE’ye gönderilen İslam Konferans Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu imzalı nota ile Malezya Devletinin Helal Gıda ile ilgili Uluslararası standart belirlenmesi teklifinin yapılmış olması bizim biraz daha rahat çalışmamıza imkan sağladı.

MALEZYA’NIN TEKLİFİ İLE ISEDAK TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLDÜ

Diğer taraftan 22 – 25 Kasım 2005 tarihinde İstanbul’da düzenlenen İKT Ekonomik İşbirliği Daimi Komitesi (ISEDAK) toplantısında Malezya’nın teklifi Dışişleri Bakanlar Konferansı ile İslam Kültürel ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülmesi ön görülmüştür.

Bu gecikmeler karşısında birçok İslam ülkesinde Helal sertifikası ya Malezya tarafından akredite edilmiş bazı özel kuruluşlar tarafından, örneğin ülkemizde GİMDES Derneği ve Bağlı Helal Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından verilen (Helal Food) ya da Yahudi grupların çok önemle uyguladıkları “Kosher Products” sertifikası taşıyan ürünleri tercih ediliyordu.

HELAL GIDADA STANDART TASLAĞIN HAZIRLANMASINA KARAR VERDİK

Sonuçta TSE’nin Uluslararası The Codex Alimetarius Komisyonu’nda “İslami kurallara göre izin verilen gıda” kapsamında bir standart taslağı hazırlanmasına karar verdik.

Kasım 2007 yılında İstanbul’da yapılan 23. İSEDAK toplantısında benimsenmiş TSE’nin ev sahipliğinde 2008 yılı Nisan ayında 25 İslam ülkesinin katılımı ile İslam İşbirliği Teşkilatı Standart hazırlama uzmanlar grubu çalışmaları sonucu, nihayet 2011 yılında standartlar kabul edilmiş, böylece ülkemizde yaşanan baskıcı bir laiklik tabusu daha yıkılmış oldu.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI GÖZETİMİNDE YAPILIYOR

TSE Helal Gıda belgelendirmesi (TS OIC / SM IIC 1) helal hizmet belgesi (ts 13571) standartlarına helal kozmetik ürünler TSE k 202 belgelendirme kriterlerine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı gözetiminde yapılıyor.

15 – 17 Aralık 2016 yılında Cumhurbaşkanımız himayelerinde İstanbul’da düzenlenen “World Halal Summit” (Dünya Helal Zirvesi); Müslüman tüketicinin helal konusunda bilinçlendirilmesine ve bu konuda köklü olumlu gelişmelere yol açmış bulunuyor.

Ali Coşkun

58. ve 59. Hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanı

coskun@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası