Son Haberler

Hollandalı yatırımcılar, Türk ortaklar arıyor

Hollanda, Türkiye’nin dış ticaretinde en önemli ülkelerin başında geliyor. Aynı şekilde Hollanda, Türkiye’de en çok yatırım yapan ülkelerin başını çekiyor.

Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Derneği Başkan Yardımcısı Peter Wolters, “Yakında üretim Türkiye ve Hollanda arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişiminde yeni bir teşvik oluşturacak.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre Hollanda, Türkiye’ye 2002-Ekim 2020 döneminde en çok uluslararası doğrudan yatırım yapan ülke konumunda.

Hollanda’nın Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım tutarının halen 26 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Wolters, bunun Türkiye’ye gerçekleştirilen toplam yabancı yatırım tutarının yüzde 16’sına tekabül ettiğini belirtiyor.

İşte Wolters’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar…

Diğer ülkelerde olduğu gibi  Türkiye’de de GSYH ile sera gazı emisyonları aynı anda artmamalı. Bu, yenilenebilir enerjinin elektrikteki payının artırılması ve enerji verimli çözümlere yatırım yapılmasıyla sağlanabilir.

Hollandalı yatırımcıların Türkiye’deki yatırımlarının artmasını arzu ediyoruz. Hollanda kalkınma bankalarının Türkiye’deki kiralama şirketleriyle çalışma konusunda uzun bir geçmişe sahip. KOBİ’lerin verimli enerji ekipmanlarına yatırım yapmalarını sağlamak için finansman kullanmalarına yardımcı olduk. Böylece yenilenebilir enerji teşvik edildi, endüstriyel operasyon maliyetlerinin düşürüldü.

Aralık 2020’de Hollanda’dan bir kalkınma bankasının bir Türk kiralama kuruluşuyla yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerini finanse etmek amacıyla 25 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Yatırım, güneş enerjisi projelerine verilen krediler için planlandı. Yatırımın çevresel etkisiyle yılda yaklaşık 3 bin otomobil emisyonuna karşılık gelen 12 bin ton sera gazı emisyonunun önlenmesi hedefleniyor.

TÜRKİYE’DEKİ KOBİ’LERİ DESTEKLİYORUZ

Kırsal kalkınma, Hollandalı yatırımcılar için önemli bir konu. Bu çerçevede Türkiye’deki kırsal KOBİ faaliyetleri dedesteklendi. 2018’de bunun için 50 milyon dolarlık tahvil ihraç edildi. Bu tür girişimlerle 4 bin kırsal KOBİ’ye ulaşıldı. Hollandalı iş insanlarının Türkiye’de yatırım için en çok tercih ettiği alanların “ileri tarım teknikleri, organik tarım ürünleri, sağlık hizmetleri, çevre ve atık yönetimi, kimyasallar, enerji ve yenilenebilir enerji, lojistik, liman inşası ve yönetimi” oldu.

YATIRIMCILAR, TÜRK ORTAKLAR ARIYOR

Yatırımcılar geleneksel ve organik tarımın yanı sıra Avrupa Birliği çevresel ve sosyal ihracat standartlarına uygun üretim yapan Türk ortaklar arıyor. Gelecek yatırımlar daha çok katma değerli, organik olarak yetiştirilen sert kabuklu yemişlere, bakliyata, tahıllara ve yağlı tohumlara yoğunlaşacak. Hollanda’dan bir kalkınma bankası, bu tür tarım ürünlerini işleyen Türk firmasına 30 milyon dolarlık uzun vadeli kredi ayırdı. Yatırımcılar Türkiye’de büyük ölçekli projeleri değil, uzun vadeli ve sürdürülebilir yatırımları tercih ediyor.

Türkiye’nin kuzeyinde bulunan bir ildeki tarım arazileri, bir grup Hollandalı ve Türk yatırımcı tarafından yeni tesisler inşa etmek ve işletmek için hükümetten kiraladı. Türk yatırımcılar, Rotterdam veya İstanbul’daki CNNT ile iletişime geçebilir.

Avrupa Komisyonu, Kovid-19 salgınının iş ve ticaret için stratejik fırsatlar sunabileceğini belirtti. Bu, ekonominin dijitalleşmesi, dış kaynak kullanımının daha yakın yerlerden yapılması anlamına geliyor.

Kovid-19, Çin’e alternatif olarak daha sağlam, dayanıklı ve daha kısa tedarik zincirlerinin gerekliliğini artırdı. Özellikle “nearshoring” Türkiye ve Hollanda arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişiminde yeni bir teşvik oluşturacak.

CNNT yakında Hollandalı şirketler için yetenekli Türk bilgi ve iletişim teknolojileri uzmanlarından bir havuz oluşturmak için yeni bir girişim başlatacak. Köklü bir Türk bilgi ve iletişim şirketi, bu nearshoring paketinin parçası olacak.

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler