Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, Avusturya ekonomisindeki gelişmeleri ve Türk yatırımcıları/ihracatçıları için dikkat edilmesi gereken hususları Turcomoney için analiz etti…
İHRACATTA BAŞARI İÇİN AB STANDARTLARINDA ÜRETİM ŞART”
Avusturya nüfus bakımından küçük bir ülke olmakla beraber, sahip olduğu ekonomik hacim itibariyle kişi başına düşen milli gelir açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. 2015 yılı sonu itibariyle 8,6 milyon olan Avusturya nüfusunun 2030 yılında 9 milyona ulaşması beklenıyor. Kişi başı milli gelir ise halihazırda 39 bin Avro seviyesinde olup, büyümenin 2015 yılında en fazla %1 oranında gerçekleşeceği öngörülüyor. Yaşanmakta olan ekonomik kriz ise, Avusturya ekonomisini diğer Avro-bölgesi ülkelere kıyasla daha az ve daha geç etkiledi. Temel taşları sanayi, teknoloji geliştirme ve ihracat olan Avusturya ekonomisinin durağan seyretmesinin nedeni ise söz konusu kriz sonrası, imalat sanayi üretimindeki düşüş ile ihracattaki artış eğiliminin azalması oldu.
AVUSTURYA’NIN TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLARI 7 MİLYAR AVRO’YA ULAŞTI
Esasen, Avusturya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) sonradan üye olan Doğu Avrupa ve Balkan ülkeleri ile gerçekleştirmiş olduğu ticari ve ekonomik ilişkileri dikkate alındığında, bölge için kilit bir rol oynadığı görülüyor. Bu itibarla, Avusturya, hem teknolojik altyapısı ve innovasyona verdiği değer, hem de yüksek ekonomik gücü nedeniyle bölge ülkeleri ve Türkiye için önemli bir pazar ve yatırım ortağıdır. 2014 yılına kadar yapmış olduğu kümülatif 179 milyar Avro yatırımın üçte birinden fazlasını Türkiye dahil Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinde gerçekleştiren Avusturya’nın Türkiye’deki kümülatif yatırımları ise 7 milyar Avro seviyesinde oldu.
AVUSTURYA’DA 350 BİN TÜRK, 7 BİN TÜRK GİRİŞİMCİ VAR
Diğer taraftan, Avusturya’nın özellikle Doğu Avrupa’ya geçişte önemli bir üs ve dağıtım yeri olması nedeniyle ihracatçılarımız açısından da önemli imkanlar söz konusu olabiliyor. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli hukuki altyapının hazır olması tüm ekonomik faaliyetleri kolaylaştıran önemli bir unsurdur. Halihazırda, bir kısmı Avusturya vatandaşlığına geçmiş, yaklaşık 350 bin Türk kökenli vatandaşımız ile 7 bin iş sahibinin oluşturduğu Türk toplumu, Avusturya’nın ekonomik faaliyetlerinde daha fazla yer alıyor. Bu durum, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacak unsurlar olarak dikkat çekiyor. Bu minvalde, Avusturya ile ülkemiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler 2015 yılında da güçlenerek devam etti. Güncel ticaret verilerine göre 2015 yılı Ocak – Eylül döneminde, Avusturya 200 milyar Avroya yaklaşan ithalat ve ihracat açısından dengli bir ticaret hacmine ulaştı. Türkiye ile olan ticareti ise aynı dönemde denegeli olarak 2 milyar Avro sevisinde gerçekleşti. Yıldan yıla artış gösteren hacmin iki ülke arasındaki gelişen ticari faaliyetlerle ivme kazanması bekleniyor.
2015 yılında, daha önceki yıllarda olduğu gibi, Avusturya’nın en önemli üretim ve ihraç kalemlerini katma değeri yüksek ürünler oluşturdu. Motor teknolojisi geliştirme ve üretimi ile motorlu taşıtlar ve makineler Avusturya ekonomisini güçlü kılan sektörler olarak ortaya çıkıyor. Diğer taraftan, ilaç sanayiinin gelişmiş olması ülkeye eczacılık sektöründe gelişme ve katma değer yaratma imkanı sağlıyor. Avusturya, ithalatında ise yine motorlu taşıtlar ile eczacılık ürünlerine ağırlık veriyor. Sanayi-içi ticaret (intra-industry trade) ticari faaliyetlerin büyük bölümünü oluşturuyor. Bunun sebebi ise söz konusu sektörde faaliyet gösteren firmaların ürün çeşitlendirmesine gitmeleridir. Diğer taraftan, akaryakıt ve ham petrol ülkemizde olduğu gibi Avusturya için de enerji alanında mecburi olan önemli bir ithalat kalemedir. Avusturya ile ülkemiz arasında ise hem sanayi-içi hem de tamamlayıcı ticaret ilişkisi mevcuttur. Türkiye’den yaptığı ithalatta giyim eşyası, motorlu yolcu taşıtları ve işlenmiş sebze ve meyve, Türkiye’ye yaptığı ihracatta ise makinalar ve cihazlar, suni lif ve artıkları ile kağıt ve karton başta yer alıyor.
Yazının devamını;
Turcomoney’i Yaysat’ın seçkin bayilerinden,
D&R, Remzi Kitabevi, NT, Özdilek, Real, İnkılap Kitapevi ‘nden satın alabilir,
D&R’ın internet sitesinden
http://www.dr.com.tr/Dergi/Turcomoney/Kolektif/Ekonomi-Haber/Ekonomi-is-Dunyasi/urunno=0000000370911
Dijimecmua’dan (http://www.dijimecmua.com/turco-money/) okuyabilir, satın alabilir, abone olabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.