İhracat yapan firmaların en önemli problemlerinden biri tahsilatta yaşadıkları sıkıntılar. Peki tahsilat sorunu, nasıl en az seviyeye indirilebilir? Turcomoney yazarı Dr. Ramazan Başak, ihracatçıları yakından ilgilendiren bu konuyu analiz etti…
Türkiye’nin ihracatının önemli bir bölümü, mal mukabili şeklinde gerçekleştiriliyor. Son verilere göre, ülkemizin ihracat toplamı yaklaşık 155 milyar USD olup ihracatın yine yaklaşık 100 milyar USD ile % 65’i mal mukabili ihracattan oluşuyor. Durum böyle olunca mal mukabili yapılan ihracatta, ihracat bedellerinin zamanında tahsil edilememesi veya hiç tahsil edilememesi riski, ihracatçıları zor durumda bırakabiliyor. Bu durum bazen de firmaların iflaslarına bile neden olabiliyor. İşte tam da bu noktada faktoring, ihracatçılara garanti ve finansman hizmeti sağlayarak önemli bir destek veriyor.
Peki bu desteklerin boyutu nedir?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, 2015 yılı itibari ile mal mukabili olarak yapılan ihracat yaklaşık 100 milyar USD. olup, bu ihracatın % 8’i ile yaklaşık 8 milyar USD’si faktoring sektörü tarafından finanse edildi. Bu sonuç; sektörün, yurtiçi işlemlerde olduğu gibi, Türkiye’nin ihracatına da önemli katkılarının olduğunu açıkça gösteriyor.
Bu rakamların ortaya koyduğu bir başka husus da, faktoring sektörü açısından mal mukabili olarak yapılan ihracatta ciddi bir potansiyelin olduğu gerçeğidir.
İHRACAT FAKTORİNG SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?
İhracat faktoringi sistemi şöyle işliyor;
Faktoring garantisinin söz konusu olduğu durumlarda, alıcının (ithalatçı) mali güçlüğe düşmesi nedeni ile tahsil edilemeyen alacaklar ise uluslararası faktoring kuralları çerçevesinde muhabir tarafından faktoring şirketine ödenmesini müteakip muhabir faktor tarafından faktoring sözleşmesi hükümleri çerçevesinde satıcıya (ihracatçı) ödenir.
İHRACAT FAKTORİNGİ SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ
EXIMBANK HANGİ DESTEKLERİ VERİYOR?
Son dönemde Eximbank ile varılan bir mutabakat çerçevesinde; faktoring sektörünün ihracatçıları, çok daha uygun maliyetlerle, daha uzun vadelerde ve çok daha fazla ülkeye yapılan ihracatlarını finanse edebilmesi olanağı da yaratıldı.
Faktoring şirketleri ile Türk Eximbank arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde; Eximbank’ın sigorta poliçesine sahip ihracatçılar, bu poliçelerini teminat olarak gösterip, bankalar yanında artık faktoring şirketlerinden de finansman sağlayabileceklerdir. Yeni anlaşma ile ihracatçılara kaynak çeşitliliği yaratılırken; faktoring, ihracatçılara hem kredi hem tahsilat hizmeti hem de dünyada 238 ülkeye (daha önce 75 ülke idi) garanti verebilen tek finansal ürün konumuna geldi.
Öte yandan Eximbank sayesinde ihracatçılar, piyasa şartlarına göre çok daha uygun maliyetli fonları bankalar yerine faktoring şirketlerinden kullanabilecekler ve kendi bankalarındaki limitlerini müsait hale getirme imkanı elde edebileceklerdir.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Öte yandan TC Merkez Bankası nezdindeki piyasalardan fon kullanabilme imkanı yaratılması da, hem yurtiçi ticarete, hem de ihracata önemli katkılar sunacaktır.
Sonuç olarak; faktoring sektörü gerek yurtiçi ticarete gerekse de ihracata ve ihracatçıya önemli destekler veriyor, ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına çok önemli katkılar sağlıyor.
Bu önemli avantajların daha geniş kesimlere aktarılması, dolayısıyla Türkiye’nin gelişmesine daha fazla katkı sunulabilmesi için, sektör temsilcilerine olduğu kadar, ilgili otoritelere de önemli görevler düşüyor.
Dr. Ramazan BAŞAK
basak@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.