Son Haberler

TÜRKİYE,E-TİCARET CENNETİ OLUYOR

E-ticaret girişimcileri, ticarette büyük bir rol oynamaya başladı. Türkiye’de 44.7 milyon internet kullanıcısı var. Bu rakamlarla Türkiye, Avrupa’da Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra en büyük 4. ülkesi konumunda. Görünen o ki, Türkiye, e-ticaret hacmiyle büyük bir pazar potansiyeli taşıyor.
Türkiye’de geleceğin ekonomisine yön verecek girişimciler hakkında yaptığımız araştırmada girişimcilerin başarılı olmasının temel sebebi, “pazarda ihtiyaç olması”. Her türlü problemin çözülmesinde sürdürülebilir bir ürün ortaya koymak, artık girişimcilerin en büyük hedefleri arasında. Ekonomik, sosyal ve çevresel açılarından değer oluşturan girişimciler Türkiye’de önemli çalışmalara imza atıyor. Bu kapsamda, e-ticaret girişimcileri, ticarette büyük bir rol oynamaya başladı. 44.7 milyon internet kullanıcısıyla Avrupa’da Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra en büyük 4. ülkesi olan Türkiye, e-ticaret hacmiyle büyük bir pazar potansiyeli taşıyor. Dolayısıyla e-ticaret, geleneksel yöntemler ve mevcut pazarlarda doyuma ulaşmış büyük şirketlerin kârlılığını ve büyümeleri artırmalarını sağlayacak yegane alan olma özelliğine sahip…
önümüzdeki 10-15 yılda çin, Hindistan , Türkiye Brezilya, Güney Afrika gibi gelişmekte olan diğer ülkelerde 2,5 milyar insan küresel orta sınıfa dahil olacak. Bu nüfus, yaşamak için gökdelenlere ve alışveriş yapmak için de süper mağazalara ihtiyaç duyacak. İnsanlar akıllı telefonlar, arabalar, havalandırma, ev hayvanı giysileri, tatiller ve muhtemelen değişik sektördeki ürünlere ihtiyaç duyacak. Halihazırda 2 milyarlık orta sınıf nüfusuyla bunalan bir gezegen, 2,5 milyar ilave orta sınıf tüketiciyle nasıl baş edecek? Birçok gözlemciye göre, bu eşi görülmemiş ekonomik büyüme, yüzyılda bir ortaya çıkabilecek en büyük iş fırsatı olarak görülüyor.
Aslında bugünün başarılı girişimcilerinin ortak bir noktası var. Pek çoğu, kendi yaşadığı sıkıntıdan ilham alarak e-ticaretini kurdu. Teknolojik gelişmeler hayatımızda önemli bir yer tutmaya başladı. Bu da teknolojiyi etken olarak karşımıza çıkıyor. Yeni bir şirketin en önemli gücü, yeni düşüncelere sahip olmasıdır. Bu nedenle girişimcilerin kabul edilen fikirleri sorgulaması ve sıfırdan yeniden işi oluşturmaları gerekiyor.
Başarılı girişimcilerin 6 temel özelliği
Gallup araştırmacıları Amerika, Meksika ve Almanya’da 4 bin başarılı girişimciyi inceledi. Araştırmada şu sonuçlar çıktı:
1-öncelikle girişimcilik konusunda doğuştan yetenekli olduklarına emin olsunlar. Bu yeteneği, tıpkı birçok sanat ve spor dalında olduğu gibi en erken yaşlarda keşfedip geliştirmek gerekiyor. Sıfırdan bir şirket inşa etmek inanılmaz miktarda güven, kreatiflik, motivasyon ve odaklanma gerektirir.
2-Girişimciler, ellerine bir para geçtiğinde, onu daha fazla para getirecek bir iş fırsatına dönüştürecek akıllı bir yatırım yolu bulur. Yoğun biçimde odaklanma yeteneğine sahiptirler. Başarılı girişimciler yüksek düzeyde örgütlü, verimsizliğe karşı hoşgörüsüz ve lazer titizliğinde bir odaklılığa sahip.
3-Başarılı girişimciler ne aşırı iyimser ne aşırı kötümser olmama eğilimindedir. Girişimlerinin bir sürü nedenle tamamen çökebileceğini bilip buna hazırlıklı olma yeteneğine sahipler. Ama aynı zamanda daha en başında büyük riskler almak için gerekli idealizme de sahipler.
4-Engelleri fırsat olarak görürler. Girişimciler umulmadık tehditleri, şirketlerini daha da güçlü hale getirmek için bir araç olarak görür.
5-Fırsat maliyetine odaklanırlar girişimciler her kararı, seçenekleri değerlendirerek ve hangisinin en fazla değer katacağını görerek alır.
6-Yeteneklerinin ötesine geçen fikirler üzerinde düşünürler. Pratik olmak ve konfor bölgelerinde çalışmak yerine, becerilerini güçlendirmek ve tutkularını hayata geçirmek için kendilerini daha fazla yeteneği işe almayı gerektirecek durumlara sokarlar. Eğer önlerine bir fırsat çıkmışsa başarılı insanlar onu ellerinden kaçırmamak için ne gerekiyorsa yapar.
İŞTE BAŞARI HİKAYELERİ
İnternet pazarı, hergün yeni bir girişimcinin ilginç, parlak fikriyle tanışıyor. Pazara yeni girenlerin çoğu bir ihtiyacı gidermek için girişimde bulunduğunu belirtiyor. Pazardaki boşluğu görenler, kolları sıvıyor ve birbirinden ilginç projelerle e-ticaretteki yerini alıyor. İşte son dönemlerin yeni e-ticaret siteleri…
BuldumBuldum.com
Yeni iş fikirleri, çoğunlukla girişimcilerin kendi ya da çevresi için oluşan ihtiyaçları giderme, işleri kolaylaştırma arayışıyla doğuyor. BuldumBuldum.com’un kurucusu Güçlü Gökozan için de böyle oldu. Gökozan, iş fikrini bulduğu anı şöyle anlatıyor: “21. yaş günümde ikiz kız kardeşime ilginç hediye bulamamanın sıkıntısını yaşadım. İş fikri, maddi bakımdan değerli ama ilginç olmayan hediyelerin artık çok etkili olmadığını anladığım anda gelişti. Türkiye’ye bu tür ürünleri getirmeye karar vererek çalışmalara başladım…”
Malzemem .com
Mobilya ev ve dekorasyon yapı marketi Evidea’nın kurucusu Timur Tandoğar da “üniversiteden sonra işimde satın alma süreçlerini gözlemledim ve bunların bir platform üzerinde yapılmasının iyi fikir olacağını düşünmeye başladım. Böylelikle şimdiki işimizin ilk hali olan Malzemem.com projesi doğmuş oldu” diyor.
Mobilike.com
Mobilike’i kuran Volkan Biçer ve Şekip Can Gökalp de iş çıkışı bir kafede otururken iş fikrini buldular. İki ortak, Mobilike’nin kurulma sürecini şöyle anlatıyor: “Her gün iş çıkışı oturup konuşuyorduk. iPhone’un ilk çıktığı zamanlardı ve internetteki içerik dünyasının mobile doğru gideceğini öngörüyorduk. Biz de farklı dikeylerde mobil uygulamalar geliştirmeye başladık. Sonra bir mobil reklam ağı kurmaya karar verdik. çalıştığımız şirketlerden ayrılıp Mobilike’ı kurmamız 3-4 ay sürdü.”
KızlarSoruyor.com
Bazen hobi olarak görülen ya da başlayan fikirler bile yeni girişimlerin oluşmasını sağlıyor. örneğin kizlarsoruyor.com’un Kurucu Ortağı Tolga Tanrıseven, kadın ve erkeklerin…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası