– İletişime açıklık, birbirimize ayna olmaktır. Yüzleşme cesareti, medeni olma maharetidir. İletişim, zihin açıklığı istiyor. Açıklık bir değer olarak zihinde başlıyor, zekâ ile ifade buluyor, akıl oluyor. Açık olmak gerekirse, alın teri gerektiren süreçlerin efendisi “yapay zekâ” oluyor, süreçlerin akıl teri gerektiren tarafı “yapan zekâ” ise bize fırsatlar sunuyor. Açıklık, güvenilir iletişim ortamının sağlanmasında tutum ve davranışlarımız için gelecek oluyor.
– Açıklık, şeffaf ve hesap verebilir olmak ise; özgüven, cesaret, öngörü, uz görü, bildiklerinin öğretmeni, bilmediklerinin öğrencisi olmak, vaat değil, anlam inşa etmeyi gerektiriyor. Tutarlı ve güvenilir olmayı sağlıyor. İnsanlara değil probleme odaklanmalıyız. Doğru içerik, tek başına yeterli değil, uygun iletişim üslubu ve şekli de önemli. Gerçekleri şeffaf bir şekilde ortaya koymalı, her zaman hesap verilebilir davranışlar sergilemeliyiz.
Hayatın sunduğu fırsatlar karşısında, tercihlerimizle iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış kararlar veriyor, sonuçları fayda, değer veya zarar, kaçan fırsat oluyor.
Konfor alanımızın dayanılmaz cazibesi içinde yaşadığımız toplumun sırtımızda taşıdığımız yükü, gelişim, değişim ve büyüme alanımızı kısıtlayan korku alanı oluyor.
İyilerin ayakta ve hayatta kalması için, sıra dışı olmanın bedelini göze alan, temiz toplumun vazgeçilmez cesaretini temsil eden, örnek olan, ilham veren birey ve kurumlara ihtiyacımız bulunuyor. Bu ihtiyacın karşılık bulması için yetkin ve işin erbabı olmak gerekiyor.
Kendi söyler, kendi dinler, birbirini duymaz olmak, beş duyumuzu köreltir, iletişim zekâmızı yok ediyor.
GELECEĞİ DOĞRU OKUYAMADIĞIMIZ TAKDİRDE ŞÖVALYELİK KADERİMİZ OLUR
İletişime açıklık, birbirimize ayna olmaktır.
Yüzleşme cesareti, medeni olma maharetidir.
Büyüklerimiz “Allah zihin açıklığı versin” derlerdi…
İletişim zihin açıklığı istiyor. Açıklık; bir değer olarak zihinde başlıyor, zekâ ile ifade buluyor, akıl oluyor…
Yaşadığımız zamanı ve geleceği doğru okuyamadığımız takdirde şövalyelik kaderimiz olur, ufkun ötesini görmek bilgelik ister.
Hayat ileriye doğru yaşanıyor, geriye doğru anlaşılıyor.
Yaşadığın hayatın hasadı ne ektiğine bağlı, ne ekersen onu biçersin.
“BİR DAHA DÜNYAYA GELSEM AYNISINI YAPARDIM” DİYEBİLECEK MİYİZ?
İleriki yaşlarında yaşadığın hayatın hesabını nasıl vereceksin, bir daha dünyaya gelsem aynısını yapardım diyebilecek miyiz?
Geçen yüzyılın doğanları ile bu yüzyılın doğanları birbirinden farklı kuşaklar geleceğe ortak olmanın birlikte sorumluluğunu taşıyoruz.
Sadece yapan zekânın temsilcileri beş kuşak değil, yapay zekâdan güç alan robotlarla da geleceğin sorumluluğunu paylaşmaya başladık bile…
“YAPAN ZEKA” BİZE YENİ FIRSATLAR SUNUYOR…
Açık olmak gerekirse, alın teri gerektiren süreçlerin efendisi “yapay zekâ” oluyor, süreçlerin akıl teri gerektiren tarafı “yapan zekâ” ise bize fırsatlar sunuyor.
Dijital değişim ve dönüşüm ile birlikte değerler yeniden sorgulanıyor. Bu süreçte açıklık, güvenilir iletişim ortamının sağlanmasında tutum ve davranışlarımız için gelecek oluyor.
Geri bildirimin cesareti ile beklentilerin şeffaflığı, gelişimin önünün açılması vazgeçilmez oluyor.
Açıklık, şeffaf ve hesap verebilir olmak ise; özgüven, cesaret, öngörü, uz görü, bildiklerinin öğretmeni, bilmediklerinin öğrencisi olmak, vaat değil, anlam inşa etmeyi gerektiriyor.
Tutarlı ve güvenilir olmayı sağlıyor.
İNSANLARA DEĞİL, PROBLEMLERE ODAKLANMALIYIZ
Uzun lafın kısası; yaşadıklarımdan iletişim ve mesleğim üzerine paylaşmaya değer tecrübeler kazandım. Kıssadan hisse dersler çıkardım.
İletişimin tecrübe edilmiş püf noktaları olarak ifade edebileceğim hususları şöyle özetleyebilirim.
İletişim zihin açıklığı ister, vicdani zekâmızla aklın dili olur.
Ali Kamil Uzun
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu ve Onursal Başkanı
uzun@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.