IMF Guvernörler Kurulu, küresel likidite artışına katkı sağlaması amacıyla 2/Ağustos/2021 tarihinde aldığı kararla 23/Ağustos/2021 tarihinden geçerli olmak üzere 650 milyar ABD doları (yaklaşık 456 milyar SDR) tutarındaki genel tahsis kotasını onayladı.
Bu tutar IMF’in küresel ekonomik kriz dönemlerinde açıkladığı genel ve özel SDR kota tahsis paketleri içinde en büyüğüdür. Geçmişte, küresel ekonomide zorlukların yaşandığı bazı dönemlerde IMF tarafından,
olmak üzere toplamda SDR 204,2 ( yaklaşık $318) milyar büyüklüğünde SDR kotaları açıklanmıştır.
IMF direktörü Kristalina Georgieva tarafından, küresel ekonominin istikrarı ve direncine katkı sağlamak, güven oluşturmak ve uzun vadeli rezerv ihtiyacını karşılamak için onaylandığını açıkladığı $650 milyar büyüklüğündeki yeni genel SDR kotasını; isteyen 190 IMF üyesi ülkelerin tamamı kullanabilecektir. Belirlenen yeni genel kotanın, toplam $11,7 trilyonu aşan mevcut küresel rezervlere ek olarak önümüzdeki 5 yılda $1,3-$1,9 trilyon aralığında tahmin edilen yeni rezerv ihtiyacının %30-60’ını karşılayacağı düşünülmektedir. Genel kotaların dağılımı, her ülke için IMF tarafından belirlenen dört kriterin ağırlık yüzdelerine göre (milli gelir (%50), ekonominin açıklığı (%30), ekonominin değişkenliği (%15) ve uluslararası rezervler (%5)) hesaplanan kota oranına göre yapılır. Örneğin Türkiye’nin güncel kota oranı 0,98’e göre tahsis edilen kota tutarı 4.658,6 milyar SDR’dir.
SDR NEDİR?
IMF tarafından 1969 yılında yaratılan SDR, ülkeler için ilave rezerv imkanı sağlamak amacıyla oluşturulan bir hesap birimidir, para değildir, alışverişte kullanılmaz; IMF’den (yada üye ülkelerden) doğrudan döviz talebine imkan vermez ancak gönüllülük esasına göre üye ülkelerce dövize dönüştürülme potansiyeli taşır. Türkçesi, “özel çekiş hakları” olarak ifade edilen SDR hesap biriminin değeri, başlangıçta altına ve ABD dolarına göre belirlenirken 1973’te Bretton Woods sisteminin çöküşü sonrasında aşağıdaki tabloda ağırlıkları gösterilen ve dünya ticaretinde önde gelen 5 para briminin (ABD doları, Avro, Çin Yuan’ı, Japon Yen’i ve İngiliz Sterlini) piyasa değerlerine göre oluşan sepete göre belirlenmektedir. SDR değerinin sepete bağlanmış olmasının nedeni, uzun vadede istikrarının korunması olup sepetteki para birimlerinin ağırlığı, para birimlerinin değişen değerleri dikkate alınarak her 5 yılda bir revize edilmektedir, İşleyişi ve talep eden üye ülkelerce dövize dönüştürülerek kullanımı swap operasyonuyla benzerlik gösterir, bu nedenle SDR’bin kullanımı bir nevi swap operasyonudur. IMF reçetesi uygulayan ülkelere SDR tahsisi yapılmaz; özel kişiler ve kuruluşlar da SDR tutamazlar. Ekonomik durumu swap yapabilmeye uygun olmayan ülkeler için SDR kotasının anlamı olmadığını, fiktif bir kotadan ibaret olduğunu söyleyebiliriz.
YENİ KOTANIN ÜLKELERE DAĞILIMI VE POTANSİYEL SONUÇLARI
Aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere $650 milyar tutarındaki genel SDR kota dağılımındaki aslan payı (%57,8) G7 ve diğer gelişmiş ülkelere tahsis edilmektedir.
Düşük gelir grubundaki ülkelerin SDR tahsisindeki payı sadece %3,2 olup karşılığında $21 milyarlık tahsisin bu ülkelerce değerlendirilme ihtimali de düşüktür. Aynı durum gelişmekte olan ülkelerin önemli bir kısmı için de geçerlidir. SDR kota tahsisinin, IMF kaynağından kullandırılan kredilerle doğrudan ilgisi bulunmamakla birlikte, imf’ye borcu olan 97 ülkeden borç geri ödemesi yapabilen (Kamerun ve Seyşeller dışında) ülke olmadığı gibi, 97 ülkenin IMF’e olan toplam $105,4 milyarlık borcunun %55’i sadece dört ülkeye (Arjantin, Mısır, Ukrayna ve Pakistan) aittir. Bu ülkelerin çoğunluğunun uluslararası finans piyasalarından borçlanmaları yada merkez bankalarının swap yapma imkanı bulunmamaktadır. Doğal olarak, pandemide ekonomileri biraz daha kötüleşmiş bu ülkelerin SDR kotalarını nakde dönüştürme ihtimali de son derece zayıftır.
23/Ağustos/2021 tarihinde devreye girecek yeni SDR kota dağılımını IMF’e borcu olmayan ama rezerv sorunu yaşayan Türkiye bakımından değerlendirmek gerekirse, aşağıda özetlenen başlıklar önem kazanmakta, kotanın kullanımında belirleyici olmaktadır.
Adnan Yıldırım
Ekonomi Bakan Yardımcısı (2014-2015)
Türk Eximbank Genel Müdürü (2016-2019)
yildirim@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.