Türk tatlı sektörünün önde gelen kuruluşlarından Seyidoğlu Gıda, kaliteli ve lezzetli ürünleri ile dünya pazarlarında devlerle yarışıyor.
İngiltere’den Çin’e 30 ülkeye ihracat gerçekleştiren Seyidoğlu Gıda’nın hedefi, dünya markası olmak. Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, bu konuda oldukça iddialı. “Seyidoğlu olarak girdiğimiz her pazarda liderliği ve öncü rol oynamayı hedefliyoruz” diyor.
Röportaj: Hayreddin Duran
Baklava, reçel ve helva Türk tatlı dünyasının en önemli ürünleri. Lezzeti ile dünyaya nam salan Türk tatlıları, şimdi Amerika’dan Uzakdoğu’ya, Avrupa’dan Ortadoğu ülkelerine kadar birçok ülkede sevilerek tüketiliyor. Türk tatlı sektörünün önde gelen kuruluşlarından bi de Seyidoğlu Gıda. Sıkıntılı geçen 2017 yılında bile yatırım yaparak büyüme gerçekleştiren Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, hedeflerini Turcomoney’e anlattı…
–Sayın Göksu, Türkiye’de bugün helva, reçel ve baklava gibi tatlılar denilince akla ilk gelen isimlerin başında Seyidoğlu Gıda geliyor. Bu alanda Türkiye’nin en köklü firmalarından biri olan Seyidoğlu Gıda’yı dünden bugüne anlatır mısınız?
Göksu: Seyidoğlu Helva Reçel Grubu, babamız Necati Göksu tarafından kuruldu. İlk başlarda dedemiz rahmetli Habeş Seyidoğlu ile birlikte çalışırken 90’lı yıllarda kendi yolunu ayırarak helva reçel grubunu kurdu. Daha sonra Hadımköy’deki fabrikamıza taşınarak Osmanlı lezzetleri olan helva, reçel, tahin, pekmez ve lokum gibi gıdaları üretmeye başladı. Ürünlerimizi halka daha iyi tanıtmak ve daha ulaşılbilir hale getirmek için perakende satış noktalarının dışında konsept mağazalar açamaya başladık. Seyidoğlu Helva Reçel Grubu olarak günlük ortalama 300 ton üretim kapasitesine sahibiz. Ağırlıklı olarak helva, reçel, tahin, fındık kreması, pekmez ve baklava üretimi yapıyoruz. Seyidoğlu kendi sektöründe hep ilkleri yapan ve sektöre de yön veren bir firma. Pek çok ürün ve yeniliği ilk defa biz pazara sundu ve sektörün gelişimine katkıda bulundu. Şu anda ürünlerimiz Türkiye’nin tamamında satılıyor..
SULTAN BACI MARKASI İLE PREMIUM KONSEPTTE ÜRÜN
– Sultan Bacı markası ile baklava türü tatlılarının yanında başka hangi markalar ve ürünlerle hizmet veriyorsunuz?
Göksu: Seyidoğlu Gıda markamızla helva reçel tahin pekmez gibi geleneksel lezzetleri üretiyoruz. Sultan Bacı markası ise bizim daha çok Premium konseptte ürünlerimizi, sütlü ve şerbetli tatlıları ürettiğimiz markamız. Sultan Bacı ile 2 yıldır baklava üretimi de yapıyoruz. Baklavalarımızı sadece Sultan Bacı markasıyla üretip satıyoruz. Marmara bölgesindeki 16 mağazamız da Sultan Bacı markasıyla faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda Seysu adlı ikinci bir markamız daha var. Seysu ile daha ekonomik konseptte ürünler üretip iç ve dış pazarlara satıyoruz.
-Seyidoğlu Gıda olarak tatlı dünyasında oldukça iddialısınız. Sektördeki yerinizi rakamlarla anlatır mısınız?
Göksu: Grubumuz bünyesinde farklı markalarla 400 civarında ürün çeşidimiz var. Her ne kadar yeme içme alanında geniş bir yelpazede üretim yapsak da ağırlıklı olarak tatlı gıdalar üretiyoruz. Yıllık ortalama 50 bin ton üretim yapıyoruz. 120 milyon TL ciro ve 8 bin metrekare üretim alanına sahibiz. Seyidoğlu şu anda sektörün en büyük 3 firmasından biri. İstanbul pazarının ise lideri konumunda. Pekçok alanda pazar liderliğine sahibiz. Yatırım ve büyüme rakamları bakımından sektörde öncüyüz.
-Seyidoğlu Gıda bünyesinde kaç kişi çalışıyor?
Göksu: 600 civarında çalışanımız var
2017, YATIRIM VE BÜYÜME YILI OLDU
-2017 yılı Seyidoğlu için nasıl geçti? Hedefinize ulaştınız mı?
Göksu: 2017 yılı, Seyidoğlu için yatırım ve büyüme yılı oldu. Ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen biz yatırım ve inovasyona öncelik tanıdık. İstanbul Hadımköy Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 milyon TL yatırımla yeni üretim tesisimizin inşaatına başladık. Halihazırda 8 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Seyidoğlu Gıda, yeni yatırımıyla iki kat büyüyerek 16 bin metre kare üretim alanına ulaşacak. Bu tesiste üretilecek yeni ürünlerle hem yurt içinde hem de global pazarlarda daha güçlü rekabet etmek istiyoruz. 2018 yılının ikinci yarısında yeni tesiste üretime başlamayı hedefliyoruz. Yeni nesil dolum ve paketleme robotları siparişi verdik. Özellikle piknik olarak adlandırılan 20 gramlık ürünler, endüstriyel gıda ve inovetif ürünlerimiz için bu yatırıma ihtiyaç duyuyorduk. Yeni tesisimizde son teknolojiye sahip robotlarla pekmez, pasta ve yeni tatlı çeşitlerimizin üretimini yapacağız.
30’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT
-Türk ürünleri, bugün kalitesi ile dünyanın birçok ülkesinde tüketicilere ulaştırılıyor. Türk markaları, dünya devleri ile yarışıyor. Seyidoğlu Gıda olarak 2017 yılında ne kadar ihracat yaptınız? Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?
Göksu: Seyidoğlu global pazarlarda çok aktif bir oyuncu. Dünyanın 30’dan fazla ülkesine 10 milyon TL ihracatımız var. ihraç ediliyor. Seyidoğlu ürünleri Wall Mart, Carrefour gibi dünya devi market zincirlerinde dahi satılıyor ve çok beğeniliyor. İngiltere’de Sultanbacı markamız, pazarda önemli bir oyuncu. Sadece Londra pazarında haftalık 30 ton reçel satışı yapıyoruz. Özellikle kuru incir, vişne, böğürtlen ve ahududu reçellerimiz, helvada ise fıstıklı ve kakaolu helvalarımız çok beğeniliyor. Avrupa pazarında Asda, Tesco, Morrisons gibi market zincirleri başta olmak üzere 1500’den fazla noktada ürünlerimiz satılıyor. Çin pazarında Carrefour’larda ürünlerimiz satılıyor. Seyidoğlu olarak girdiğimiz her pazarda liderliği ve öncü rol oynamayı hedefliyoruz.
-Yurtdışına açılma planınız var mı? Hedef ülkeler hangileri?
Göksu: Şu anda 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedef ülkelerimiz Ortadoğu, Kuzey Afrika, ABD, Rusya. Önceliğimiz ise AB pazarları..
KATAR PAZARI, TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK FIRSAT
-Ortadoğu, Türkiye için önemli bir pazar. Ortadoğu halkı Türk tatlılarını seven bir bir halk. Ortadoğu’da özellikle hangi ülkelerde daha etkin durumdasınız?
Göksu: Özellikle Katar’da çok aktif durumdayız. Katar, Ortadoğu ve Arap coğrafyasında ekonomik gelişmişlik ve yabancı yatırımcıyı teşvik bakımından en gelişmiş ülkelerden birisi. Bu ülke ile ticaret yapmak ve iş birlikleri kurmak yatırımcılara büyük avantajlar sağlıyor. Biz firma olarak Katar ile ticaretimizden çok memnunuz. Türkiye ve Katar arasında yaşanan yoğun diplomatik ve ekonomik ilişkileri Türk firmaları fırsata çevirmeliyiz. Özellikle Katar’ın yurtdışından ithal ettiği tüketim malları dikkate alındığında Türk firmalar büyük kazanımlar elde edebilir. Gerek kalitesi gerekse de fiyatıyla Türk firmaları bu ülkede avantajlı konumda. Her açıdan Katar Türkiye için bir fırsattır.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.