Nevgül Bilsel Safkan, 1993 yılında İstanbul üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl Arthur Andersen’de denetim bölümünde profesyonel kariyerine başlayan Safkan, 2003 yılında Boğaziçi üniversitesi’nde Executive MBA programını tamamladı. Daha sonra sırasıyla Karma International, Superonline ve Paxar Türkiye şirketlerinde Finansal Kontrolör, Finans Direktörü, Finans ve BT Direktörü görevlerinde bulundu.
2005 yılında Sabancı Topluluğu bünyesine katılan Safkan, Marsa Kraft Foods’ta Finans Direktörü olarak göreve başladı. 2006 yılında Teknosa İç ve Dış Tic. A.Ş.’de Finans Direktörlüğü’ne, 2009 yılında ise Teknosa Finans Genel Müdür Yardımcılığı’na (CFO) atandı. 2013 yılında Kliksa İç ve Dış Tic. A.Ş.’ye Genel Müdür olarak geçen Safkan, halen bu görevini sürdürmekte. İngilizce ve Almanca bilen Safkan, evli ve 1 çocuk annesi.
Türkiye’de internet kullanımına bağlı olarak, internetten alışveriş oranı da hızla artıyor. Son 5 yılda internet satışları genel anlamda yüzde 100 artarken, e-ticaret yapan bazı markalar satışlarını son 1 yıl içerisinde yüzde 300 civarında yükseltti. “E-ticarette patlama” şeklinde tanımlayabileceğimiz bu tablo; “altyapısı iyi kurgulanmış alışveriş siteleri, geniş ürün gamı, satış sonrası hizmet ve müşterinin ayağına kadar gitme” gibi avantajlar nedeniyle devam edecek gibi görünüyor. Peki e-ticaret neden bu kadar hızlı büyüyor, bu alanda ortaya çıkan başarının sırrı hangi faktörlere bağlı?
Tüm dünyanın potansiyel pazar sayıldığı e-ticarette, Türkiye’nin en dikkat çeken markalarından biri olmayı başaran Kliksa Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ile İnternetten alışverişi konuşmak üzere bir araya geliyoruz. Başarılı İş Kadını, hızla gelişen e-ticarete dikkat çekiyor ve e-ticarette “patlama” olarak tanımlayabileceğimiz artışa ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunuyor. İşte “Türkiye’nin, Amazon’u olacağız” diyerek iddialı konuşan Kliksa Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan’ın gözüyle e-ticaretin dünü, bugünü ve yarınları…
İnternet alışverişini cazip kılan nedir?
E ticaret, en gözde sektörler arasına girmeyi başardı. İnternetten alışveriş tüketiciye; konfor, hız ve ekonomik avantajlar sağlıyor. “Online alışveriş” olgusu sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yükselen bir trend. Tüketici internet üzerinden satın almak istediği ürünün fiyatını, modelini, markasını yakından takip etme şansına sahip oluyor. Satış yapan firmalar açısından rekabette üstünlük sağlayacak fiyata sahip olmak elbette mühim. Bununla birlikte satış sonrası hizmet de çok önemli. öte yandan daha ekonomik alışveriş imkanı sunan internet ortamında alışveriş yaptığınızda çeşitli promosyonlar; örneğin banka kampanyaları, taksitli alışveriş, hediye kuponları gibi avantajlara sahip oluyorsunuz. Tüm bunlarla birlikte satın aldığınız ürün ayağınıza, kapınıza kadar geliyor.
E-TİCARETTE HIZLI BüYüME
E ticarette büyüme oranları ne durumda?
E-ticaretin geçmişi 15-20 yıla dayanıyor. 1990 yılında hayatımıza giren sektörde, 1995 yılı ve sonrasında Amazon gibi büyük oyuncular sahneye çıktı. Geçmişi eskilere dayanmasa da, taşıdığı ciddi potansiyel nedeniyle hızla gelişen e-ticaret, çift haneli rakamlarla büyüyor. Toplam e-ticaret hacmi ve büyüklüğünde dünyadaki ortalama büyüme hızı yüzde 16-17, Türkiye’de bu oran yüzde 50’lere ulaşıyor. Dünya geneliyle, ülkemiz kıyaslandığında daha hızlı büyüdüğümüzü görüyoruz. Türkiye e-ticaret potansiyeli en yüksek ülkeler listesinde.
TüRKİYE İLK 5’E GİRMELİ
Türkiye’yi dünya ile kıyasladığınızda nasıl bir tablo görüyorsunuz?
Türkiye, e-ticarette İngiltere seviyesine ulaşmayı hedeflemeli. Batı Avrupa’da özellikle e-ticaretin perakende içindeki payı yüzde 15’ler seviyesinde. İnternetten alışveriş süreci, batılı ülkelerden epey sonra başlayan Türkiye şu an itibariyle Avrupa’nın gerisinde. Bu alanda hızla gelişen ülkemiz, ilk 5’e girmeyi hedeflemeli.
İNTERNETTEN 50 MİLYAR TL’LİK ALIŞVERİŞ
E-ticaretin toplam alışveriş hacmi içindeki payı nedir?
Türkiye’de, e-ticaretin perakende satışlar içindeki payı henüz yüzde 2 seviyelerinde. Dünya ortalaması ise yüzde 5. Batı Avrupa ve Batı Amerika’da oldukça ileri seviyede olan bu oran, İngiltere’de yüzde 15’lere çıkıyor. Yüksek potansiyele sahip Türkiye, e-ticaret sektörüne 10 yıl gecikmeli girdiğinden biraz geriden geliyor. ülkemizde geçen yıl kredi kartıyla yapılan e-ticaret hacmi 35 milyar TL oldu. 2014 yılının ilk 6 aylık rakamlarına baktığımızda yılsonunda 50 milyar TL’lik hacme ulaşılabileceğini öngörüyoruz.
KİMSE DAHA İYİSİNE “HAYIR” DEMEZ
İnternet satışlarındaki hızlı artışı neye bağlıyorsunuz?
Herkes en iyi şartlarda alışveriş yapmak ister. Hiçbirimiz satın alacağı ürüne daha uygun, daha hızlı ve daha konforlu şekilde sahip olmaya “hayır” demez. Dolayısıyla e-ticarette büyüme kaçınılmaz. İnternetten alışveriş trendi; dokunarak, görerek alışveriş yapma kültürü olan Türkiye’de de hızla büyüyor. Kliksa olarak bu farkındalığı daha da arttırmak için çabalıyoruz. Türkiye’de sektörün büyümesi için projeler üretirken; katıldığımız programlarda, yaptığımız röportajlarda ve kitlelere dönük konuşmalarda bu yeni trendi anlatmayı hedefliyoruz.
TüRKİYE’DE 40 MİLYON İNTERNET KULLANCISI VAR
E-ticaret pazarını büyüten etkenler nelerdir?
Hukuki ve teknolojik altyapı ile birlikte perakende gelişmişliği, e-ticaretin gelişiminde rol oynuyor. Söz konusu kriterlere göre yapılan araştırmalarda Türkiye, e-ticaret sıralamasında dünyada 9. sırada. Bu sıralama ciddi bir potansiyele işaret ediyor. 77 milyonluk nüfusa sahip Türkiye’de, 40 milyon internet kullanıcısı var. Genç nüfusun yüzde 50’sinden fazlası 35 yaş ve altı. Rakamlar ülkemizin, e-ticarette büyük bir potansiyel barındırdığını ortaya koyuyor.
EN çOK KİM NE SATIN ALIYOR?
İnternet alışverişinde iki kategori öne çıkıyor. Elektronik ve giyim. Kliksa olarak elektronik alanında oldukça güçlüyüz. Elektronik satışlarda 3 ürün ciddi trafiğe sahip; akıllı telefonlar, tabletler-notebooklar çeşitli aksesuarları ve televizyonlar
TOPLAM ALIŞVERİŞİN YARISI 3 İLDEN YAPILIYOR İnternet satışlarımızda özellikle anne bebek kategorisi dikkat çekiyor. Bunun dışında araba lastik satışları ilgi görüyor. Elektronik ve giyimin yanı sıra özellikle oto, spor gibi kategorilerde alışveriş yapma eğilimleri oldukça fazla. Yaş grubu olarak 25 ile 45 yaş arasındaki kitle öne çıkıyor. Eli para tutmaya başlayan kişilerin internet alışverişine yöneldiğini görüyoruz. Kredi kartı kullanıcıları internetten alışverişe yöneliyor. Kolaylığı bir kez tadanlar, internette alışveriş keyfinden vazgeçmiyor. Türkiye’nin üç büyük ili bazında satışlara baktığımızda toplam satışların yüzde 50’si karşımıza çıkıyor. Satışlarda İstanbul yüzde 31’lik oranla lokomotif konumda ve toplam alışverişte en büyük paya sahip. Ankara ve İzmir arkadan geliyor. Diğer yüzde 50’lik oranı diğer iller arasında paylaşılıyor.
İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ GüVENLİ Mİ?
İnternet alışverişinde “güven” anlamında kaygılar var, ne diyeceksiniz?
“İnternetten alışveriş yapıyor musunuz?” diye sorduğumuzda “yapmıyorum veya yapmaya şüpheyle bakıyorum” diyen ciddi bir kesim var. Burada güven faktörü iki şekilde karşımıza çıkıyor. Birincisi teslimat, yani lojistik tarafıyla ilgili. İnsanlar, “sipariş verirsem, ürün bana istediğim tarihte ve düzgün şekilde, kırılmadan, bozulmadan gelir mi?” diye düşünüyor. İkincisi; alışverişte kredi kartı bilgilerinin paylaşılması kafalarda soru işareti olarak öne çıkıyor. ödemeler ağırlıklı olarak kredi kartı ile gerçekleşiyor. Kredi kartı bilgilerinin paylaşılması güven sorunu olarak algılanıyor. Kliksa olarak, 10 TL’nin üzerindeki tüm alışveriş işlemlerinde bankaların kullandığı en üst seviyedeki güvenlik önlemleri paketlerini kullanıyoruz. En gelişmiş teknolojik altyapıya sahibiz ve bizi tercih eden müşterilerin hiçbir şekilde mağduriyet yaşamaması için en güvenli sistemi kullanıyoruz.
E-ticaret büyüdükçe bu alanla ilgili saldırılar da artacak. Biz de, gerekli tüm yeni teknolojiyi ve üst düzey güvenilir yazılımları kullanacağız. Uzmanlarımız tarafından kurulan sistemle müşterilerimize, güvenli bir alışveriş ortamı sunduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.
HAYATIMIZ DİJİTALLEŞİYOR
Teknolojik gelişim ticareti nasıl etkiliyor?
Dünya hızla dijitalleşiyor. Sadece e-ticaret firmaları değil, tüm özel ve kamu sektöründeki firmalar bu değişime ayak uyduruyor. Dijital ortam hayatımızın her alanını kapsıyor. E-ticaret, Türkiye ve dünya ekonomisine ciddi bir katkı sunuyor. Sektör içerisinde yeni uzmanlıklar ve istihdam alanları gelişiyor. Bu gelişim ekonomiye ve hayata hız katıyor. E-ticaret; bilgiyi paylaşmada, müşteriyi tanımada, analiz etmede, ürünlerin ve hizmetlerin çoğalmasında, farklılaşmada ekonomiye yeni bir boyut kazandırıyor. E-ticaretteki bu sürecin ilk halkası perakende sektörüdür. Dijitalleşme, perakende sektörünün gelişmesine önemli katkı sağlayacak. Adım adım bu etki tüm sektörlere taşınacak.
KLİKSA SABANCI GüVENCESİYLE BüYüYOR
Kliksa’nın internet alışveriş dünyasındaki en önemli farkı nedir?
Türkiye’nin her yerinden, istediğiniz ürünün ayağınıza gelmesi elbette önemli bir avantaj. Bu nedenle internet satışları her geçen gün biraz daha fazla ilgi görüyor. Sabancı Topluluğu özelinde bakarsak Kliksa, güven veren bir topluluğun parçası. Diğer markalardan farklılaştığımız en önemli alan “güvenilir” olmamız ve satış sonrası hizmetlerimizdir. Satış sonrası hizmetlerde ilklere imza attık. örneğin elektronik ve beyaz eşyada sorun yaşayan müşteriler, bize hemen ulaşabiliyorlar. 24 saat içinde evine ücretsiz servis gönderiyoruz. ücretsiz servis ile problemi gideriyoruz, eğer sorun çözülemezse iade süreci başlıyor. Müşteri memnuniyeti için gereken tüm hizmetler hızla sağlanıyor.
MüŞTERİLERİN HAYATINI KOLAYLAŞIYORUZ
E-ticarette çeşit, uygun fiyat, aranan ürünlerin bulunabilirliği ve satış sonrası hizmetlerde fark yaratmak zor iş ama bunu başarıyoruz. Rekabette bizi öne çıkaracak bütün bu farklılıkları oluşturmak için ciddi yatırımlar yaptık. İnternetten satış yapan firmalar; müşterilerine chat, ya da e-mail üzerinden hizmet sunuyor, biz ise çağrı merkezi kurduk ve burada istihdam oluşturduk. Müşteri istediği zaman sesimizi duyabiliyor. Bu yenilikle müşterilerimize kulak vermiş, onların hayatını kolaylaştırmış oluyoruz. Kalite bizim için çok önemli ve yeniliklerle sektörde öne çıkmayı hedefliyoruz.
250 BİN çEŞİT üRüN BİR TIK YAKININIZDA
Kliksa kaç çeşit ürünle hizmet sunuyor?
Kliksa 20 kategoride, 250 bin ürün çeşidiyle hizmet veriyor. İyi servisle hizmet vermek için en iyi markalarla çalışıyoruz. Hizmete önem veren, ürününün arkasında duran, kaliteyi önemseyen ve müşteri memnuniyetini öncelikli gören markalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Her kategorinin altında farklı grup markaları görüyoruz. En büyüklerin tamamıyla, ilgili kategorisinde çalışıyoruz.
TüRKİYE’NİN AMAZON’U OLACAĞIZ
Geçen yılı nasıl kapattınız, bu yıl sonuna dair hedefiniz nedir?
Geçen yılı 120 milyon TL’lik ciroyla kapattık. 2014 yılının ilk altı ayında geçen yıla göre yüzde 200 seviyelerinde büyüdük. Bu yılsonunda 360 milyon TL’lik ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. 2 yaşında genç bir şirket olmamıza rağmen, e-ticaret sektöründe en hızlı büyüyen şirketiz. önümüzdeki 5 yıllık süreçte kendimizi, sektörün lideri olarak konumlandırıyoruz. “Varsa yoksa Kliksa” sloganımızdan yola çıkarak, varsa yoksa liderlik diyoruz. çünkü Kliksa’nın arkasında Sabancı gibi büyük bir topluluk var. Teknoloji açısından en ileri seviyede olmayı hedefliyoruz. İş modeli anlamında Amazon’u kendimize örnek alıyoruz ve Türkiye’nin Amazon’u olmak istiyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.