Son Haberler

Irak`taki riskler Temmuz`da da fiyatlanmaya devam edecek

Haziran ayında hisse senedi piyasalarının genelinde yukarı hareketler gözlenirken, yükselişlerin sonrasında kâr satışlarının geldiğini izledik. özellikle Haziran ayının başında Avrupa Merkez Bankası’nın faizlerde 10 baz puan indirime gitmesi, mevduat faizini negatife çekmesi ve bankalara 400 milyar Avro tutarında yeniden finansman imkanı sunarak parasal genişlemeye yönelik bir adım atması, global hisse senedi piyasalarındaki yükselişlerin tetikleyicisi oldu. Piyasalara hakim olan iyimser hava ise Irak’ta istikrarın bozulacağı endişelerine ilişkin haber akışının ve petrol fiyatlarının 113 doların üzerine çıkmasıyla yerini tedirginliğe ve kar satışlarına bıraktı. ABD Merkez Bankası FED, Haziran toplantısında varlık alımlarında 10 milyar dolarlık azaltıma devam ettiğini belirtti. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, faiz artışı konusunda bir önceki toplantıdaki söylemin devam ettiği gözlenirken, düşük faiz ortamının ekonomideki toparlanmayı desteklemek adına süreceği ifade edildi. FED’den gelen açıklamaların, Irak’ın yarattığı tedirginliğin azalmasında ve kar satışlarının ardından yeni alımları desteklediği görüldü. Ayın devamında ise petrol fiyatlarının 115 doları aşması tedirginliğin devamına işaret ederken, global hisse senedi piyasaları ise Irak tarafındaki gelişmeleri kısmen de olsa fiyatlamaya devam etti.

Yurt dışı piyasalarla birlikte 5 Haziran’da Avrupa Merkez Bankası’ndan çıkacak kararları bekleyen Borsa İstanbul, Haziran ayına 78.000 seviyelerinden başladı. Moody’s’in Türk bankalarının daha çok yerel para cinsinden kredi notlarında negatif değişikliğe gittiğini açıkladığı gün, Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar, Moody’s’in haberinin olumsuz etkilerini sınırladı. Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamalarının etkisiyle 82.000 seviyelerine kadar ulaşan Borsa İstanbul, Irak’ta gerçekleşen olayların etkisiyle 77.500 seviyelerine kadar geri çekildi. Irak’taki istikrara yönelik endişeleri, yurt dışı piyasalar ile birlikte fiyatlamaya başlayan Borsa İstanbul’da, FED açıklamaları sonrasında yakalanan iyimser havanın devam ettirilemediği gözlendi. Ukrayna-Rusya krizinin yerini Haziran ayında Irak’a bırakması, yurt dışı piyasalara paralel Borsa İstanbul tarafında da endişeler yaratırken, jeopolitik risk fiyatlaması, yükselişi sınırladı. TCMB’nin Para Kurulu ise Haziran ayı toplantısında piyasa beklentisi olan 50 baz puanlık faiz indirimin ötesine geçerek politika faizini 75 baz puan indirerek 8,75 seviyesine çekti. Piyasanın satın aldığı faiz indirimi kararı sonrasında Borsa İstanbul’da kısa süreli kar satışları yaşandı.

Haziran ayına 1.250’lerden başlayan altın da Irak’taki gelişmelerden etkilendi. Ayrıca bu ay ki FED toplantısından faiz artırımı ile ilgili net karar çıkmaması, düşük faizin bir süre daha devam etmesi sonrasıaltın fiyatları yükselişine devam etti. Aybaşı ons fiyatı 1.240’a kadar gerilerken ABD verilerinin kötü gelmesi sonrası altın yönünü yukarı çevirdi. Bununla birlikte Irak’ta saldırıların devam etmesi bölgedeki tansiyonu yükseltti. Petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte altın da bundan nasibini aldı. 1.300 seviyesini aşan altında önümüzdeki ay da bölgeden gelecek haberler takip edilecek. Gerginliğin tırmanması durumunda ilk izlenecek direnç 1.350 olarak görülebilir. Gerginliğin son bulması halinde ise tekrardan 1.280’li seviyelere iniş görebiliriz.

EURUSD paritesinde Haziran ayı oldukça volatil geçti. 5 Haziran’daki Avrupa Merkez Bankası toplantısından çıkan kararlar ve Draghi’nin açıklamaları paritede 1 aylık hareketin, 1 günde görülmesine sebep oldu Avrupa Merkez Bankası kararları sonrası 1.35’e kadar düşen parite, Başkan Mario Draghi’nin açıklamaları sonrası 1.3650’ye çıktı. Toplantıdan çıkan negatif mevduat faizi ve bankalara 400 milyar euro’luk finansman imkanı kararına karşın, piyasada Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’yi zorlar nitelikte paritede alımlar görüldü. önümüzdeki ay da bu alımların devam etmesi halinde 1.3750 ve 1.39 direnç bölgeleri izlenebilir. Draghi’nin müdahalesi halinde de 1.35 ve 1.3360 destek bölgeleri takip edilebilir.

USDTRY paritesi ise 2.07 ile 2.15 arasında hareket etti. Irak’taki hadiseler, gelişmekte olan ülke para birimlerini zayıflatırken, TL de bundan nasibini aldı. Doların bir çok ülke para birimine karşı değer kazanması sonrası kur da 2.15’e doğru yol aldı. 2.15 seviyesi aynı zamanda teknik açıdan önemli bir seviye. Bu noktaya gelindikçe satış baskısı artarken kurda gevşeme görülüyor. Satışların artması durumunda 2.10 ve 2.07 seviyeleri destek olarak izlenebilir. Kurun yönünü belirlerken önümüzdeki ay da TCMB’nin faiz hamleleri dikkatle takip edilecek. Bununla beraber Irak’taki gerilimin tırmanması halinde 2.15 seviyesi aşılırsa 2.20’ye doğru çıkış görebiliriz.

Global piyasalarda Temmuz ayının gündeminde yine Irak ve Irak’a ilişkin risklerin fiyatlaması olacak. Irak ile ilgili olarak başta ABD olmak üzere uluslararası alanda atılacak adımlar, global piyasalar olduğu kadar Türkiye tarafından da yakından izlenecek. Mevcut tedirginliği artıracak gelişmelerin, başta petrol fiyatlarında artış ardından da hisse senedi piyasalarında bir baskı unsuru olabileceği göz ardı edilmemeli. Bu anlamda yurt dışı piyasalarda Temmuz ayında da Irak ile ilgili haber akışına bağlı olarak dalgalı seyirlerin devamını görebiliriz. Borsa İstanbul tarafında ise yurt dışı piyasalara paralel bir hareket beklenmekle birlikte, jeopolitik riskin fiyatlanmasıyla yurt dışı piyasalardan negatif yönde ayrışmanın da olması öngörülebilir. Ayrıca, Temmuz ayının başında bitecek Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecinin sonuçlanmasıyla birlikte, Temmuz ayının devamında da konuyla ilgili haber akışı takip edilecek.

İçeriden Bakış

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası