Son Haberler

İşletmeler, uluslararası pazarlarda başarılı olmak için ne yapmalı?

Uluslararası alanda başarılı olmak  öncelikle ürün yönetimi, lojistik, tasarım, konsept bütünlüğü, tanıtım, insan kaynakları gibi tüm alanlarda optimum yönetim becerisi gerektiriyor.

İşletmelerin belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra, orta gelir tuzağında olduğu gibi büyümesini sürdürebilmesi için uluslararası piyasalara açılması gerekiyor. Sözkonusu açılımı gerçekleştiremeyen firmalar özellikle perakende sektöründeki markalar büyüme açısından ivme kaybedebileceği gibi sürdürülebilirliği sağlaması da güçleşecektir. Bir markanın sürdürülebilirliği  sağlaması açısından kendi ülkesi sınırları dışında iş yapabilme becerisi son derece önemli ve yaşamsal gerekliliktir.

Dış pazarlarda başarılı olabilmenin ön koşulu, kendi ülkesinde öncü ve lider markalardan biri olabilmeyi başarmış olmasına bağlıdır. Diğer bir değişle doğduğu ülkede düşük performanslı bir markanın uluslararası piyasalarda başarılı olması güçtür.

ÖNCE KOMŞU ÜLKELERDEN BAŞLANMALI

Uluslararası alanda başarılı olmak  öncelikle ürün yönetimi, lojistik, tasarım, konsept bütünlüğü, tanıtım, insan kaynakları gibi tüm alanlarda optimum yönetim becerisi gerektiriyor. Dışa açılacak işletme, öncelikle nereden başlayacağı konusunda akılcı bir stratejik planlama oluşturmalıdır. Özellikle coğrafi ve geleneksel olarak yakın olduğu komşu ülkeler kapsama alanına alınmalıdır. Yapılacak olan iş planı ile aşamalı olarak diğer ülkelere yayılma politikası izlenmelidir.

Hesaba katılması gereken en önemli konulardan biri, işletmenin kendi direkt operasyonu ile veya bayilik yoluyla mı dışa açılacağı kararıdır. Burada ülkelerin coğrafi konumlarının yanısıra, politik ve ekonomik durumlarına göre karar verilmelidir. Ekonomik ve politik durumun istikrarlı olmadığı ülkelerde direkt operasyon yerine ilgili ülkenin konusunda en başarılı kişileri bulunarak bayilik verme yolu daha akıllıca olacaktır. Coğrafi olarak da genel yaklaşım 3 saati aşan uçuş mesafesindeki bölgelerde bayilik verilmesi yoluna gidilmesidir.

MAĞAZALARIN LOKASYONLARI ÖNEMLİ

Konumuz perakende olduğunda girilecek ülkelerde açılacak mağazaların lokasyonları önemli. Bu konuyu en iyi bilecek olanlar orada yaşayan kişilerdir, kendi yönetimimizde olacak mağazalar içinde ülkenin en iyi satışçıları ve yöneticilerinin istihdam edilmesi çok önemlidir.

Ürün yönetimi girilen ülkenin koşullarına uygun olacak karışımda hazırlanırken, fiyatların da ilgili ülkedeki piyasa koşullarına ve rekabet ortamına uygun olmasına gayret edilmelidir.

HABER DEĞERİ OLAN ETKİNLİKLER

Tanıtım konusu ise ayrıca mercek altına alınmalıdır. Parayla verilecek reklamlardan daha önemlisi haber değeri olan tanıtımlar yapabilmek daha önemli.  Bu da en iyi şekilde faaliyete bulunulan ülkenin kurum ve önemeli kişilerinin ürünlerimizi kullanmasını sağlamak veya inovatif ürünleri ön plana çıkararak haber oluşturmakla olabilir.

Sonuç olarak uluslararası işletmecilikte başarılı olabilmek için en önemli kuralımız GLOCAL kavramını işleterek global düşünüp lokal davranmaktan geçiyor.

Yrd. Doç. Dr. Fatih Anıl

anil@turcomoney.com

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası