Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim için Rusya Federasyonu uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir. Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik. 2019’da karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olarak kutlayacağız. Etkinlikler halklarımızın birbirini iyi tanımalarına vesile olacaktır” dedi.
Erdoğan konuşmasının devamında şunları kaydetti:
-Türkiye, Rusya’dan 1987’den bu yana 387 milyar metreküplük doğal gaz alımı gerçekleştirmiştir. Bu, enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçtiğinin ifadesidir. 2014’te ilk adımını attığımız 2016’da somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Türk Akım Rus dostlarımızla ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir.
-Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik. Hem bölgemizde hem de küresel alanda barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla çaba harcadık. Özellikle Suriye’de önemli katkılarını gördük. Akkuyu Nükleer Santral projesini de Rusya ile hayata geçiriyoruz.
-İkili ticaret hacminde geçen yıl yüzde 30’luk artış sağladık. Akkuyu hariç karşılıklı yatırımlarımız 10’ar milyar doların üzerinde. Hedefimiz 100 milyar dolara ulaşmak.
-Ticarette işbirliğimizin yanı sıra bu yıl 5 milyondan fazla Rus turisti ağırlayarak da yeni bir rekora imza attık.
-Türk Akım’ın toplam kapasitesi 31,5 milyar metreküp olan projenin deniz kesimi, 930 kilometre uzunlukta 2 boru hattından oluşuyor. Her bir hattın kapasitesi yıllık 15,75 milyar metreküp.
-Hat Rusya’nın Anapa kentinden çıkarak Türkiye’de Kıyıköy’e giriş yapıyor. 2019 sonunda Rusya’dan Türkiye’ye doğal gaz akmaya başlayacak. En az yarısını Avrupa’ya göndermeyi düşünüyoruz. Türk Akım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi sanayi kentlerine doğal gaz sağlayarak bölgedeki üretimin güvencesi olacak.
-Bir hatla Türkiye’ye 15,75 milyar metreküp doğal gaz gönderilecek. İkinci hatla Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşınacak. İkinci hat Türkiye’den Yunanistan’a ya da Bulgaristan’a bağlanacak. Bu konuda görüşmeler sürüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından görüşlerini paylaşan Putin ise Türkiye’yle Rusya arasındaki uzun yıllardır süren işbirliğinin gelişmesi açısından Türk Akım’ın çok önemli bir proje olduğunu söyledi.
Putin’in konuşmasında satır başları şöyle:
-Türk Akım, doğalgazı Doğu ve Güney Avrupa’ya taşıyacak ve bu Türkiye’yi önemli bir noktaya getirecektir. Kara kısmı da deniz kısmında olduğu gibi hızlıca ilerleyecektir. Proje 2019’a kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu teknolojiyi kullanıyoruz. Özellikle Rusya ve Türkiye olarak enerji alanında işbirliğimizi uzun yıllardır gerçekleştiriyoruz. Türk Akım Türkiye’yi doğal gaz merkezi haline getirecek.
-100 milyar dolarlık ticaret hacmine Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın. Türk Akım projesiyle ilgili anlaşma İstanbul’da 10 Ekim 2016’da yapılmıştı. Bu projeye Sayın Erdoğan isim vermiştir. 2-3 sene sonra projenin en zor kısmı tamamlanmıştır. Pek çok çalışma yaptık birlikte. Türk Akım projesinin deniz kısmı tamamlanıyor. Özellikle dikkatleri şu hususa çekmek istiyorum. Toprağa delik açmak ve gaz çıkarmak kolay değil. Yüksek teknoloji ile yapılan bir süreçtir. Özellikle doğal gaz çevre dostu olan bir proje.
-Türkiye’nin genelinde yeni boru hattı ile ekonominin gelişmesi açısından önemli bir proje olacaktır. Gösterdiği siyasi irade ve cesareti için Sayın Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Cesaret olmadan projeyi yürütmek mümkün olmaz. Sayın Erdoğan’ın bahsettiği güven temelinde var. Eski Enerji Bakanı’na bütün meslektaşlarımıza, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de teşekkür etmek istiyorum. Türkiye tarafından gösterilen özveri ile program daha hızlı gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin nükleer santrali Akkuyu, Rusya ve Türkiye arasında bir simge olacaktır. İki halkımız arasında dostluğun da simgesi olacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.