– Türkiye’nin finansal rekabet gücünü artırmak ve İstanbul Finans Merkezi’ni (İFM) dünyanın önde gelen finans merkezlerinden birisi haine getirmek için geçen ay İstanbul Finans Merkezi Kanunu çıkarıldı. Bu amaca yönelik olarak İFM’de sadece “finansal hizmet ihracatı” yapan firmalara ve bu firmaların finansal hizmet ihracatına önemli teşvikler ve destekler sağlanacak.
-İstanbul’un, daha doğrusu Türkiye’nin dünyanın önde gelen bir finans merkezi olabilmesi için nitelikli işgücü, liyakat, işletme eğitimi, işgücü piyasasında esneklik, yaşam kalitesi, yasal düzenlemeler, vergiler, yolsuzluk, yatırım ortamı, sermaye piyasasında hacim ve şirket değerleri, finansal hizmetler yelpazesinin genişliği, istihdam ve üretim, altyapı, uygun maliyetlerde ofis, toplu taşıma, inovasyon, kültürel çeşitlilik vb. 150 kriterin yerine getirilmesi gerekir.
28 Haziran 2022 tarihli resmî gazetede yayınlanan 7412 sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu; uluslararası alanda Türkiye’nin finansal rekabet gücünü artırmak, küresel finans ve sermaye piyasalarıyla entegrasyonu güçlendirmek ve İstanbul Finans Merkezi’ni (İFM) dünyanın önde gelen finans merkezlerinden birisi yapma iddiasını taşıyor.
Kanunda İFM ile ilgili olarak;
konularında yasal düzenlemeler yapıldı. Bölgenin işletimi yönetici şirket tarafından gerçekleştirilecek, bölgede faaliyet göstermek isteyen firmaların Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nden katılım belgesi alması gerekecek.
TEK DURAK BÜRO
İFM’de faaliyet gösterecek firmaların izin, ruhsat, lisans vb başvuruları ile başvuru süreçlerinin hızlandırılmasını sağlamak amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görev alacağı “tek durak büro” oluşturulacak. Büroda, çalışma, sosyal güvenlik, çevre-şehircilik, hazine-maliye, içişleri, ticaret belediyecilik konularında bakanlık ve ilgili kuruluş temsilcilerinin yer alması öngörülüyor. Tek durak büronun oluşumu ve koordinasyonu Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisince yürütülecek.
İMF’DE SAĞLANAN DESTEKLER
Kanunun 6’ncı maddesinde belirtilen destekler İFM’de sadece “finansal hizmet ihracatı” yapan firmalara ve bu firmaların finansal hizmet ihracatına sağlanıyor. Kanunun 5’inci maddesinde finansal hizmet ihracatı, Katma Değer Vergisindeki hizmet ihracatına benzer mahiyette; finansal hizmetin yurt dışında yerleşik kişilere verilmesi ile finansal hizmetten yurt dışında yararlanılması koşullarına bağlandı. Finansal hizmet ihracatı yapan katılımcı firmaların, tanım dışında kalan yurt içine dönük ya da kendi adlarına yaptığı her türlü finansal faaliyetleri, finansal hizmet ihracatı olarak değerlendirilmeyecek ve kanunda belirtilen desteklerden yararlandırılmayacak. Finansal hizmet ihracatı desteklerine sağlanacak destekler şunlar:
En az 3 ülkede aktif olarak faaliyet gösteren katılımcı firmaların bölgesel hazine ve finansal yönetim merkezleri de yukarıdaki desteklerden yararlandırılacak.
Ayrıca kanunun yürürlüğe girdiği 28.06.20022 tarihinden itibaren 5 yıl süreyle, katılımcı belgesi almış finansal kuruluşların İFM’de bulunan merkez ve şubelerinden finansal faaliyet harçları alınmayacak.
KANUN’UN GETİRDİĞİ DİĞER DÜZENLEMELER…
Kanun’da yer alan düzenlemelere göre, İFM’deki faaliyetlerde önem arzeden diğer bazı hususlar özetle şöyle;
TÜRKİYE’NİN DÜNYANIN ÖNDE GELEN FİNANS MERKEZLERİNDEN BİRİ OLMASI İÇİN NE YAPILMALI?
24 Mart 2022’de yayınlanan güncel Küresel Finans Merkezleri Endeksi’ne (GFCI) göre; New York, Londra, Hong Kong’la başlayan ilk 10’da Paris 11’inciliğe geriledi, 1980 sonrası Çin ekonomi politikalarının sembol kenti Shenzhen 2 basamak daha yükselerek ilk 10’a yükseldi. Ne yazık ki İstanbul’un endeksteki güncel yeri 3 sıra gerilemeyle 64’üncü sırada. GFCI Endeksi; bankacılık, yatırım, sigortacılık, profesyonel hizmetler, kamu yönetimi ve mevzuat, maliye, finans teknolojisi ile ticaret olmak üzere 8 ayrı alt endekslerden oluşuyor. İFM kanunu ile yapılan düzenlemelerin tabii ki bir anlamı var. Ancak kanundan beklenen hedeflere ulaşılabilmesi; İstanbul’un, daha doğrusu Türkiye’nin dünyanın önde gelen bir finans merkezi olabilmesi için öncelikle alt endeks başlıklarında iyileşmek, endekslerdeki sıramızı yukarılara taşıyabilmemiz gerekiyor.
Endekslerin oluşumunu; nitelikli işgücü, liyakat, işletme eğitimi, işgücü piyasasında esneklik, yaşam kalitesi, yasal düzenlemeler, vergiler, yolsuzluk, yatırım ortamı, sermaye piyasasında hacim ve şirket değerleri, finansal hizmetler yelpazesinin genişliği, istihdam ve üretim, altyapı, uygun maliyetlerde ofis, toplu taşıma, inovasyon, kültürel çeşitlilik vb. 150 kriterin değerleri belirliyor.
Adnan YILDIRIM
Ekonomi Bakan Yardımcısı (2014-2015)
Türk Eximbank Genel Müdürü (2016-2019)
yildirim@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.