– Toplumun farklı yaş grupları, bireyler, gelişmekte olan teknolojileri takip ederek, her gün kendilerine , birbirlerine ve “bir bilene” bu bilinen soruyu soruyorlar : “Geleceğin meslekleri neler olacak ? “ ve endişeyle devam ediyorlar “ Ben elimdeki işi ne zaman, nasıl kaybedeceğim?” Bir yandan oldukça iç karartıcı bir tablo var. Aynı zamanda çok kıymetli fırsatların da olduğunu görebilenlerin varlığını bilmek içimizi rahatlatabiliyor.
-Robotlar, işlerimizi elimizden alacak mı? Bu soruya, büyük olasılıkla bir cevap bulmak kolay değil. Değişim şu anda yakın olmasa da Fortune gibi sektör uzmanları “önümüzdeki 15 yıl içinde robotların işlerin %40’ının yerini alacağını” belirtiyor. YZ ve ileri teknoloji, süreçlerin daha akıllı hale gelmesini ve makinelerin uzun vadede daha insancıl hale gelmesini bekliyor. Ancak sorun şu ki, birkaç işi de gereksiz hale getirebilir.
-Dünya Zeka (Intelligence) Kongresi’ne göre YZ, sanal kişisel asistanlar ve sohbet robotları, 2024 yılına kadar yöneticinin iş yükünün neredeyse %69’unun yerini alacak. Yeni teknolojiler ve bilgisayarlar piyasaya sürüldüğünde, verimlilikte, küresel erişimde ve dünya çapında daha hızlı iletişimde gelişmeler gösterdiler. Örneğin, bilgisayarlar evrak işlerini büyük ölçüde azalttı ya da ortadan kaldırdı.
-Peki geleceğin meslekleri neler olacak? Hangi meslekler öne çıkacak? Öğrenince şaşıracağınız bu meslekler, geleceğe damgasını vuracak. Gelecekteki işler aslında çok daha iyi, animasyonlu olacak. Robot danışmanlara ve akuaponik balık çiftçilerine, hafıza cerrahlarına ve sanal mağaza rehberlerine, biyo-atık optimize edicilere ve bitki terapistlerine ihtiyacımız olabilir.
Hemen her gün “gelecek” üzerine yapılan sohbetlerde, “ geleceğin mesleklerine olan merakın artarak yoğunluk kazanmakta olduğunu görüyoruz. Toplumun farklı yaş grupları, iş grupları ve katmanlarında yer alan bireyler, gelişmekte olan teknolojileri takip ederek, her gün kendilerine , birbirlerine ve “bir bilene” bu bilinen soruyu soruyorlar : “Geleceğin meslekleri neler olacak ? “ ve endişeyle devam ediyorlar “ Ben elimdeki işi ne zaman, nasıl kaybedeceğim?”
Bir yandan oldukça iç karartıcı bir tablo var gibi görünen büyük resimde, aynı zamanda çok kıymetli fırsatların da olduğunu görebilenlerin varlığını bilmek içimizi rahatlatabiliyor.
Sorumuz, öncelikle şudur:
Bir yanda, bu ortamda endişelenerek günlerini karartan ve adeta işsiz kalacağı günü merakla ve fakat panik halinde bekleyenler kimlerdir? Diğer yanda, bu ortamı fırsat olarak görüp, kariyerlerinde ciddi bir sıçrama ve gelişme yaşayacaklarını görebilenler kimlerdir?
Bugün iş dünyasında kurumlar için çeviklik, dayanıklılık, sürdürülebilirlik, stratejik uzgörü gibi kavramlar artık her yöneticinin masasında yerini almakta. Hal böyleyken, bireylerin de kendi ölçeklerinde bu kavramları kendi gündemlerine almalarında geç kalınmadı mı ?… sorusunu sormalıyız. Gelecek Farkındalığı, Gelecek Okuryazarlığı hallerine olan gereksinim kitlesel olduğu gibi bireysel olarak da gündemdeki yerini her geçen gün daha net hissettiriyor.
Gelecek farkındalığı, bugünkü çevresel unsurların ve olayların zamana ya da mekana göre algılanması, gelecekteki anlamlarının kavranması halidir. Gelecek okuryazarlığı insanların görecekleri ve yaşayacakları geleceğin tanımını daha iyi anlamalarını sağlayan beceridir. Gelecek okuryazarı olmak, hayal gücünü güçlendirir, değişime hazırlanma, iyileşme ve yaratıcı olma yetkinliğini geliştirir.
ENDİŞELİLER VE KÖTÜMSERLER…
İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlar, politik koşullar, pandemiler, belirsizlik içinde geçmekte olan günler, kaos ve genel olarak hiç birşey iyiye gitmiyor psikolojisi, gerek ülkemizde gerek küresel bağlamda toplumu derinden etkiliyor. Bunun önemli nedenlerinden birini, belki de en önemlisini “geleceğin tasarımını yapmazsan ve katılmazsan, senin için kurgulanmış geleceğe katlanırsın” söylemi olarak dile getirebiliriz.
HEYECANLILAR, İYİMSERLER…
Gelecek farkındalığı yüksek, gelecek okuryazarlığı bilgisi olan, sinyalleri iyi takip ederek, trendlerin yerleştiği noktada hazır olmak üzere heyecan duyan, motivasyonunu ve odağını buna göre seçenler, olumlu gelecek senaryolarına göre yeni işlerin, mesleklerin nelere gereksinim göstereceğini kestirerek kendilerini güncelleyen, hiç bilmedikleri yetkinlikler için emek vermekten çekinmeyen, bu yolda yürümekten korkmayan, uslanmaz iyimserler için, gelecek belirsizlik ve korku hissettiren bir zaman dilimi değil, heyecan verici yeni bir dönem olacak.
Yapay zeka, tüm yaşamlarımıza nüfuz etmiş bir terim haline geldi. Yapay zeka ve otomasyon, işletmelerin müşterileriyle iletişim kurma ve operasyonlarını yürütme şeklini dönüştürüyor. Bu teknolojiler, her geçen gün iş dünyasına yeni yararlar sağlıyorlar, ama aynı zamanda şu anda insan işçilere bakış açımızı da değiştiriyorlar. Sektörlerdeki dönüşüm, beceri gereksinimlerinde de bir değişikliğe yol açtı. Sonuç olarak, İK liderlerinin %34’ü, işin geleceğine hazırlanma stratejilerinin bir parçası olarak işgücü öğrenimine ve yeniden beceri kazandırmaya yatırım yapıyor.
Burada gelecekte YZ’nın ya da robotların hangi işlerde devreye girebileceğini irdeleyeceğiz. Ama daha önce, son yıllarda birçok kez tanımlanmasına ve örneklerinin görünmesine rağmen güncel gelişmeler, hızlı yeni bilgi girişi ve hatta bilgi kirliliği nedeniyle, artan şekilde kavram karmaşası ve buna bağlı olarak belirsizlik ve endişe seviyesinde artış yaşıyoruz. Bu nedenle, bu terimlerin ne anlama geldiğini kısaca ve basit bir dille bir kez daha hatırlayalım.
YAPAY ZEKA (YZ) NEDİR?
Yapay zeka (YZ), insan zekasını makinelere benzetir. Yapay zeka özellikli makineler, belirli görevleri insanlardan daha iyi gerçekleştirme ve insan eylemlerini taklit etme yetkinliğine sahiptir. Dört tür “Yapay Zeka”dan bahsedebiliriz :
1)Reaktif makineler:
Bu, YZ’nın en yüzeysel seviyesidir. Reaktif makineler temel işlemleri yapabilir. Anılar oluşturamazlar ya da karar vermek için geçmiş deneyimleri kullanamazlar. IBM’in Deep Blue ürünü, bu tür makinelerin mükemmel bir örneğidir. 1997’de uluslararası satranç ustası Garry Kasparov’u yendi.
2) Sınırlı bellek:
Bu YZ türü, mevcut verileri depolayabilir ve verileri kullanarak daha iyi çıktılar oluşturabilir. Örneğin Tesla’nın sürücüsüz arabaları, araçların hızını ve yönünü gözlemler ve buna göre hareket eder.
3) Zihin teorisi:
Zihin Teorisi ise duygusal durumları yalnızca fark edebilen değil, aynı zamanda onları anlayabilen bir YZ’nın yaratılmasını hayal eder. Yapay zeka insanları anlayabilir ve kendi düşünce ve duygularına sahip olabilir. Bu YZ makineleri hala varsayımsaldır, ancak araştırmacılar bu tür YZ makinelerini geliştirmek için çok çaba sarf ediyor.
4) Kendini tanıyan YZ:
Bu tür bir YZ, geleceğin bir parçasıdır. Kendini tanıyan bir YZ, bağımsız bir zekaya sahip olacak ve kendi kararlarını verecektir.
MAKİNE ÖĞRENMESİ NEDİR?
Makine Öğrenmesi, sistemlerin geçmiş verilerden öğrenebildiği, kalıpları tanımlayabildiği, anomalileri görebildiği ve minimum insan müdahalesi ile kararlar alabildiği YZ kapsamındaki bir disiplindir. Sistem geçmiş verilerden öğrendikten sonra, yeni girdi parametrelerine dayalı bir çıkarım sağlayabilir.
Üç farklı makine öğrenimi türü vardır:
1)Denetimli Öğrenme:
Öğrenme, gözetim altında eğitim veri setinden gerçekleşir. Girdi ve çıktı verileri eğitim verileri olarak bilinir ve öğrenme süreci aralarında bir ilişki kurar.
2)Denetimsiz Öğrenme:
Bir dizi girdi değişkeni için karşılık gelen çıktı değişkenleri, denetimsiz öğrenmede belirlenmez. Kümeleme ve ilişkilendirme gibi algoritmalar, onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için verilerin temel yapısını ya da dağılımını modellemek üzere tasarlanmıştır.
3)Güçlendirilmiş Öğrenme:
Takviyeli öğrenme, bir çözüm bulmak için deneme yanılma yöntemlerini kullanır ve gerçekleştirdiği eylemler için ödüller ya da cezalar alır. Takviyeli öğrenme, bir makinenin yaratıcılığını ima etmenin en etkili yoludur.
ROBOT NEDİR?
Robot, belirli görevleri otomatik olarak yerine getirebilen bir makinedir. İnsan çabalarını çoğaltabilir ve daha iyi sonuçlar sağlayabilir.
Beş tür robot vardır:
1)Önceden programlanmış robotlar:
Önceden programlanmış robotlar basit görevleri yerine getirebilir. Otomotiv endüstrisinde kaynak yapmak için kullanılan mekanik bir kol, önceden programlanmış bir robot örneğidir.
2)İnsansı robotlar:
Bu robotlar insan benzeri faaliyetler gerçekleştirebilir. İnsanlara benzerler ve insan davranışlarını taklit ederler. Hanson Robotics’ten Sophia, insansı robotların mükemmel bir örneğidir.
3)Uzaktan kumandalı robotlar:
Bu robotları insanlar denetler eder. İnsanların çalışamayacağı aşırı koşullarda görevleri yerine getirirler. İnsan kontrollü denizaltılar ya da insansız hava araçları, uzaktan kumandalı robotlara örnektir.
4)Otonom robotlar:
İnsan müdahalesi gerektirmeyen bağımsız robotlardır. Görevlerini kendileri yürütürler. Mükemmel bir örnek, Roomba elektrikli süpürge olacaktır. Bir evde serbestçe dolaşmak için sensörler kullanır.
4)Artırıcı robotlar: Artırıcı robotlar, etkisiz parçayı değiştirerek insan yetkinliklerini geliştirir. Artırıcı robotların bazı örnekleri, protez uzuvlar ya da dış iskeletlerdir.
YZ ÖZELLİKLİ ROBOT NEDİR?
Güçlendirmeli öğrenme ilkeleri, YZ özellikli robotlar için geçerlidir. Bir robotun, çevresi ile deneme yanılma etkileşimleri yoluyla en uygun davranışı otonom olarak keşfetmesini sağlar. Bu yaklaşımı kullanarak karmaşık sorunları çözmek, YZ özellikli robotların insanlardan tekrarlayan görevleri devralmasına olanak tanır. YZ özellikli robotlar, bilgisayarlı görüş yoluyla hareketlerini yönlendirebilir, algılayabilir ve izleyebilir. Bu robotlar kendi kendilerine öğrenebilir ve buna göre tepkilerini hesaplayabilir. Üretim fabrikaları AI özellikli robotlar kullanıyor. AI özellikli robotların kullanıldığı alanlardan bazıları Ambalajlama, Müşteri Hizmetleri, Yinelenen özel görevlerdir.
ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU (RPO) NEDİR?
RPO, robotun insan etkileşimleriyle entegre olmasına ve tıpkı insanlar gibi iş süreçlerini yürütmesine olanak tanır. RPO, robotların iş uygulamalarını manipüle etmesine, tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek için sistemleri yorumlamasına ve bunlarla iletişim kurmasına olanak tanır. RPO robotları, görevleri kesintisiz ve insanlardan çok daha hızlı gerçekleştirebilir. Hassasiyetleri ve güvenilirlikleri benzersizdir. Çoğu kuruluş, üretimden müşteri yönetimine kadar birçok alanda YZ ve diğer teknolojik gelişmeleri uyguluyor. Teknolojinin devreye girmesi , çalışma şeklimizde bazı hızlı değişiklikler yaptı ve sonuç olarak otomasyon, YZ’nın işleri değiştirmesi ölçüsünde bazı önemli değişikliklere yol açacaktır. Ancak, birincil soru hala akıllarda kalır…
ROBOTLAR, İŞLERİMİZİ ELİMİZDEN ALACAK MI?
Bu soruya, büyük olasılıkla bir cevap bulmak kolay değil. Değişim şu anda yakın olmasa da Fortune gibi sektör uzmanları “önümüzdeki 15 yıl içinde robotların işlerin %40’ının yerini alacağını” belirtiyor. YZ ve ileri teknoloji, süreçlerin daha akıllı hale gelmesini ve makinelerin uzun vadede daha insancıl hale gelmesini bekliyor. Ancak sorun şu ki, birkaç işi de gereksiz hale getirebilir.
Dünya Zeka (Intelligence) Kongresi’ne göre YZ, sanal kişisel asistanlar ve sohbet robotları, 2024 yılına kadar yöneticinin iş yükünün neredeyse %69’unun yerini alacak. Yeni teknolojiler ve bilgisayarlar piyasaya sürüldüğünde, verimlilikte, küresel erişimde ve dünya çapında daha hızlı iletişimde gelişmeler gösterdiler. Örneğin, bilgisayarlar evrak işlerini büyük ölçüde azalttı ya da ortadan kaldırdı. BT ve yazılımlar, problem çözme, akıl yürütme, bilgi, öğrenme ve planlama yetkinliklerimizi geliştirdi.
Ancak robotların işinizi de devraldığını düşünüyor musunuz? YZ’nın belirli görevler üzerindeki kesin etkisini tahmin etmek zor olabilir. Mekanizasyon ve teknolojinin belirli meslekler üzerinde bazı etkileri oldu. Benzer şekilde, YZ’ da bu etkiye sahip olabilir. Gelecekte karşılaşacağımız mesleklerden bazılarına ve nedenlerine bakalım.
İŞTE GELECEĞİN ALIŞILMADIK 15 MESLEĞİ…
Bugünün öğrencilerinin 2030’da yapacakları işlerin çoğu henüz tam tanımlı değil ya da uygulanamıyor. Görünüşe göre bu işlerin çoğu, yeni başlayanlar için bugün ortaya çıkan teknolojilerden – dronlar, alternatif enerji, otonom arabalar ve kripto para birimleri ve blok zinciri geliştirmelerinden ve benzerlerinden – çıkacak.
1.ORGAN YARATICISI
Yeni Zelanda merkezli Crimson Education web sitesi, nakledilebilir organ kıtlığının eninde sonunda bilim adamlarını, bazıları henüz var olmayanlar da dahil olmak üzere kök hücrelerden ve diğer malzemelerden organlar ve vücut parçaları oluşturmaya yönlendireceğini tahmin ediyor. İşverenler, moleküler biyoloji, doku mühendisliği veya biyomedikal mühendisliğinde geçmişi olan adaylar arayacaklar.
2.ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK (AG) YOLCULUĞU OLUŞTURUCU
Total Recall filminde (tatillerin hafıza implantları) ve Westworld dizisinde (android çalışanlı bir eğlence parkı) geliştirilen kavramlarla başlayan AG yolculuk oluşturucuları, müşterilerin istedikleri her şeyi deneyimlemelerine olanak tanıyacak. AG yolculuğunu oluşturanlar, “akıllara durgunluk veren hikayeleri ve anlık kısa öyküleri tasarlayacak, yazacak, yaratacak, ayarlayacak, oyunlaştıracak, inşa edecek ve – en önemlisi – yeni nesil kişiselleştirecek.” Bu iş, bir film okulu derecesinin yanı sıra çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunlarında deneyim gerektirecek.
3.METAVERSE PLANLAYICISI
İronik bir şekilde, metaverse tarafından yaratılan ilk işlerden bazıları tuğla ve harç perakende işleridir – Meta, Sanal Gerçeklik (SG) ve AG donanımını satmak için Mayıs ayı başlarında bir mağazası açtı. Elbette, süreç içinde, metaverse yalnızca gerçekliği artırmakla kalmayacak, aynı zamanda LinkedIn’in talep edilen işler listesini de artıracak. Ve bu rollerden biri metaverse planlayıcısı olacak. Teknik yetenekler için Avrupa’daki bir iş platformu olan Honeypot’un blogunda metaverse planlayıcısının, ”kavram kanıtlamadan pilot uygulamaya ve devreye almaya kadar stratejik bir fırsatlar portföyünü yönlendirmesi gerekecek” diyor. Planlamacıların yönetim deneyimine ve girişimci bir ruha ihtiyacı olacak. Ve açıkçası, bu bir metaversite eğitimi gerektirecekler.
4.BİYOFİLM YÜKLEYİCİ
Biyofilmler (ıslak yüzeylere yapışmış mikrobiyal hücre koleksiyonları ) yapışkan ve aldatıcıdır. Kelimenin tam anlamıyla balçık ve gölet tortusu ve mikrobiyal enfeksiyonların %80’inin kaynağıdır. Ancak aynı zamanda kanalizasyon arıtma, petrol sızıntısı temizleme ve elektrik üretimi için dikkate değer bir araçtır. Biyofilm yükleyicileri için “akıllı, enerji tasarruflu güçlendirme” konusunda da büyük bir rol gören Kanada Burs Vakfı (CST), “Evlerin banyosunda ve mutfağında belirli yüzeyleri kaplayarak, çevre dostu binalar için temel araçlar haline getirecekler” diyor. Biyofilm yükleyicilerinin duşları banyo küfüne saldıran mikroplarla donatması ya da daha geniş anlamda çöpü işlemek için evleri canlı bir organizma ile donatması mümkündür.
5.DEPREM TAHMİNCİSİ (KESTİRİMCİSİ)
Bu listedeki işlerin birçoğu birkaç yıl önce bile hayal bile edilemezdi, ancak deprem tahmincisi rolü en az 50 yıldır geleceğin bir işi oldu. 1970’lerde birçok bilim insanı, doğru ve zamanında deprem kestiriminim yakında olduğunu söyledi. Elli yıl sonra, kaldığı yer orası – hala yakında. Ancak son yıllarda sismolojiye uygulanan makine öğreniminin hızlanması, işletmelerin ve hükümetlerin yakında kestirimcileri işe alabileceği umutlarını da hızlandırdı. Açıkçası, jeoloji ve jeofizik alanında bir arka plan işe yarayacaktır, ancak analiz yetkinliği ve yaratıcılık da gerekecek.
6.GEÇİCİ YAPIM MÜHENDİSİ
Anahtarlıklar ve Yoda kafaları oluşturmak için 3D baskının kullanıldığı günler (çok uzun zaman önce değil) yerini protez eller ve jet motorlarının prototiplerini üretmek için kullanılan teknolojiye bıraktı. Gelecekte, geçici yapım mühendisleri, doğal afetler ya da silahlı çatışmalardan sonra ihtiyaç duyulan geçici binalar inşa etmek için 3D baskı kullanacak. 3D baskı, römorklara benzer küçük konut birimleri oluşturmak için gereken parçaları birkaç saat veya gün içinde basabilecek, böylece ihtiyacı olanlar için hızlı bir şekilde monte edilebilecekler. Geçici yapım mühendisleri, endüstriyel tasarım ve yapı mühendisliğinde bir geçmişe sahip olacaklar.
7.ALGORİTMA DENETÇİSİ
Algoritmalar, Spotify’ın öne sürdüğü müzik seçimlerinden Tinder’ın sunduğu flört seçeneklerine kadar 21. yüzyıl yaşamının büyük bölümünü yönlendiriyor, işe alım görevlilerine hizmet ettiği gibi adaylara iş arayanlara yönelik ilanların verildiği çağdaş işe alma süreci de algoritmalar tarafından desteklenmekte. Dünya Ekonomik Forumu’na göre , verilerle ilgili artan yasal inceleme göz önüne alındığında, söz konusu verilerin nasıl oluşturulduğunun, denetimler yoluyla doğrulamanın, geleceğin işgücünün aynı zamanda adil işgücü olmasını sağlamaya yardımcı olacağı neredeyse kesindir. ” Algoritma denetçileri, bilgisayar bilimi veya veri analitiği konusunda bir geçmişe sahip olacaklar.
8.CANLANDIRICILAR
Bunlar, beton bir ormanı potansiyel olarak yeşil bir kuşak haline getirecek olan radikal dönüştürücülerdir. Canlandırıcılar, eskiyen fabrikaları ve gereksiz binaları, yolları ve çitleri ormanlar ve yerel türlerle değiştirerek iki yüzyıllık sanayi devriminin felaketini ortadan kaldırmaya odaklanacak. Canlandırıcıların büyük olasılıkla tarım, vahşi yaşam yönetimi ve çevre bilimlerinde bir geçmişi olacak.
9.İNSAN-MAKİNE TAKIM YÖNETİCİSİ
Çalışanını insan-makine arayüzü yöneticisinin rolü kadar işin geleceğinin ortasına koyan başka bir pozisyon olmayabilir. Bir insan-makine ekip yöneticisi , yeni kullanılabilir teknolojilerle yükseltilebilecek görevleri, süreçleri, sistemleri ve deneyimleri belirleyecek ve yeni yaklaşımlar, beceriler, etkileşimler ve yapılar hayal edecek. Rolleri ve sorumlulukları tanımlayacak ve makinelerin ve işçilerin bir görevi yerine getirmek için nasıl koordine olması gerektiğine ilişkin kuralları belirleyecek. İşverenler, bilgisayar bilimi, mühendislik veya İK alanlarındaki çalışmalarla eşleştirilmiş deneysel psikoloji ya da nörobilim geçmişine sahip adaylar arayacaklar.
10.DİJİTAL PARA DANIŞMANI
Bitcoin, Litecoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerine artan ilgiyle, yatırımcılar artık düzenlemeye tabi olmayan finansal araçlarda muazzam fırsatlara ve potansiyel riske sahip. Dijital para birimi danışmanları, bu para birimlerinde uzmanlaşıyor ve insanlara doğru sistem dengesini kullanarak servetlerini nasıl yöneteceklerini gösteriyor. Dijital para birimi danışmanlarının muhasebe, finansal yönetim ve veri güvenliği konularında geçmişleri olacak.
11.DRONE TRAFİĞİ OPTİMİZE EDİCİ
Bir zamanlar bir yenilik olan dronlar bugün filmlerimizi çekiyor, savaşlarımızı yapıyor, mahallelerimizde polislik yapıyor ve paketlerimizi teslim ediyor. Bir on yıl kadar sonra her yerde olacaklar. Ve tam bir hava sahası kaosu başlatmamaları için birinin uçuş yollarını denetlemesi gerekecek. Amerika Birleşik Devletleri’nde NASA ve FAA ulusal düzeyde bu konu üzerinde çalışıyor. Drone trafiği optimize ediciler, yerel düzeyde işleyecek.
12.OTONOM ARAÇ TAMİRCİSİ
Tesla, Waymo, GM, Hyundai, Cruise, Pony.ai ve Ford gibi şirketlerden gelen otonom araçlar kendilerini kullanacak. Ama kendilerini tamir etmeyecekler. Ve araçlara bakacak tamirciler, eski moda bir tamircilik sevgisini, elektrikli araç tamiri ve en son teknolojik anlayışla birleştirecekler.
13.AKILLI EV TASARIM YÖNETİCİSİ
Yarının Evi, bir zamanlar çok ilgi çeken bir hayaldi. Ancak artık gelecek geldi ve mevcut evler kendi aydınlatmalarını, sıcaklıklarını ve güvenliklerini kontrol edebiliyor. Dünya Ekonomik Forumu, “Akıllı ev tasarımı yöneticilerinin yükselişi,” diyor, “evler, doğru yerde yönlendiricilerle dolu, ses yalıtımlı, ayrı sesle yönlendirilen girişlerle dolu özel ev ofis alanları ile inşa edildikçe ya da güçlendirildikçe patlama yapacak.” Bu yöneticiler YZ, robotik ve konut mimarisinde ileri derecelerle “evde eğitim” alacak.
14.ÇEVİK TEDARİK ZİNCİRİ ÇALIŞANI
Küresel ve çevrimiçi bir ekonomide işletmelerin hem arzdaki (parçaları daha hızlı, daha ucuza ve daha kaliteli nereden temin edebilirim?) hem de talepteki (ürünümüze olan ani ilgi neden?). soruları her geçen gün artarken, şirketlerin, malzeme ve bileşenler için sürekli olarak yeni kaynaklar arayan ve maliyetleri düşük ve geri dönüşü hızlı tutmak için şirket tedarik hatlarını anında bağlayan insanlara ihtiyacı var. İşverenler, ek eğitim almış adayları arayacak.
15.ÇÖP MÜHENDİSİ (ÇÖP TASIRIMCISI)
Birleşmiş Milletler’e göre insanlar her yıl 2 milyar tondan fazla çöp üretiyor. Ve çöplerimizi saklayacak yerlerimiz tükeniyor. Ama bu karmaşadan çıkış yok diyenlere, geleceğin çöp mühendisleri yol gösterecek. Çöp tasarımcıları, çöpleri büyük ölçekte ileri dönüştürmek için akıllı yöntemler bulmakla görevlendirilecek ve oyuncaklardan giysilere ve mobilyalara kadar her şeyin üreticileri, yan ürünlerini kullanmanın ve yeniden kullanmanın daha verimli yollarını bulmaları için onları işe alacak. Dünyayı temizlemekten daha azını hayal etmeyenler için malzeme bilimi ve endüstriyel tasarımda bir altyapıya ihtiyaç duyulacak.
Son düşünceler: Geleceğin işleri, hiç bu kadar iyi görünmemişti.
Hanna-Barbera’nın uzay çağı çizgi dizisindeki beceriksiz baba George Jetson’ı hatırlıyor musunuz? George, Spacely’s Space Sprockets’ta günde üç saat, haftada üç gün çalıştı. 21. yüzyıldaki işi neydi ? Referanslı Evrensel Dijital İndeksleyiciyi açıp kapatmak…
Gelecekteki işler aslında çok daha iyi, animasyonlu olacak. Robot danışmanlara ve akuaponik balık çiftçilerine, hafıza cerrahlarına ve sanal mağaza rehberlerine, biyo-atık optimize edicilere ve bitki terapistlerine ihtiyacımız olabilir.
Kaynakça: Bu yazıda WIRED, Pearson, World Economic Forum, Saviom, IFTF kaynaklarından yararlanılmıştır.
Kamil Kazım Sarı
Fütüristler Derneği Başkan Yardımcısı
sari@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.