Son Haberler

“İstihdamı koruma kararı doğru, şimdi…”

“İstihdamı koruma kararı doğru, şimdi fedakarlık zamanı”

Bu sözler, Orka Holding Yönetim Başkanı Süleşman Orakçıoğlu’na ait. Orakçıoğlu, koronavirüs sürecinde yaşadıkları problemleri ve bundan sonra neler yapacaklarını Turcomoney’e anlattı… 

Mutlaka bizim dışımızda gelişen olaylar yapacağımız iş performansını,  potansiyelini etkileyecek. Birileri deseydi ki; dünya ekonomik kriz yaşayacak, ‘tamam’ derdik. Türkiye yaşayacak, ‘tamam’ derdik. Ama dünyada özellikle ciddi bir sağlık problemi olacak ve işleri büyük ölçüde etkileyecek denseydi birçok kişi itibar etmezdi.

Krizin uzun süre devam etmesiyle ilgili kimsenin fazla büyük bir projeksiyonu yok. Burada Nisan ayını bir şekilde yönettiniz . Mayıs’ı, Haziran’ı yönettiniz. Tüm yıl böyle bir şekilde devam ettiği takdirde ne ülkemizde ne de dünyada işi çözmek mümkün değil.

2019’da  700-750 milyon lira bir ciro gerçekleştik. 2020’de de bu hedefler için bir bütçe yapmıştık. O bütçe hedefiyle, Ocak ve Şubat ayı fena değildi. İyi başlamıştık ama Mart’ın 18’inden itibaren tüm mağazalarımız şu an kapalı.

İşin ihracat tarafı çok önemli. Yasakların ilk 9 gününde ihracatta yüzde 38’lik bir düşüş var. Daha sonra bu düşüşün yüzde 50’lileri bulacağı düşüncesindeydim.  Geçmişte ihracatta problem olduğu zaman iç piyasaya yüklenirdik. İç piyasa da problem olduğu zaman ihracata yüklenirdik. Ama bugün her tarafta problem var.

Ekonomik İstikrar Paketi’nde  önemli şeyler var. Özellikle bu kararların alınması önemli. Başlangıç kararları olarak değerlendiriyorum. Mutlaka devamı gelecektir. Gelişmelere göre destekler arttırılacaktır. Ekonomideki karar vericiler çok sıkı bir biçimde bunu değerlendirip çalışıyorlar.

Bazı şirketler kredi taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını ve sorun yaşadıklarını ifade ettiler. Gerçekten alınan bu kararlar ve paketler iyi niyetle ve sektörlere destek anlamında bir gayretle yapılıyor. Hükümet iyi niyetle hareket ediyor fakat uygulamada ne kadar gerçekleştiği ile ilgili bir ölçüm yapılması lazım.

İstihdamla ilgili alınan tedbirleri ve önlemleri ben doğru olduğunu düşünüyorum. Burada asgari müşterekle yükü paylaşmak gibi tanımlayabiliriz. Her şeyden önce istihdam tabii ki çok önemli. Çalışanın işini kaybettiği zaman psikolojisinin bozulması önemli. Zaten kolay bir süreç yaşamıyoruz.

Böyle bir dönemde devlet finansman sağlamaya çalışıyor ancak firmalar devletten alacaklı. Birçok firmamızın devletten KDV alacağı var. Biz diyoruz ki bizim vergilerle ilgili erteleme olacağına bizim devletten alacağımız olanın hiç değilse yarısının verilmesi. Burada erteleme çözüm değil. 6 ay sonra yine bununla karşılaşacağız.

Orka Holding, erkek modasında öncü markaları Damat, Tween, D’S Damat ile, sadece Türkiye’de değil, dış pazarlarda da iddialı ve uluslararası firmalarla yarışıyor, Türk bayrağını dalgalandırıyor.Üç moda markasını dünyanın dört bir yanındaki müşterileri ile buluşturuyor. Johannesburg’da açılan ilk yurtdışı mağazasıyla başlayan bu yolculuk, bugün yurtdışındaki 180 mağaza ile devam ediyor. Türkiye’de de 210 mağazaları var. Ancak, koronavirüs kriziyle her şey bir anda durdu, tüm mağazalar kapalı.

Oysa Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 2019’da 700-750 milyon lira bir ciro gerçekleştirdiklerini belirterek, “2020’de de bu hedefler için bir bütçe yapmıştık. O bütçe hedefi ile Ocak ve Şubat ayı fena değildi. İyi başlamıştık ama Mart’ın 18’inden itibaren tüm mağazalarımız şu an kapalı” diyor.

Ve Orakçıoğlu, şu önemli noktaya da dikkat çekiyor: “Krizin uzun süre devam etmesiyle ilgili kimsenin fazla büyük bir projeksiyonu yok. Burada Nisan ayını bir şekilde yönettiniz . Mayıs’ı, Haziran’ı yönettiniz. Tüm yıl böyle bir şekilde devam ettiği takdirde ne ülkemizde ne de dünyada işi çözmek mümkün değil.”

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, bu zorlu zamanlarda sorularımızı cevaplandırdı:

KAZIM KILINÇ : Konuğumuz Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu. Kendisi Turcomoney yazarı aynı zamanda. Sevgili dostum, değerli üstadım nasıl geçiyor günler? Evlere hapsolduk hepimiz… Siz de işlerinizi evden yürütüyorsunuz. Öncelikle sağlığın nasıl? İşler nasıl gidiyor?

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Tabii ki her şeyden önce sağlık. Hepimiz yıllarca büyük emek verdik, çalıştık. Senin de aynı şekilde yıllarca emeğin var. İş dünyası ile iç içe oldun. Birçok iş adamıyla ve farklı sektörlerle bir derinliğin var. Öncelikle tabii ki burada önemli olan bu dönem sadece bizimle ilgili değil, tüm dünyanın yaşadığı bir kriz. Çünkü daha önce krizler olduğu zaman biz zannederdik ki bizim ekonomimizde bir takım problemler var, o yüzden biz bunu yaşıyoruz. Bu kriz şu önlemleri alsak, problem olmazdı falan şeklinde. Ama bugün bakıyoruz ki bunların hiçbirini konuşmuyoruz. Konuştuğumuz şey hangi ülkede ne kadar hasta sayısı var, hangi ülkede ne kadar olumsuz vaka var bunları konuşuyoruz. Tabii ki bizde kendi sektörümüzde hem işin üretim tarafında hem de işin ihracat tarafında ve aynı zamanda yurtiçi perakende tarafında, yani sektörle ilgili bir tanımlama yaptığınız zaman aslında tanımlamaların içinde yer alan bir grubuz . İşin tabii ki ihracat tarafı çok önemli. Bugün özellikle açıklanan bir rakam vardı. İlk 9 gününde ihracatta yüzde 38’lik bir düşüş var. İlk bu 9 günde daha sonra bu düşüşün yüzde 50’lileri bulacağı düşüncesindeydim. Burada çok dikkatli olmalıyız. Geçmişte ihracatta problem olduğu zaman iç piyasaya yüklenirdik. İç piyasa da problem olduğu zaman ihracata yüklenirdik. Ama bugün şimdi her tarafta problem var. Buna göre de süreci tamamlamayı düşünüyoruz.

KAZIM KILINÇ: Şimdi hangi noktadayız görmek için düne bakmak gerektiğini düşünüyorum. Orka Holding sektörde önemli kuruluşlardan bir tanesi. Ciddi istihdam yaratan, Türkiye’yi uluslararası piyasalarda tanıtan, temsil eden güzide bir kuruluşumuz. 2019 sonu itibariyle rakamlarla açıklamak gerekirse, gördüğümüz tablo nedir?

2019’DA YAŞADIĞIMIZ OLUMLU GELİŞMELER BİRAZ 2020’YE HAZIRLIKLI OLMAMIZI SAĞLADI

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Öncesi de var; 2018… 2018’de de bir kur atağı yaşadık ülkece. Bunun üzerimizdeki etkisini de atabilmek kolay olmadı ve 2019’da aslında baktığımız zaman 3 ay belki zorlu geçti.

Onun akabinde iyi bir yıl yaşadık. İyi bir yıl yaşadık derken, bunun 2020’ye yansıması nasıl olacak? Nasıl bir yıl olacak? Herşeyden önce 2019’da yaşadığımız olumlu gelişmeler biraz 2020’ye hazırlıklı olmamızı sağladı ama bundan sonrası için bu yakıt ne kadar hepimizi götürür ona da bakmak lazım.

KAZIM KILINÇ: Ciro , istihdam ve ihracat gibi bilgilerle ilgili rakam vermek gerekirse nasıl açıklayabilirsiniz ?

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Valla şimdi 2020 için hiçbir şey veremiyorum ama 2019 için biz özellikle yurtdışı perakendelerimizle ilgili değerlendirmelere baktığımızda 30 milyon dolar üzerinde bir ihracatımız vardı ama bu ihracatı belki 30 olarak değerlendirmemek lazım. Markalı ihracat olarak baktığınızda da 100 milyon dolarlık bir ihracat var.

Şimdi bizim toplam çalışan sayımız 2 bin 400’ler seviyesindeydi sadece yurt içinde, yurt dışını da eklediğimizde 2 bin 800 civarına geliyordu . 2019’da da aynı şekilde 700-750 milyon lira bir ciro gerçekleşti. 2020’de de bu hedefler için bir bütçe yapmıştık. O bütçe sonuç itibariyle, Ocak ve Şubat ayı fena değildi. İyi başlamıştık ama Mart’ın 18’inden itibaren tüm mağazalarımız şu an kapalı.

KAZIM KILINÇ: Peki, 18 Mart’tan nasıl bir etkileşim söz konusu oldu. Orka Holding o rakamlardan nerelere geriledi? Koronavirüsü sizi nasıl etkiledi?

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Şimdi tabii ki hiçbir şekilde yurt içi ve yurt dışı kanalları kapalı olduğu için şu anda yaklaşık olarak 1.5 aylık bir kaybımız var. Ama bunun tam değerlendirmesini yapmak için özellikle bu virüs problemi Mayıs sonunda mı yoksa Haziran sonunda mı bitecek bu önemli… Mutlaka bizim dışımızda gelişen birtakım olaylar bizim yapacağımız iş performansını,  potansiyelini etkileyecek.

CİDDİ SAĞLIK PROBLEMİ OLACAK VE İŞLERİ KAPANCAK DENSEYDİ BİRÇOK KİŞİ İTİBAR ETMEZDİ

Birileri deseydi ki; dünya ekonomik kriz yaşayacak, ‘tamam’ derdik. Türkiye yaşayacak, ‘tamam’ derdik. Ama dünyada özellikle ciddi bir sağlık problemi olacak ve işleri büyük ölçüde etkileyecek denseydi birçok kişi itibar etmezdi. Ama artık bunları da düşünmek lazım.

KAZIM KILINÇ : Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde ekonomik istikrar paketi açıkladı . Bu paketin öne çıkan unsurları açısından söylemek gerekirse; banka kredilerinin ana paranın faizin vergilerin 3 ay süreyle ertelenmesi söz konusuydu . İlerleyen dönemde sıkıntı sürerse bu ertelemenin devam ettirileceği görülüyordu. Öncelikle bu paketi çok olumlu karşılayanlar oldu, yetersiz diyenler de oldu . Bir iş adamı olarak neler söylersiniz? Paketten ortaya çıkan sonuç nedir?

EKONOMİK İSTİKRAR PAKETİ’NDEKİ  KARARLARIN ALINMASI ÖNEMLİ

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Pakete baktığımız zaman önemli şeyler var. Özellikle bu kararların alınması önemli. Başlangıç kararları olarak değerlendiriyorum. Mutlaka devamı gelecektir. Gelişmelere göre destekler arttırılacaktır. Yani bu konuda özellikle ekonomideki karar vericiler çok sıkı bir biçimde bunu değerlendirip çalışıyorlar.

Ancak uygulama süresi çok önemli. Burada tüm iş dünyasının üreticilerin, sanayinin, hizmet sektörünün , turizmin en çok faydalanacağı şey; kısa çalışma… Şimdi kısa çalışmayla ilgili mevcut geçmişteki bürokratik süreçleri uygulamaya koyduğumuz zaman, bunlara ulaşmak çok zor oluyor.

Her ne kadar bugün İŞKUR, her konuda pozitif bir yaklaşımla hareket etse bile onu engelleyen bir takım şeyler var. Bunlara uymak zorunda kaldıkları zaman tahmin ediyorum krizin bitmesiyle eş değer sürede olur. O yüzden bunlarla ilgili düzenlemeler yapılmalı. Kolay ulaşılabilir hale getirilmeli. Çünkü biz bunu Nisan sonunda uygulamaya geçiremezsek zaten Mayıs sonunda uygulamaya geçirmiş olacağız. Mayıs sonunda uygulamaya geçtiği zaman firmaların bir şekilde ayakta kalması mümkün değil.

KAZIM KILINÇ: Şimdi TOBB başkanı bir açıklama yaptı. Kamu bankalarına ve tüm bankalara bir çağrıda bulundu. Dedi ki, “Hükümet bir paket açıkladı. Fakat bankalar üyelerimize, firmalarımıza yönelik kredi desteği sağlamıyor.” Ardından bir gün sonra kamu bankaları tepki gösterdi. “Öyle bir durum söz konusu değil. Biz ekonomiye desteğimizi sürdürüyoruz ” diye… Sizin bir kredi talebiniz oldu mu? TOBB Başkanı’nın açıklamasına ve kamu bankaları cevabına ne tür yorum yapıyorsunuz?

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Şimdi üretim destek kredilerine baktığınız zaman, özellikle üretim bacağı olan bizim fabrikamızın bu konuda bir talebi oldu. Biliyorsunuz, bu konuda bir takım şeyler var. Çalışan sayısını mutlaka eksiltmeyeceksiniz ve aynı zamanda bununla ilgili faaliyetlerinize devam edeksiniz, şeklinde…

Biz ilk dilim krediyi alma konusunda pozitif bir dönüş aldık . 3 milyon liralık bir müraacatımız vardı. Fakat ben aynı zamanda Sanayi Odası meclis üyesiyim ve aynı zamanda hazır meslek giyim grubu başkanıyım .

Sanayi Odası’nda bu değerlendirmeleri yaptığımız zaman çok farklı uygulamalarla karşı karşıya kalındığını da görüyoruz . Biz burada tamam buna alıştık çok iyi diyemiyorum. Çünkü,  mesela geçen gün zoom programından meclis üyelerinin katıldığı bir açık oturum vardı. Bu açık oturumda arkadaşlar gerçekten bu konuda bu kredi taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını ve sorun yaşadıklarını ifade ettiler.

UYGULAMADA NE KADAR GERÇEKLEŞTİĞİ İLE İLGİLİ BİR ÖLÇÜM YAPILMASI LAZIM

Bunlara dikkat etmek lazım. Hükümet iyi niyetle hareket ediyor fakat biraz önce de söylediğim gibi uygulamada ne kadar gerçekleştiği ile ilgili bir ölçüm yapılması lazım.

KAZIM KILINÇ: Bu noktada geri döndüren talebi ihtiyacı karşılamayan bankalar kamu bankaları mı, yoksa hepsi mi?

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Genelde şöyle bir durum var. Bankalarda inanılmaz bir yoğunluk var. İnanılmaz bir yüklenme var. Cevap verme, inceleme, ayrıntı, detay; bunlar ister kamu bankası olsun ister özel bankalar olsun ilgili personel gerektiriyor. Bugün onlar da kendi personellerini çalıştırma konusunda  hassasiyet gösteriyorlar. Belirli saatlerde çalıştırıyorlar. Ve bu geri dönüşlerde de istenen hız olmuyor.

Bir örnek vereyim. X firmamız 1 milyon liralık bir kredi talebinde bulunuyor. Ama şubenin verdiği cevap benim sadece 300 bin liralık limitim var. Uygulama gerçekten çok önemli. Gerçekten alınan bu kararlar ve paketler iyi niyetle ve sektörlere destek anlamında bir gayretle yapılıyor. Biraz önce de söylediğim gibi uygulamada ne kadar hayata geçtiğinin büyük önemi var.

KAZIM KILINÇ: Kredi fonunda limitler 25 milyar liraya çıkarıldı. Bu iş dünyasını rahatlatır mı? Sorunun çözülmesine katkı sağlar mı?

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Tabii ki sağlar. Garanti Kredi Fonu daha öncede yapmıştı. Bu uygulamayı daha öncede yaptığı zaman gerçekten sonuçlar pozitif olmuştu . Ancak yine bankalara kaynak aktarılması kaynakları nasıl ve ne şekilde kullanacakları konusunda istişarelerin biraz daha fazla olması lazım.

Bir de perakende konusu var. Perakende boyutu da önemli. Bizi rahatsız eden şeyler var. Mesela şimdi biz 18 Mart’ta mağazaları kapattık. Şimdi bizim burada özellikle markalar olarak yaklaşımımızda ki ana temayül şuydu; kamu ve toplum sağlığını düşünmek aynı zamanda sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına bir şekilde itibar ederek bu konudaki pozitif davranışımızı göstermek. Bu özellikle bizim açımızdan çok önemli. Çünkü çalışanın hem sağlığını düşüneceksin hem de müşteri sağlığını düşüneceksin. Bu işin şakası yok.

Kampanya da biliyorsunuz; “Evde kal Türkiye”… Evet, Türkiye de evde kalıyor. Yaklaşık 450 tane AVM’nin 250-300 tanesinden olumlu bir yaklaşım geldi. Bunlar aynı şekilde Mart ve Nisan da faaliyetlerini durduracaklarını belirttiler.

ŞU AN 100-150 AVM GİRİŞ SAYISI YÜZDE 1-3’LERE DÜŞMESİNE RAĞMEN HALA ÇALIŞIYOR

Ama hala şu an 100-150 AVM içeriye giriş sayısı yüzde 1-3’lere düşmesine rağmen hala faaliyetlerine devam ediyor. Bunun da en büyük nedeni; özellikle bu dönemlerde kira ile ilgili tahsilatlarını daha sonra talep edebilmek . Bu tabii ki sektör adına travma yaratıyor. Toplum sağlığını düşünmeyen, çalışanlarını düşünmeyen, müşterisini düşünmeyen bir anlayışla karşı karşıya gelmiş durumdayız .

KAZIM KILINÇ: Fabrikalarda durum nasıl üretim var mı? Çalışanların  ve ne kadarı fabrikada ne kadarı evden işi götürüyor?

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Tabii ki fabrikalarımızda üretim sorumlulukları var. İki fabrikamız var. Özellikle ceket ve pantolon üretimi. Orada kısmi de olsa üretime kapalı fakat belirli bir süre sonra devam edeceğiz .

TUSHAŞ İÇİN MASKE ÜRETİMİ YAPIYORUZ

İkincisi gömlek üretimi. Günde 4 binin üzerinde üretim olan fabrikamıza, bize sektörün önde gelen oyuncularından talep geldi: Üretim tesisi olan fabrikalarda maske üretimi yapın. Bizde o yüzden geçen hafta maske üretimi için yapımızı tamamladık. Ve üretime başladık. TUSHAŞ’la bir  anlaşma imzaladık. Ürettiğimiz maskelerin büyük bir kısmını  onlara vereceğiz. Onlarda bedelsiz olarak dağıtıyor.

KAZIM KILINÇ : Ücretsiz izne ayırdığınız çalışan var mı? En son torba yasaya eklenecek gibi bir teklif de vardı. Çalışanların 3 ay sözleşmelerinin feshedilmesi yasak getirildi. Cumhurbaşkanı, gerekirse bir 3 ay daha eklenme durumu şeklinde bir karar alındığını belirtti. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Siz çalışanlarınıza nasıl bir yönlendirme içerisine soktunuz?

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Şu anlık kısmi çalışmaya başvurduk. Nöbetçi arkadaşlar da var zaten. Kısmi çalışmaya başvurduğumuz arkadaşlar zaten kesinlikle çalışmıyorlar. Onlarla ilgili geri dönüşler bekliyoruz. Çünkü bunlar genelde Türkiye’nin her tarafında olan mağazalarımızda ve diğer yerlerde de çalışan arkadaşlar. Bunlarla ilgili de geri dönüş gelmeye başladı.

Ancak hala bir takım prosüdürler var. O geri dönüşlerle ilgili istenen şeyler var. Tekrar göndereceksiniz . Süreçleri daha önceki yasalara göre düzenleme yapılmış. Böyle bir olayın olabileceği düşünülmemiş . Bunlara olağan dönemdeki mesela 20-30 tane firma müracaat ediyorsa şimdi mücavir bir dönem var. Bu dönemde 50 bine yakın müracaat ediyor. Bunların altından kalkmak mümkün değil. Ondan bu süreçler biraz uzuyor. İŞKUR’un da iş yükü çok fazla. Prosedürleri uygulamada hafifletmek lazım.

İSTİHDAMLA İLGİLİ ALINAN TEDBİRLER VE ÖNLEMLERİN DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

KAZIM KILINÇ: Bu işçilerin sözleşmelerine yasak getirilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu devam ettirelebilir mi?

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Burada asgari müşterekle yükü paylaşmak gibi tanımlayabiliriz. Her şeyden önce istihdam tabii ki çok önemli. Baktığımız zaman insanlığımızın olması, çalışanın işini kaybettiği zaman psikolojisinin bozulması önemli. Zaten kolay bir süreç yaşamıyoruz. İstihdamla ilgili alınan tedbirlerin ve önlemlerin ben doğru olduğunu düşünüyorum.

TÜM YIL BÖYLE BİR ŞEKİLDE DEVAM ETTİĞİ TAKDİRDE NE ÜLKEMİZDE NE DE DÜNYADA İŞİ ÇÖZEMEYİZ

KAZIM KILINÇ: Allah korusun, bu iş daha uzarsa diye bir planınız var mı? Kriz beklenenden daha uzun sürerse neler yapmayı planlıyorsunuz? Orka Holding olarak…

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Valla krizin uzun süre devam etmesiyle ilgili kimsenin fazla büyük bir projeksiyonu yok. Burada Nisan ayını bir şekilde yönettiniz. Mayıs’ı, Haziran’ı yönettiniz. Tüm yıl böyle bir şekilde devam ettiği takdirde ne ülkemizde ne de dünyada işi çözmek mümkün değil.

KAZIM KILINÇ: Hükümetten beklentiler var mı? Şunlar şunlar yapılmalı diye?

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Şimdi şöyle alınan kararların hızlı bir şekilde uygulamaya geçmesi çok önemli. Hem kısa çalışmada hem de uzun çalışmada. Diğer bir konu perakende sektöründe çok firmamız devletten alacaklı. Bunu deyince şaşırdınız değil mi? Böyle bir dönemde devlet finansman sağlamaya çalışıyor ancak firmalar devletten alacaklı. Birçok firmamızın devletten KDV alacağı var.

Bu KDV alacağı nasıl oluyor ? Özellikle bizim satıştaki KDV’imiz yüzde 8. Ama özellikle bizim sektör dışı alımlarımızda mesela alışveriş merkezlerinin kestiği kirada yüzde 18. Atıyorum ambalajda yüzde 18 , birçok şeyde yüzde 18. Yani yüzde 18 girdiniz var, yüzde 8 çıkışınız var,  yüzde 10 şu an inanılmaz rakamlarda. Yani biz diyoruz ki bizim vergilerle ilgili erteleme olacağına bizim devletten alacağımız olanın hiç değilse yarısının verilmesi.

Burada erteleme çözüm değil. 6 ay sonra yine bununla karşılaşacağız. 6 ay sonra işlerin 2-3 kat artacağı veya işlerin bir şekilde normalleşeceği konusunda hiçbir somut veri yok. O yüzden de mutlaka perakende sektörünün bu firmaların alacakları konusunda özellikle bir çalışma yapılmasını bekliyoruz .

KAZIM KILINÇ: Eklemek istediğiniz başka bir husus var mı? Nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Süleyman ORAKÇIOĞLU: Şu anda biz skype , zoom her şeyimizde evde; home office çalışıyoruz . Belki de iş yerindeki çalışmamızdan daha çok. Bu dönem her türlü fedakarlıkla , özveriyle çalışan tüm sağlık sektöründeki doktorumuza , hemşerimize, sağlık personelimize hepsine gerçekten yürekten hem kendi adıma hem ülke adına teşekkür ediyoruz. Biz ekonomiyi daha sonra düzeltiriz.

FEDAKAR SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Ama burada fedakarlık çok önemli çünkü kayıpların azalması konusunda veya şu anda mevcut pandeminin etkilerinin yönetilmesi konusunda çok başarılı bir sınav veriyor diye düşünüyorum . O da bizim insanımızın fedakarlığı. O yüzden de her şeyden  önce onlara teşekkür ediyorum . Bunun dışında görev başında çalışan market çalışanları, lojistik çalışanlarına bu çocuklar da bizim çocuklarımız… Onlara da teşekkür ediyorum . Kazım Bey, size de bu röportaj için teşekkür ediyorum .

KAZIM KILINÇ : Ben de çok teşekkür ederim.

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU: Son bir şey söylemeden de geçemeyeceğim. Türk insanın 2001’de bir kriz yaşadığında; tamam büyük bir birikimimiz yoktu , bir tecrübemiz yoktu ama şimdi artık global bir birimimiz var. Türk insanının eğitimi var. Orada bir deneyim oluştu. Türk girişimcisinin bu olaylardan sonra hızlı bir şekilde bu birikim ve tecrübeyle ekonomiyi ve üretimi çok daha iyi bir hale getirme konusunda çaba göstereceğine inanıyorum.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası