Son Haberler

İzmir'de üniversiteliler sürdürülebilir mobilite fikir maratonunda yarışacak

İZMİR (AA) – Yenilenebilir veya alternatif enerji kaynaklarına dayalı, elektrikli, yakıt pilli ve otonom araçlar, elektrik şarj istasyonları ve hidrojen dolum istasyonları gibi konuların ele alındığı ve projelerin geliştirildiği fikir maratonu (ideathon) etkinliği BEST For Mobility İzmir'de başladı.

BEST For Mobility, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) ve DEÜ Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) ortaklığıyla uygulanan BEST For Energy Projesi kapsamında düzenleniyor.

Tematik bir alanda yenilikçi fikirler ve uygulanabilir çözümler üretmek üzere düzenlenen açık inovasyon etkinlikleri olan fikir maratonlarında, farklı eğitim, deneyim, yaş ve ilgi alanlarına sahip kişilerin ekipler halinde çalışarak yenilikçi fikirler ortaya çıkarabilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda iki gün boyunca devam edecek etkinlikte katılımcılar, 24 saat boyunca yenilikçi fikirler ve uygulanabilir çözümler üretmek için takımlar halinde çalışırken, sektör firmaları ve akademisyenler de mentorluk desteğiyle takımlara katkı sağlayacak.

Etkinliğin açılışında konuşan ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, sera gazı emisyonlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 3,1 arttığını söyledi.

Mart 2023’te sera gazı emisyonlarına yönelik yeni rakamların açıklanacağını anımsatan Kalaycı, “Çok büyük ihtimalle bir önceki yıla göre iki basamaklı bir artış göreceğiz. Yani yüzde 10 ve üzeri bir artış göreceğiz.” dedi.

Kalaycı, son 25 yılda yenilenebilir enerjide önemli başarılar elde edildiğini, ancak ulaştırma konusunun da emisyonlarda büyük payının olması nedeniyle ayrıca önemli olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda gençlerin fikirlerine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Kalaycı, “Sizlerin bakış açıları bizlerden çok daha farklı. İnşallah bu fikirlerinizin en kısa sürede sahada uygulanacak şekilde hayata geçirilmesini umuyorum.” diye konuştu.

– “Türkiye’nin emisyonlarının yüzde 30’u mobilite sektöründen geliyor”

DETTO Koordinatörü Doç. Dr. İstemi Berk, sürdürülebilirliğin hayatın her alanında yer aldığını ve tüm faaliyetleri yönlendirdiğini kaydetti.

Sürdürülebilirlik kavramının 19’uncu yüzyılda ortaya çıkan bir kavram olduğunu ifade eden Berk, bunun kıt kaynakların sınırsız insan ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yönetilmesi anlamına geldiğini anımsattı.

Berk, günümüzde sürdürülebilirliğin dünya biyosferi ile bir arada yaşamanın bir gerekliliği olarak tanımlandığını belirterek, “Teknoloji transfer ofisleri olarak tek amacımız üniversitede olan akademik bilgiyi sektöre taşımak. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin emisyonlarının yüzde 30’u mobilite sektöründen geliyor. Bunu azaltmanın tek yolu da burada ortaya çıkacak yaratıcı fikirler.” değerlendirmesinde bulundu.

DEÜ Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Azize Ayol ise nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve endüstrileşme gibi yeniliklerin aynı zamanda bazı çevre problemleri ve yaşam şartlarında zorluklara neden olduğunu kaydederek, “Bu nedenle, farklı alanlarda toplumun en küçük ölçeğinden başlayarak ülkeler bazında farklı çalışma ve yeniliklere, kalıcı ve sürdürülebilir çözümlerin üretilmesine ihtiyaç duyuyoruz. Bu anlamda da, fikir maratonları son derece güzel, önemli ve verimli platformlardan bir tanesi.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Isuzu Anadolu Elektrik Elektronik Sistemler Ar-Ge Müdürü Birkan Atlamaz, Kodeco Zoop Kurucusu Kerem Odabaşı ve chARGE Teknoloji İş Geliştirme Müdürü İpek Ertem’in tematik konuşmalarıyla devam etti.

BEST For Energy Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştiriliyor.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası