Son Haberler

Kamala Harris başkan olursa otomotivdeki elektrifikasyon rüzgarı nasıl etkilenir?

Merhabalar,

Bu ay içinde Başkan Joe Biden, Donald Trump karşısında gireceğini açıkladığı 5 Kasım 2024 tarihli Başkanlık seçimlerinden çekildi. Yerine, Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘i aday gösterdi.

Peki bu gelişme, ABD iklim politikasının geleceğini nasıl etkileyecek?

Küresel finans sektörü ile küresel iklim politikaları üzerinde ne gibi etkiler yaratacak?

Bu yazımda bu soruları cevaplandırmaya çalışacağım, kısaca değerlendirme yapacağım.

Aslında Kamala Harris, iklim sorunlarını gidermeye yönelik yasal düzenlemelerle birlikte anılan bir isim. Bu yönden bakarsak, ABD otomotiv endüstrisine iklim sorunlarını gidermeye yönelik daha katı çevre standartları ve yenilikçi finansal teşvikler getirme olasılığı oldukça yüksek.

IRA, SERA GAZI EMİSYONLARINI 2030 YILINA KADAR 2005 SEVİYELERİNİN %42 ALTINA DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYOR

Başkan yardımcısı görevi sırasında Harris, ABD tarihinde iklim için en büyük ölçüde harcama yapılmasını sağlayan Enflasyonu Azaltma Yasası’nın (Inflation Reduction Act:IRA) çıkmasını sağlayan isimlerden oldu. IRA, otomotiv sektöründen kaynaklı sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2005 seviyelerinin % 42 altına düşürmeyi hedefliyor. Bu yasal düzenleme yenilenebilir enerji ve elektrik enerjisi kullanan taşıt (EV) teşviklerine odaklanarak, finans sektörünün de sürdürülebilir yatırımlara ve yeşil finansman seçeneklerine ağırlık vermesini sağlamış oldu.

Bunun yanı sıra Kamala Harris, fosil yakıt üretimine ve tüketimine karşı federal olarak yasal işlem çağrısı yaptı. 2020 yılındaki başkanlık kampanyası sırasında, 2045 yılına kadar net sıfır emisyon için 10 trilyon dolarlık bir iklim planının ana hatlarını oluşturdu.

HARIS, KURUMSAL HESAP VEREBİLİRLİĞİN ÖNEMİNİ ORTAYA KOYDU

Öte yandan Kaliforniya eyaletinin başsavcısı olarak, ABD’de satılan taşıtlarının emisyonu düşük gösteren hileli yazılımı tespit edilen Volkswagen’in 86 milyon dolarlık uzlaşmaya gitmesini sağladı. Bu dava, bir dönüm noktası olarak otomotiv sektöründe yasalara uygunluğun ve kurumsal hesap verebilirliğin önemini ortaya koydu. Dolayısıyla Harris, otomobil üreticileri ve finansörler için daha sıkı düzenlemelerin ve denetlemelerin olacağı katı emisyon standartlarını ve bunların tavizsiz uygulanmasını ön plana alacak görünüyor.

5 KASIM SEÇİMLERİ, ÇEVRECİ İKLİM POLİTİKALARINA “DEVAM MI, TAMAM MI” SORUSUNA NET BİR YANIT OLACAK

Öte yandan Kamala Harris başkan seçilirse, özellikle iç siyasette muhalefetin sert tutumuyla karşılaşması kaçınılmaz olacak. Bildiğimiz gibi eski Başkan Donald Trump seçilirse IRA dahil olmak üzere Biden‘in iklim politikalarının çoğunu tersine çevireceğine dair söz vermiş durumda. Dolayısıyla 5 Kasım seçimleri çevreci iklim politikalarına devam mı tamam mı sorusuna net bir yanıt olacak.

Birkaç gün sonnra, Ağustos ayında Demokratik Ulusal Kongre gerçekleştirilecek. Bu kongrede Harris‘in adaylığının resmen kesinleşip kesinleşmeyeceğini hep birlikte göreceğiz. Kongrede sürpriz bir başka adayın çıkıp demokratların başkan adayı olarak kesinleşmesi, şüphesiz yukarıda belirttiğim beklentileri de önemli ölçüde değiştirebilir.

Evet, önümüzdeki Ağustos ayı sadece ABD için değil, başta AB olmak üzere tüm dünya için iklim politikalarının nasıl gelişeceği konusunda yeni bir dönüm noktası olabilecek kadar önemli.

Bekleyip göreceğiz.

İbrahim AYBAR

Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

aybar@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası