– 5 Kasım’da Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesi ve 6 Kasım’da TCMB’nin yapmış olduğu yılın VI. enflasyon sunumunda, bir sonraki toplantıda faiz indirimlerine başlayabileceğinin sinyalinin verilmesi risk iştahını artırdı. Trump’ın çoğunluğu alması ile birlikte 1.07 seviyesindeki önemli trend desteğini kıran parite, gerilemeye devam etti. ECB, Kasım ayında faiz kararına yönelik toplantı yapmazken, FED politika faizinde 25 puan indirime gitti. Böylece ABD’de politika faizi %4.75’e düştü.
– Aralık ayında global piyasaların yeni ABD Başkanı Trump’ın tarifeler ve kabine adaylarına yönelik yapacağı açıklamalar, makroekonomik veriler ve merkez bankalarının toplantılarıyla yön bulmaya devam etmesini bekliyoruz. Parasal gevşeme ile beraber resesyona girmeden yumuşak inişin gerçekleşeceğine ilişkin beklentileri fiyatlayan global piyasalarda, makro verilerin bu temayı desteklemesi, risk alma iştahının gücünü koruması açısından önemli olmaya devam edecek.
– Yurt içinde ise 3 Aralık’ta açıklanacak Kasım ayı enflasyon verisi ve diğer makro veriler, TCMB’nin Aralık ayında faiz indirimlerine başlayabilmesi ve piyasaların yönü açısından yakından takip edilecek. Rasyonel politikalara geçişle birlikte dengelenme süreci devam eden makro verilerde enflasyondaki düşüş ve merkez bankasının faiz indirimlerine başlamasıyla reel sektör üzerinde oluşan baskının ne şekilde yönetileceği de piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.
– BİST tarafında faiz indirim beklentileri, bankacılık hisselerini hareketlendirdi. Sanayi tarafında ise toparlanma gecikmeli görülecek. Faiz indirim beklentileri korundukça BİST tarafında pozitif momentumun süreceğini ve mevcut seviyelerin kademeli alım için uygun seviyeler olduğunu düşünüyoruz. Aralık ayında BİST100 endeksinin 9.000 – 10.200 aralığında geniş bir bantta dalgalanacak. Endekste 9.400 ve altındaki seviyeleri alım fırsatı, 10.000 ve üzerindeki hacimsiz yükselişler ise kısa vadeli kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Kasım ayında global piyasalar ABD Başkanlık seçimlerine ve seçim sonrası gelişmelere odaklanırken, merkez bankalarının toplantıları, Rusya-Ukranya ve Ortadoğu’da kızışan jeopolitik gerginlikler de piyasaların odağında yer aldı. 5 Kasım’da gerçekleşen seçimle Eski Başkan Donald Trump, yeniden başkan seçildi. Başkan Trump’ın göreve gelmesiyle beraber seçim taahhütleri doğrultusunda güçlü Dolar beklentileri artış gösterdi. Trump’ın enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk unsuru oluşturan mali politikaları benimseyeceği beklentisinin FED’in faiz indirimlerini yavaşlatacağı düşünce doların güçlenmesini destekledi. Dolar Endeksi Kasım ayında %2 civarında değer kazandı. Gelişmekte olan ülke para birimleri Kasım’da dolara karşı ortalama %2’nin üzerinde değer kaybederken TL %1,3 civarı değer kaybıyla pozitif ayrıştı. Ons altın %3’e yakın değer kaybederken, major borsalar karışık seyretti.
MERKEZ BANKASI, FAİZ İNDİRİMİ İNDİRİMLERİNE BAŞLAYABİLİR
Kasım ayında yurt içinde ise 5 Kasım’da Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesi ve 6 Kasım’da TCMB’nin yapmış olduğu yılın VI. enflasyon sunumunda, bir sonraki toplantıda faiz indirimlerine başlayabileceğinin sinyalinin verilmesi risk iştahını artırdı. TCMB yılın son enflasyon raporunda 2024-2025-2026 yıl sonu enflasyon tahminlerini sırasıyla %44, %21 ve %12 seviyesine (öncekiler sırasıyla %38, %14 ve %9) yükseltirken tahminlerdeki sapmanın para politikasının etki alanında olmayan kelemlerden kaynaklandığı ifade edildi. TCMB Kasım ayı toplantısında politika faizini beklentilere paralel %50 seviyesinde sabit tutarken toplantı metninde güvercin tona geçilerek talep ve maliyet enflasyonunda para politikası ile uyumlu hedeflere ulaşıldığı belirtirken, Kasım ayı enflasyonunda bir sürpriz yaşanmaz ise faiz indirimlerine başlanabileceğinin sinyali verildi. BİST100 Kasım ayında 9 ayın dip seviyelerinden bankalar öncülüğünde gelen alımlarla toparlanarak %8,7 yükseliş ile ayı 9.650 puan seviyelerinden kapanmaya hazırlanıyor. Sınai endeks ayı %5’e yakın yükselirken Bankacılık Endeksi ise %17’yi aşan artışla pozitif ayrıştı.
Kasım ayında ABD başkanlık seçimleri ile beraber sert düşüş yaşayan EURUSD paritesi, 1.09 seviyelerinden sert bir düşüş ile 1.0332 seviyesine kadar gerileyip 1.04 ila 1.05 arasında seyretti.
DOLAR, EURO KARŞISINDA DEĞER KAZANMAYA DEVAM EDEBİLİR
Trump’ın çoğunluğu alması ile birlikte 1.07 seviyesindeki önemli trend desteğini kıran parite, gerilemeye devam etti. ECB’nin bu ay faiz kararına yönelik toplantı yapmazken, FED politika faizinde 25 puan indirime gitti. Böylece ABD’de politika faizi %4.75’e düşmüş oldu. FED toplantı tutanaklarında ise ‘kademeli faiz indirimi’ sinyali verildi. Satış baskısının devam ettiği günlerde ve önümüzdeki zaman diliminde 1.0446 desteğinin altında kalması durumunda ise 1.0218 seviyesine kadar herhangi güçlü bir destek seviyesi olmaması, paritenin bu seviyeye kadar düşüşünün hızlı olabileceğini gösterebilir. EURUSD’nin yeniden güç kazanması için sırasıyla 1.0631 ve 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu seviye olan 1.0785 dirençlerini aşması gerekecek. Ancak hem alımların zayıf kalması hem de Euro Bölgesindeki ekonomik görünüm, parite yönünün tekrar yukarı çevrilmesine engel olmaktadır. Euro ve özellikle Almanya bölgesindeki yapısal sorunların üstüne, bir de Trump zaferinin gelmesi ve bahsedilen ek gümrük vergileri, doların euro karşısında değer kazanmasına devam edebilecek olan bir diğer faktör olarak ele alınabilir.
MERKEZ BANKASI’NIN DÖVİİZ REZERVLERİ 45.7 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
TCMB, politika faizini beklentiler ile paralel %50 seviyesinde sabit bırakırken, faiz indiriminin yaklaştığına dair sinyallerini verdi. Yine aynı ayda, USDTRY sakin ve yatay pozitif seyretmeye devam ederken, Kasım ayındaki volatilite yalnızca 50 kuruş oldu. Son dönemde yüksek faiz etkisiyle TL’ye talebin artması merkez bankasının döviz rezervini artırmasına olanak sağladı. Bu sebeple kurda büyük bir düşüş görülmedi. TCMB’de Swap hariç net rezervler 45.7 milyar dolara çıktı. Paritede 20 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 34.44 destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu destek noktasının kırılması durumunda ise 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 34.28 seviyesi ise bir diğer destek olarak düşünülebilir. Özellikle alımların artması halinde 34.76 seviyesi de güçlü bir direnç bölgesi olarak takip edilebilir.
TRUMP SEÇİMİ KAZANDI, DOLAR DEĞER KAZANDI
Ekim ayının en hareketlisi, Eylül ayındaki gibi ons altın oldu. Sarı metalin aylık volatilitesi 225 dolar olarak kaydedildi. Trump’ın seçimi kazanmasının ardından diğer para birimlerine karşı dolar değer kazandı ve altında sert geri çekilmeler gözlemlendi. Kıymetli metal, bu sert düşüşünde 2536 dolardan destek bulurken, 2600 ile 2700 dolar arasına konumlanmış oldu. Bu destek seviyesinin kırılamamasında, özellikle Ukrayna-Rusya savaşında artmış olan tansiyonun baş aktör olduğu söylenilebilir. Altın, Ekim ayında ulaşmış olduğu seviyelere gelmek isteyecekse ilk önce 2700 seviyesindeki güçlü direnci aşması gerekecek. Bu noktada kar satışlarının devreye girmesi halinde sırasıyla, 2633 ve 2530 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. Ayrıca jeopolitik gelişmelerin takip edilmesi, altının yönünü belirleyeceğinden dolayı önem arz ediyor.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI VE ORTA DOĞU’DAKİ GERGİNLİK PİYASALARDA BASKI YARATMAYA DEVAM EDİYOR
Aralık ayında global piyasaların yeni ABD Başkanı Trump’ın tarifeler ve kabine adaylarına yönelik yapacağı açıklamalar, makroekonomik veriler ve merkez bankalarının toplantılarıyla yön bulmaya devam etmesini bekliyoruz. Parasal gevşeme ile beraber resesyona girmeden yumuşak inişin gerçekleşeceğine ilişkin beklentileri fiyatlayan global piyasalarda, makro verilerin bu temayı desteklemesi, risk alma iştahının gücünü koruması açısından önemli olmaya devam edecek. Ayrıca, Ukrayna’nın Rusya’ya yaptığı uzun menzilli füze saldırıları ile artan gerginliğin ne şekilde evrileceği ve Ortadoğu’da devam eden gerginliğe yönelik gelişmeler de kış aylarına girilirken enerji fiyatları üzerinde yukarı yönlü risk unsuru oluşturduğundan piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesi bekleniyor.
BİST100 ENDEKSİNİN GENİŞ BİR BANTTA DALGALANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Yurt içinde ise 3 Aralık’ta açıklanacak Kasım ayı enflasyon verisi ve diğer makro veriler, TCMB’nin Aralık ayında faiz indirimlerine başlayabilmesi ve piyasaların yönü açısından yakından takip edilecek. Rasyonel politikalara geçişle birlikte dengelenme süreci devam eden makro verilerde enflasyondaki düşüş ve merkez bankasının faiz indirimlerine başlamasıyla reel sektör üzerinde oluşan baskının ne şekilde yönetileceği de piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. BİST tarafında faiz indirim beklentileri bankacılık hisselerinde fiyatlanmaya başlarken, sanayi tarafında toparlanmanın gecikmeli görüleceği beklentisi ise alımlar sınırlı seyrediyor. Bu nedenle imalat aktivitesine ilişkin öncü verilerin de yakından takip edilerek BİST üzerinde etkili olabileceğini düşünüyoruz. Faiz indirim beklentileri korundukça BİST tarafında pozitif momentumun da süreceğini düşünüyoruz ve mevcut seviyelerin kademeli alım için uygun seviyeler olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Aralık ayında BİST100 endeksinin 9.000 – 10.200 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 9.400 ve altındaki seviyelerin alım fırsatı, 10.000 ve üzerine hacimsiz yükselişlerin ise kısa vadeli kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
Osman Göktan
Şeker Yatırım Genel Müdürü
goktan@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.