Son Haberler

Kaspersky “Takip Karşıtı Farkındalık Kılavuzu” yayımladı

İSTANBUL (AA) – Kaspersky, psikologları ve takip mağdurlarını bir araya getiren yeni girişim "Takip Karşıtı Farkındalık Kılavuzu"nu (Anti-stalking Awareness Guide) paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, çok uluslu siber güvenlik şirketi Kaspersky, ısrarlı takipten etkilenenlere, sevdiklerine ve daha geniş bir topluluğa yardımcı olmak için uzmanlarla takip mağdurlarının çabalarını birleştirerek onlara bilgi ve uygulanabilir araçlar sağlayamak amacıyla Takip Karşıtı Farkındalık Kılavuzu'nu oluşturdu.

Kaspersky, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle yayımladığı farklı disiplinlerdeki uzmanlıkları bir araya getiren kılavuzla kullanıcıların ısrarlı takip belirtilerini tespit etmelerine ve koruyucu önlemler almalarına yardımcı olmanın yanı sıra saldırıya maruz kalanların sesini duyurarak güvenlik ve kontrol duygularını geri kazanmaları için ilham veriyor.

Bu kaynak, takip meselesi hakkında kapsamlı bilgiler sunarak yaygın efsaneleri çürütüyor ve takipçilerin tipik olarak kullandığı taktikleri ortaya çıkarıyor. Uluslararası uzmanlar ve ısrarlı takip mağdurlarıyla işbirliği içinde oluşturulan kılavuz, hem dijital güvenlik hem de fiziksel güvenlik konularını ele alan iki kontrol listesi içeriyor.

Uzmanların desteğiyle hazırlanan ilk kontrol listesi, bir güvenlik planlama kılavuzunu içeriyor. Listede, olayların belgelenmesi için bir kayıt tutma tablosu ve olaydan etkilenenlere destek olan aile ve arkadaşlara yardımcı olacak pratik tavsiyeler bulunuyor.

Kaspersky uzmanı Anna Larkina tarafından geliştirilen ikinci kontrol listesi "Dijital Güvenlik Kılavuzu" (Digital Security Guide), kişisel bilgileri korumak, gizlilik ayarlarını geliştirmek ve bireyleri çevrim içi takip tehdidine karşı savunmasız hale getirebilecek riskleri azaltmak için stratejiler sunuyor. Bu kontrol listeleri birlikte, mağdurların hem fiziksel hem de dijital yaşamlarını korumaya yönelik bütünsel bir yaklaşım ortaya koyuyor.

– "Manipülatif taktikler kullanıyorlar"

Açıklamada görüşlerine yer verilenlerden işlevsiz ilişkiler konusunda uzmanlaşan psikanalist Janaina Campos, "stalker"ların genellikle sürekli izleme, dijital taciz ve mağdurun kimliğine bürünerek ortak kişileri bilgi aktarmaya ikna etme gibi manipülatif taktikler kullandığını belirtti.

Bu davranışların etkisinin farkına varılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Campos, "Bu konuda aile ve arkadaşların destek sağlamadaki rolü de aynı derecede önemli. Mağdurları yargılamadan dinleyerek, belgeleme konusunda yardımcı olarak ve onlara destek ararken eşlik etmek gibi pratik yardımlar sağlamalılar. Bu yöntemlerle, bu mücadelede yalnız olmadıklarını, her zaman yanınızda olduklarını gösterebilirler." değerlendirmesinde bulundu.

Kaspersky Gizlilik Uzmanı Anna Larkina da izinsiz takip eyleminin genellikle "zararsız" ya da "yoğun romantik ilgi" şeklinde önemsizleştirildiğini, bu görüşün, izinsiz takibin temelinde kontrol olduğu ve tehlikeli, hatta şiddet içeren durumlara dönüşebileceği gerçeğini göz ardı ettiğini aktardı.

Bu tür davranışların kişisel güvenlik ve özgürlüğü ihlal etmesi gerekçesiyle birçok ülkede ciddi bir suç olduğunun altını çizen Larkina, şunları kaydetti:

"Kaspersky olarak uzun zamandır daha güvenli bir dijital dünya yaratmaya, dijital şiddetin her türüyle mücadele etmeye ve çözümlerimizin çevrim içi taciz dahil olmak üzere çok çeşitli güvenlik ve gizlilik sorunlarıyla başa çıkabilmesini sağlamaya odaklanıyoruz. Takip Karşıtı Farkındalık Kılavuzu ile 'stalking' mağdurlarını güçlendirmeyi, böylece kendilerini koruyabilmelerini ve hayatlarının kontrolünü geri alabilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Birlikte, herkes için daha güvenli ve daha destekleyici bir dünya yaratabiliriz."

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası