Son Haberler

Deniz, kum ve güneşe rakip olabilir

kis_turizmi_deniz_kum_ve_gunese_rakip_olabilir_2.jpg ♦ Alp Dağları dünyanın en önemli kış destinasyonlarından biri konumunda. Alpleri ziyaret eden turist sayısı yılda 100 milyonun üzerinde seyrediyor.

♦ Başta İsviçre ve Avusturya olmak üzere Orta Avrupa’daki birçok ülke için kış turizmi çok önemli bir gelir kaynağı oluyor. Türkiye’de kış turizmi için (Uludağ, Ilgaz, Palandöken, Erciyes, ve diğerleri) inşa edilen toplam yatak sayısı 10 bin civarında. Bu yatak sayısının yarısı Uludağ’da bulunuyor.

TüRKİYE KIŞ TURİZM CENNETİ

Kış turizminde önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye‘nin en önemli kış sporları merkezi
Bursa – Uludağ‘da yer alıyor. Kocaeli – Kartepe ise teleferik ve telesiyej sistemleriyle dikkat çekiyor.
Yaz-kış üzerinde kar eksik olmayan yüksek dağları ve kayak tesisleriyle aslında Türkiye önemli bir kış turizmi merkezi. Marmara ve Ege’den Doğu Anadolu’ya kadar da kış turizmi giderek gelişiyor. Türkiye’de şu anda Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiş 24 kış sporları turizm merkezi bulunuyor. Kış turizm merkezlerinden, Bursa-Uludağ, Kocaeli-Kartepe, Bolu-Köroğlu-Kartalkaya, Kastamonu-Ilgaz, Kayseri-Erciyes, Erzurum-Palandöken, Erzincan-Ergan, Kars-Sarıkamış zincir oluşturan kış turizm merkezleri olarak dikkat çekerken; Davraz-Isparta ve çankırı-Ilgaz Kadınçayırı Yıldıztepe de gelişen bölgeler arasında yer alıyor.

TüRKİYE’NİN EN GöZDE KIŞ SPORLARI MERKEZİ: ULUDAĞ
Bursa-Uludağ, kışın tatil yapmak ve kayak için en uygun yerlerden biri. Bursa’nın 36 km güneyinde olan ve yaklaşık 40 dakikada ulaşılabilinen merkez, İstanbul’dan ise sadece 150 kilometre uzakta. 2. Gelişim Bölgesi Kış Sporları Turizm Merkezi olan Bursa-Uludağ’da kayak alanı 1750-2543 metre yükseklik kuşağında ve Batı Anadolu’nun en yüksek doruğu Kara Tepe‘de burada bulunuyor. Normal kış koşullarında 3 metre civarında kar yağışı alan bölgede, yılın 120 gününde kayak yapılabiliyor. Merkezindeki pist sayısı 11, en uzun pisti ise 2000 metre ve dağdaki pistlerin toplam uzunluğu 20 kilometreyi bulan Uludağ’da, “Tur kayağı” ve “Helikopterli kayak” da yapılabiliyor. Merkezde, kayak dışında snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktiviteleri için de olanaklar bulunuyor.

TELEFERİK VE TELESİYEJ SİSTEMLERİYLE DİKKAT çEKEN MERKEZ: KOCAELİ – KARTEPE
İstanbul’a sadece 115 km mesafede olan Kartepe Kış Sporları Turizm Merkezi, doğası ve benzersiz pistleri, modern teleferik ve telesiyej sistemleriyle dikkat çekiyor. Kartepe Kayak Merkezi’nde, 4 lift, 3 telesiyej, 1 teleski mevcut olup, pist uzunlukları 400 m ile 3500 m arasında değişiyor. Suni kar sisteminin bulunduğu Kartepe Kayak Merkezi‘nde kar kalınlığı ise 80- 200 cm arasında değişiyor.

BEYAZ VE YEŞİLİN EŞSİZ UYUMU: BOLU-KöROĞLU KARTALKAYA
Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki Bolu Köroğlu Kış Sporları Turizm Merkezi, hem yeşil ormanları hem de karı bir arada sunuyor. Kayak alanının rakımı diğer Kış Sporları Turizm Merkezleri ile karşılaştırıldığında nispeten düşük olmasına karşın kayak merkezinin kuzey yönünde bulunması kar kalitesini yükselterek sezon uzunluğunu artırıyor ve kayak sporuna çok uygun koşullar sağlıyor. Normal kış koşullarında 3 metre kar yağışı görülen ve mevsim başında “toz kar”, mevsim sonunda ise “ıslak kar” özellikleri gösteren bölgede, yılın 120 günü kayak yapılabiliyor.

Bolu Köroğlu Kayak Alanı, Alp kayağı, Kayaklıkoşu (Cross-Country) ve Tur kayağı için çok uygun özellikler sunuyor. Toplam 20 kilometreyi bulan 12 pisti bulunan merkezde, mekanik tesislerin toplam taşıma kapasitesi saatte 6000 kişi. Merkezde, 2 telesiyej, 6 teleski ve 3 baby liftle hizmet veriliyor. Mevcutta yaklaşık 1250 yatak kapasitesine sahip turizm merkezinin, planlanan turizm tesislerinin de oluşumu ile toplam 3500 yataklık bir kapasiteye ulaşması öngörülüyor.

ILGAZ KIŞ SPORLARI TURİZM MERKEZİ DöRT MEVSİM TURİZME ELVERİŞLİ
Kastamonu ve çankırı illeri sınırında zirvesi 2850 m. olan Ilgaz Sıradağları üzerinde, Ilgaz Milli Parkı içinde yer alan Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi, kış turizminin yanı sıra sahip olduğu doğal güzellikleri ile dört mevsim turizme de elverişli.
Ankara’ya 210, İstanbul’a 460, Kastamonu’ya ise 40 km uzaklıkta olan merkezde 2 adet pist bulunuyor. Tüm pistlerinde toz karda kayak yapılabilen Ilgaz kayak merkezinde gece kayağı yapma imkanı da bulunuyor Mevcut yatak kapasitesi 917 olan turizm merkezinde çalışmalar tamamlandığında yaklaşık 1300 yatak kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

KAYSERİ – ERCİYES KIŞ SPORLARI TURİZMİNDE İDDİALI
Uluslararası nitelikte kış sporları organizasyonlarına ev sahipliği yapacak uygun kayak alanları ve pistleri ile Erciyes Kış Sporları Merkezi, kış turizminde dünyada önemli kış turizm merkezleriyle rekabet edebilir merkez potansiyelini taşıyor. Her düzeydeki kayakçıya hitap edebilecek pist çeşitliliğini sunabilmesi, merkezde yapay kar üretimi için gerekli su rezervinin bulunması ve havaalanına 25 dakikalık erişim mesafesinde olması, Erciyes Kış Sporları Merkezi’nin güçlü yanlarını oluşturuyor.

Turizm Merkezinde toplam 264 yatak kapasiteli 3 adet Turizm Tesisi, Kayseri Erciyes üniversitesi‘ne ait sosyal tesis (50 yatak), Kayak Evi (140 yatak) ile PTT’ye ait sosyal tesis (60 yatak) bulunuyor. 514 yatak kapasitesine sahip turizm merkezinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tahsis edilen 3 adet turizm tesisi ve satışı yapılan 3 adet kamu sosyal tesisinin turizm tesisine dönüştürülmesi ile kısa vadede yatak kapasitesinin ciddi oranda arttırılması hedefleniyor.

ERZURUM PALANDöKEN KIŞ SPORLARI TURİZM MERKEZİ,
DüNYANIN EN UZUN VE DİK KAYAK PİSTLERİNE SAHİP

Palandöken Kayak Merkezi‘ndeki pistler dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer alıyor. En uzun pisti 12 km. olan kayak pistlerinin toplam uzunluğu 28 km.yi buluyor. Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için 2 adet tescilli Kayak Pistine (Ejder Pisti ve Kapıkaya Pisti) sahip Palandöken Turizm Merkezi, kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı alıyor ve mevsim boyunca “toz kar” üzerinde kayak yapılabiliyor.

UNIVERSIAD 2011 için Gençlik Spor Genel Müdürlüğü tarafından hazırlatılan Kış Oyunları Master Planı temel alınarak, Erzurum Palandöken Kış Sporları Merkezi‘ne ilişkin 1/25000 ölçekli çevre Düzeni Revizyon Planı Değişikliği, Bakanlığımızca 07 Ekim 2008 tarihinde onandı. Bu kapsamda, anılan planda belirlenen mekanik tesisler, pistler, yönetim merkezi, seyirci platformlarının kullanımların uygulaması Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Mevcutta 2100 yatak kapasitesi bulunan merkezin planlarda hedeflenen yatak kapasitesi ise 8.850.

KIŞ TURİZMİNİN PARLAYAN YILDIZI:
ISPARTA DAVRAZ DAĞI KIŞ SPORLARI TURİZM MERKEZİ

Isparta Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi kar kalınlığı ve pist uzunluğuyla dikkat çeken kayak merkezleri arasında önemli bir yere sahip. Davraz’da bulunan tesislerde hem amatör, hem de profesyonel kayakçılara uygun pistler bulunuyor.

Kayak merkezinde kuzey ve alp disiplini, tur kayağı, snowboard, dağcılık, botanik gözlemcilik, yamaç paraşütü ve trekking yapılabiliyor. Turizm merkezinde Süleyman Demirel üniversitesine ait 120 yatak kapasiteli sosyal tesis ile toplam 342 yatak kapasiteli 2 adet turizm tesisi (1 adet 4 yıldızlı ve 1 adet oberj otel) bulunuyor.

Mevcut yatak kapasitesi 462 olan turizm merkezinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tahsis edilen 3 adet turizm tesisinin gerçekleşmesi ile kısa vadede yaklaşık 1600 yatak kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

DOĞU ANADOLU’NUN YENİ KIŞ TURİZM MERKEZİ ERZİNCAN ERGAN’DA çALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Yılın 180 günü karlı olan Erzincan Ergan Dağı, çalışmalar tamamlandığında Türkiye’nin önemli bir kış turizm merkezi olacak. Erzincan Havaalanı‘na 12 km uzaklıkta Ergan Dağı kış turizm merkezi, fizibilite raporunda ifade edilen kapasiteye ulaştığında 20.000 kişiyi ağırlayarak, bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

KARS – SARIKAMIŞ KIŞ SPORLARI TURİZM MERKEZİ KAR KALİTESİ İLE üNLü
Sarıkamış Cıbıltepe’nin kristal karla kaplı muhteşem doğası Sarıkamış Kayak Merkezini kayakçılar açısından cazip hale getiriyor. Kar kalitesi ve kayak pisti açısından dünyanın en uygun tesislerinden biri olma özelliğini taşıyan Sarıkamış Kayak Merkezinin en önemli pistleri Cıbıltepe-Balıklıdağ-çamurludağ’da 2200-2900 metre yükseklik gösteren bir plato üzerinde yer alıyor. Dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahip olan Sarıkamış Kayak Merkezi Kars Havaalanı‘na 50 km. uzaklıkta.
Bilgisayar donanımlı telesiyej sistemi ile Türkiye’nin en büyük kayak tesislerinden biri de Sarıkamış Kayak Merkezi‘nde Aralık ayından Nisan ortalarına kadar kayak yapılabiliniyor.

TüRKİYE’DE İLK DEFA KAYAKLA ATLAMA PİSTİ
çANKIRI-ILGAZ KADINçAYIRI YILDIZTEPE’DE YAPILACAK

Kadınçayırı Kış Sporları Turizm Merkezi, 800-900 m.lik uzunluğa sahip doğal kayak pisti potansiyeline sahip. Bu potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla mekanik tesis oluşumuna yönelik çalışmalar planlama çalışmaları ile birlikte sürdürülüyor.

Kadınçayırı, üzerinde bulunan farklı yükseltilere sahip alanlar ile kayakçılar için alternatif sunması açısından önem taşıyor. Türkiye’de ilk defa kayakla atlama pisti ve Alp disiplini, slalom ile çocuk kayak pistinin turizm merkezinde yer alması planlanıyor. Bütün bu özellikleri ile turizm merkezi, yerli ve yabancı kış sporuna yatırım yapmak isteyen yatırımcılara önemli bir potansiyel oluşturuyor.

KIŞ TURİZMİNDE 12 AY HİZMET HEDEFLENMELİ
Kış turizminde altyapı büyük önem taşıyor. Pist ve mekanik tesislerin özellikleri, bunların uluslararası standartlara sahip olması ve yıl boyunca bakımı tesisler için çok ciddi maliyet oluşturuyor. Diğer yandan talebin 2,5-3 ayla sınırlı kalması, yatırımların geri dönüş sürelerini yükseltiyor. Bugünkü şartlar altında kış turizmine yapılan yatırımların verimli çalıştığını söylemek zor. Verimliliği arttırmak, sezonu uzatmak ve daha geniş kitlelere hitap etmek amacıyla, kış turizm bölgelerinin yılın 12 ayında hizmet verecek termal / kültür / kongre / spor / wellness / spa turizmi gibi alternatif türlerle birlikte değerlendirilmesinde fayda var. O nedenle kış merkezlerinde ya müstakil kongre binaları, ya da tesis bünyesinde büyük toplantı salonlarına ihtiyaç oluyor. Futbol, atletizm pisti gibi yatırımlar da spor kulüplerine kamp olanağı sağlayabilir.

Tesis bünyelerinde wellness / spa birimleri oluşturulabilir; ya da birkaç tesisin ortak kullanabileceği müstakil wellness / spa merkezleri inşa edilebilir.

Uluslararası spor yarışmalarının, kış turizm merkezlerinde yapılması tanıtım açısından çok önemli. 2011 Dünya üniversitelerarası Kış Olimpiyatları’nın Erzurum’da yapılmış olması Palandöken’in geleceği açısından dönüm noktası niteliğindeydi. 2014 Soçi Kış Olimpiyatları için Rusya, büyük yatırımlar gerçekleştiriyor. Nitekim, olimpiyatların ardından Soçi, dünya çapında önemli bir turizm merkezi haline gelecek.

YATAK SAYISI DüŞüK KALIYOR!
Yüzölçümünün yarısı 1500 ile 3000 metre arasındaki yükseklikte olan Türkiye, kış turizmi için çok uygun sıradağlara sahip. Ancak ülkemiz sahip olduğu bu potansiyeli yeterince değerlendiremiyor. Kış turizmi için inşa edilen yatak sayısı 10 bin civarında ve toplam yatak kapasitesinin ancak % 1,5-2’si kadardır. Bunun da yarısı Uludağ’da yeralıyor.

Uludağ dışında Bolu Köroğlu, Kayseri Erciyes, Kars Sarıkamış, Erzurum Palandöken, Kocaeli Kartepe, Antalya-Saklıkent, Kastomunu Ilgaz, Isparta Davraz bölgelerinde de kış turizmine yönelik yatırımlar mevcut.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tahsise açacağı yeni bölgelerde kış turizmine yönelik yatak sayısını 46-47 bine çıkarmayı hedefliyor. Bakanlığın planlarına göre Aksaray Hasandağ, Antalya Akdağ, Muğla Erendağ gibi bölgelerde yeni ve büyük kış merkezleri oluşturulacak.
Bunun dışında Köroğlu, Uludağ, Palandöken, Davraz, Sarıkamış, Ilgaz, Erciyes’teki mevcut kış merkezlerinde de ilave yatırımlar öngörülüyor. Yatırımlarla birlikte bu tesislere ulaşım kolaylaştırılmalı. Karayolu ve liftler ile kent merkeziyle olan bağlantı süreklilik göstermeli. Kış merkezlerinde su, elektrik, kanalizasyon, ısıtma, çöp gibi altyapı sorunları olmamalı.

DENİZ, KUM, GüNEŞ üLKESİ OLARAK BİLİNİYORUZ
Türkiye’deki kış turizmi merkezleri genellikle yerli turiste hitap ediyor. Sadece Uludağ ve Palandöken’deki tesislere BDT ülkelerinden gelenler var. Türk turizminin tanıtımında kış turizmi yeterince yer almıyor.

Türkiye’nin deniz/kum/güneş ülkesi olarak tanınması yabancıların Türkiye’ye kış turizmi için gelmesini engelliyor. Tanıtım için kış fuarlarına katılım önemli. örneğin Moskova ve Kiev kış fuarlarına katılım Türkiye’ye kış sporu için gelen Rus ve Ukraynalı turist sayısını arttırdı. özellikle yabancı turisti kış tesislerine çekebilmek için, Türkiye’ye gelen yabancı turistin hareket kabiliyetini artırmak zorundayız. örneğin kış aylarında Antalya’daki resort tesislere gelen yabancı, Saklıkent/Erciyes/Davraz gibi nispeten yakın kış merkezlerine yönlendirilebilir. Ya da İstanbul’a gelen turist Kartepe/Uludağ/Köroğlu/Ilgaz’a aktarılabilir.

Ancak bunun için hızlı ulaşım araçlarına ihtiyaç var. Türkiye’nin mevcut ulaşım ağındaki yetersizlikler, yabancı turistin hareketliliğini engelliyor.

Kış turizmi, sahil şeridinden uzak genellikle geri kalmış bölgelerimiz için önemli bir gelir ve istihdam kaynağı. Turizmin geliştiği bölgelerde iğneden ipliğe her türlü mal ve hizmetin üretim ve tüketimi artıyor, insanların refah düzeyi yükseliyor. Bu anlamda kış turizminde yatırımları teşvik etmek, ekonomik ve sosyal gelişmenin yaratılması anlamına geliyor.

KüRESEL ISINMA KIŞ TURİZMİNİ TEHDİT EDİYOR
Kış turizmi için önemli bir konu olan küresel ısınmanın etkilerine de kısaca değinmek gerekiyor. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri ve çözüm yollarını saptamak amacıyla Dünya Turizm örgütü toplantılar düzenleyerek, raporlar yayınlıyor.
TYD olarak biz de küresel iklim değişikliği konusundaki bu gelişmeleri yakından izliyoruz. Geçtiğimiz yıl Dünya Turizm örgütü tarafından açıklanan “Turizm ve İklim Değişikliği” başlıklı raporu tercüme ederek, tüm sektöre dağıttık. Söz konusu rapor, başta kış turizmi olmak üzere turizmin her dalının küresel ısınmanın tehdidi altında olduğuna dikkat çekiyor ve bu soruna ivedilikle uluslararası çözüm bulunması gerektiği savunuluyor.

Hepimizin bildiği gibi bu konularla ilgili çok önemli bir toplantı olan Kopenhag’da gerçekleştirilen ” Birleşmiş Milletler Dünya İklim Zirvesi”nde konuyla ilgili çok önemli sonuç bildirgelerinin sektöre çok yararlı olacağına inanıyoruz. Küresel ısınmanın kış turizmi üzerindeki en önemli etkisi yetersiz kar nedeniyle sezonun kısalmaya başlamasıdır.

Alp Dağlarındaki tesisler kısalan sezon nedeniyle şimdiden tehdit altındadır. Az yağan kar nedeniyle söz konusu sezon kısılmaları Türkiye’de de görülecek. Zaten kısa olan sezonun daha da kısalması durumu daha da vahim bir hale getirecek. O nedenle mevcut kış tesislerimizin ürün çeşitliliğine gitmelerinde, yeni yapılacak tesislerin ise planlarını bu yeni duruma göre yapmalarında fayda var.

Turcomoney – Şubat 2012

1 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Fatih Köknar
    2 Şubat 2012 21:13 - Reply

    Turgut Bey memleketimiz bu konuda çok ilerledi, fakat henüz bu imkanı yeterince kullanamıyoruz.

  • Site Haritası