Son Haberler

Koronavirüs, küresel ekonomi, Çin, Türkiye : Tehditler, fırsatlar…

Covid-19 ya da diğer adıyla Koronavirüs adıyla tanımlanan yeni bela, ilk defa geçen Aralık ayı başında Çin’in Wuhan kentinde patlak verdi. Virüs, daha sonra Avrupa ülkeleri dahil dünyanın her yerine bulaşmaya başladı, binlerce kişinin ölümüne sebep oldu.  Yapılan açıklamalara göre  dünya genelinde şimdiye kadar 90 binden fazla vaka tespit edilen Corona virüsten 3 binden fazla insan hayatını kaybetti. Hastalığa yakalanan 48 bin kişi ise sağlığına kavuştu. Sadece Çin’de koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 700’ü geçti.

Küresel ekonomi ve büyük ölçüde Çin, şimdi bu ölümcül virüs salgını ile büyük bir sınav veriyor. Koronavirüsün Çin ekonomisini oldukça sert vurması bekleniyor. Özellikle yılın birinci çeyreğinde, Çin’de büyümenin yüzde 4’e kadar inebileceğini tahmin ediliyor. Daha kötümser olan analistler ise, yüzde 2 büyüme olacağı tahmininde bulunuyor. Nitekim IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Virüs global ekonomiyi riske atabilir. Bu aşamada kötü senaryolara hazırlıklı olmak en ihtiyatlı tutum olur” şeklindeki yeni açıklaması da karamsarlığı artırdı” değerlendirmesini yaptı. IMF, küresel büyümede yüzde 0.1 düşüş, Çin büyümesinin ise yüzde 5.6’ya düşeceğini öngörüyor.

Koronavirüs yüzünden 3,7 trilyon dolarlık ekonomik değer üreten Çin’deki fabrikalarda yaşanan durgunluk dünya piyasalarını sarsıyor. Virüsün Asya dışına da yayılarak salgın halini alması durumunda, küresel ekonominin büyüme hızında yüzde 1.3 puan azalma olabileceği ve bunun da dünyaya 1.1 trilyon dolar gelir kaybına neden olacağı tahmin ediliyor. İşte dergimizin bu sayısında koronavirün küresel ekonomide meydana getirdiği etkileri ve muhtemel sonuçları ele aldık. Koronavirüsün küresel ekonomiye etkilerini merak ediyorsanız bu dosyamızı okumanızı öneriyorum.

Peki koronavirüs, Türkiye ekonomisini nasıl etkiledi, nasıl etkileyebilir? Bu durum Türkiye için bir tehdit mi oluşturur, bir fırsat mı doğurur? Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Turcomoney yazarı Doç. Dr. Mehmet Yazıcı da bu önemli konuyu ele aldı ve çarpıcı bir analiz yaptı.

TRUMP’UN ÖNÜ AÇILDI MI?

ABD Başkanı Donald Trump, Şubat ayında birbiri ardına açıklanan olumlu ekonomik verilerin ve Wall Street’te endekslerin art arda tarihi rekorlar kırmasının keyfini sürüyor. Şubat ayında inşaat izinleri, konut sektörü, işsizlik oranı, tüketicinin ekonomiye güveni gibi veriler beklentilerin üzerinde olumlu çıktı. ABD siyasetini uzun süredir meşgul eden Trump’ı azil süreci de Senato’da yapılan oylamayla sona erdi. Trump, kendisine yapılanları “rezalet” olarak nitelendirdi. Trump, bu psikoloji ile Kasım’daki başkanlık seçimine hazırlanmaya başladı. Kamuoyu araştırmalarına göre Trump’a verilen destek, yüzde 49 ile en yüksek seviyeye çıkmış durumda. Peki Trump, ABD ekonomisini nasıl düzeltti? Son gelişmeler dikkate alındığında, “Trump’ın önü açıldı” denilebilir mi? İşte bu soruların cevabını Trump Dosyası’nda ele aldık.

TÜRK HALKININ TASARRUF VE YATIRIM EĞİLİMLERİ…

Uzun yıllardır sermaye piyasalarında önemli görevler üstlenen ve yetkinliği ile tanınan Turcomoney yazarı Attila Köksal, Türk halkının tasarruf ve yatırım eğilimlerini büyüteç altına aldı. Tasarruf yapanlar, yatırım yapmayı düşünenler, Köksal’ın bu önemli analizini mutlaka okumanızı öneriyorum…

KÜRESEL EKONOMİ BÜYÜDÜ, AMA GELİR DAĞILIMI VE SOSYAL ADALET BOZULDU

2019’da 86,6 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan küresel ekonomi, ne yazık ki adil bir şekilde paylaşılmıyor. Servetler ve refah düzeyi önemli ölçüde arttı, ama milyarlarca insan yoksulluk sınırının atında yaşıyor. Yani gelir dağılımı bozuk, sosyal adaletten eser yok. İşte bu durum, dünya için, insanlık için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Duayen bankacı, Turcomoney yazarı Şaban Çağıran, bu önemli konuyu ele aldı. Okumanızda fayda var.

Daha adil, daha özgür, daha huzurlu bir dünya ve Türkiye için hepimize büyük görevler düşüyor. Bu düşüncelerle hepinize sağlıklı, mutlu ve bol kazançlı bir ay diliyorum.

Dr. Kazım Kılınç

Turcomoney Genel Yayın Yönetmeni

kakilinc@turcomoney.com

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası