Son Haberler

KÜÇÜK AFRİKA: KAMERUN

2035 yılı hedefleri doğrultusunda dev projelere imza atan Kamerun, 5,5 milyar dolara malolacak Kribi Limanı’nı tamamlayarak Afrika’nın en önemli enerji dağıtım merkezi, doğalgaz ve petrol üssü olacak.

ORTA AFRİKA’NIN KAPISI

Bugüne kadar hiç Afrikalı bir arkadaşınız oldu mu, bir zenciye sıkıca sarıldınız mı? Eminim birçoğunuz “hayır” diye yanıt vereceksiniz! Böyle bir tanışma fırsatınız olmasa da; hepiniz Afrika’yı televizyondan, ya da okuduğunuz yazılardan az çok tanıyorsunuzdur. Yıllardır sömürgecilerin, kara kıtaya reva gördüklerini tüm dünya biliyor aslında. Fakat Afrika’ya gitmek, orada yaşanan hayatı birebir gözlemlemek, yokluğun ve yoksulluğun fotoğrafını bizzat çekmek bambaşka bir şey… Dünyada ne kadar farklı hayatların yaşandığını anlamak ve belkide sahip olduğumuz zengin imkanların farkına varabilmek, öte yandan Afrikalının ne tür zorluklarla yaşama direndiğini görebilmek adına “Küçük Afrika” diye tanımlanan Kamerun’u ziyaret ediyoruz. ülkeyi gitmeden 10 gün önce (tedbir amaçlı) sarıhumma aşısı olunması gerektiğinden, vizeyi alırken aşımızı oluyoruz ve yolculuk başlıyor…
THY uçağıyla yaptığımız 7 saatlik konforlu uçuşun ardından Kamerun’un başkenti Yaounde’ye iniyoruz. ülkenin başkenti Yaounde fakat ticaretin kalbi Douala şehrinde atıyor. Orta Batı Afrika’nın Sahra Altı ülkesi Kamerun’un en büyük özelliği; bölgesinde 1982’den beri hiçbir karışıklığın, iç savaşın, darbenin olmadığı tek ülke olmasıdır. Fransa’dan bağımsızlığını 1960 yılında kazanan ülkenin başkenti Yaounde; yeşillik ve tepelik bir coğrafyada yer alıyor. Yağmur ormanlarının büyülü atmosferi ve tropikal meyveler bu ülkenin en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Yabani hayvanların avına çıkılan safari turları heyecan verici. Turistlerin ilgi odağı olan Kamerun; bir yandan çöl, diğer yandan yağmur ormanlarına sahip ve her iki iklimi yaşayabilen tek Afrika ülkesi.

AFRİKA VE KAMERUN’UN UMUT KAPISI TüRKİYE

DüNYANIN SON PAZARI AFRİKA

BURSA LİMİTED’İN PATRONU BAŞARI öYKüSüNE İMZA ATTI…

EKONOMİYİ PETROL VE DOĞALGAZ SIRTLIYOR

Orta Afrika ülkeleri arasında stratejik bir geçiş noktası olmasından dolayı önemli olan Kamerun; petrolün yanı sıra, dünyanın en büyük boksit rezervlerine sahip. Diğer yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla da diğer Afrika devletleri için potansiyel bir pazar olarak öne çıkan ülkenin en önemli sanayi dalını petrol oluşturuyor. Rio del Rey Havzası off shore ve Douala-Kribi-Campo havzasındaki günlük üretim 60.000 varili buluyor. 2013 sonunda bu rakamın günlük 100.000 varile çıkarılması hedefleniyor. Petrol üretiminin yaklaşık yarısı ihraç ediliyor ve 2,5 milyar dolarlık gelir sağlanıyor. Doğalgaz üretimi ise 20 Milyon m3 civarında, tamamı tüketiliyor. önümüzdeki dönemde yeni doğalgaz rezervlerinin devreye alınmasıyla ihraç imkanın yakalanması öngörülüyor.

iste_one_cikan_sektorler_ve_yatirim_firsatlari.png

İŞTE öNE çIKAN SEKTöRLER
VE YATIRIM FIRSATLARI

Kamerun’un yüzde 40’ı yağmur ormanlarına sahip. Bu nedenle orman ürünleri sanayi ve kereste ihracatında büyük potansiyel var. ülkeden 750 Milyon dolarlık kereste ihracatı yapılıyor. Her biri ancak dev bir tıra sığabilen devasa ağaçlar, en kaliteli ve dayanımı yüksek kereste özelliğini taşıyor. Kamerun, orman ürünleri sanayi ve kerestecilik için önemli yatırım fırsatları sunuyor. Diğer yandan dünyanın 6. büyük boksit rezervi de bu ülkede mevcut. Yıllık alüminyum ihracatı ise 130 Milyon doları buluyor. Kauçuk üretim ve ihracatı potansiyeli olan Kamerun, 80 bin tonluk üretim yaparak 250 milyon dolarlık kauçuk ihraç ediyor. Dünyadaki toplam kakao üretiminin yüzde 5’ine sahip olan Kamerun, 200 bin tonluk üretim yapıyor ve 750 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Kahve üretim ve ihracatında Afrika’da 5. Dünyada ise 22. Sırada bulunan ülke, bu alanda 100 bin tonluk kahve üretimi ve 120 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Muz üretiminde dünyanın 6. İhracatçısı konumunda olan Kamerun, 1 milyon tonluk üretim ve 250 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Safari tutkusu başta olmak üzere Kamerun’u çeşitli nedenlerle görmeye gelen turist sayısı 600 bin civarında, turizm geliri ise 360 milyon dolar seviyelerinde.

ORTA AFRİKA EKONOMİK VE PARASAL BİRLİKLE BüYüYOR

1960’lı yıllarda başlatılan çalışmalar sonunda aralarında Kamerun’un da bulunduğu toplam 6 ülke 1994’te, Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği Anlaşması’nı (CEMAC) imzaladı. Ardından Kamerun, çAD, Orta Afrika, Gabon, Ekvator Ginesi ve Kongo’dan oluşan ülkeler 1999’da Gümrük Birliği’ne geçti. Böylece ülkeler arasında; CFA tek para birimi, ortak gümrük tarifesi, mevzuatın armonizasyonu konuları işlemeye başladı. Kendi aralarında serbest ticaret yapabilen CEMAC üyeleri, yakın zamanda kurulacak serbest bölgeler sayesinde ticaret hacmini arttırmayı hedefliyor. Kamerun’da kurulacak serbest bölgeler sayesinde bu ülkeye yatırım yapan yabancı firmalar, CEMAC üyesi diğer ülkelerle de ticaret yapma şansını yakalayacak. Bu durum Kamerun’da yatırım yapan firmanın, 35 milyonluk pazara ulaşması anlamına geliyor.

KAMERUN 2035 HEDEFİNE KİLİTLENDİ

Kamerun Devlet Başkanı Paul BIYA liderliğinde ekonomide kalkınma planı belirledi ve 2035 yılı hedeflerini açıkladı. Ekonomiyi liberal hale getirmek için yasa çıkaran ve bu çerçevede yerli-yabancı yatırımcıların önünü açmak için bir dizi destek paketi sunan Kamerun hükümeti Mart ayında onaylanan teşvik yasasıyla birlikte; yabancıların rahatça şirket kurması, arsa tahsisi, vergi ve gümrüklerde kolaylık gibi çeşitli konularda önemli adımlar attı. Yatırımların arttırılması için dev projelerin hayata geçirilmesi de 2035 hedeflerinde önemli bir yer tutuyor. Kamerun’da hayata geçecek Kribi Limanı en önemli projeler arasında yer alıyor. 2014’te faaliyete geçecek projenin 1. Bölümü 500 Milyon Euro, 2018’de devreye girecek 2. Bölümü ise 5 Milyar Euro’ya malolacak. Orta Afrika’nın en önemli limanlarından biri olacak Kribi Limanı tamamlandığında; enerji dağıtım merkezi, doğalgaz ve petrol üssü olacak.

TüRKİYE KAMERUN İLİŞKİLERİ

Türk devletlerinin, Afrika’yla tanışmaları ilk olarak 9. Yüzyılda gerçekleşti. özellikle Osmanlı’nın, Afrika üzerindeki etkisini göz önüne aldığımızda Kamerun’la ilişkilerimizin çok eskilere dayandığını görürüz. Cumhuriyet’in kurulduğu ilk yıllarda Osmanlı’dan kalan miras sahiplenilmese de, 2000’li yılların ardından Afrika yeniden Türkiye’nin gündemine girdi. Türkiye 2005 yılını Afrika Yılı ilan etti ve 2008’de toplanan Afrika Birliği Zirvesi‘nde, Türkiye stratejik ortak ilan edildi. Türkiye’nin, Afrika’ya açılım politikasının temellerini atması ve bu yönde politikalarını somut adımlarla gerçekleştirmesiyle birlikte oldukça önemli gelişmeler yaşandı. 2000’li yılların başında Afrika kıtası genelinde Türkiye’nin 12 ülkede diplomatik temsilcisi varken, temsilcilik sayısı bugün 31 ülkeye çıktı. Nitekim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün; Mart 2010 yılında Kamerun’a yaptığı ilk resmi ziyaret ve ardından 2013 Mart ayında Kamerun Devlet Başkanı Paul BIYA’nın, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaret iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırdı.

KAMERUN’DAKİ TüRK VARLIĞI

Kamerun’da yaklaşık 250 Türk yerleşik durumda. Burada 6 Türk okulu eğitim hizmeti sunuyor, Türk iş adamları Derneği ve sivil toplum kuruluşları da ekonomik anlamda büyüme çabasında. THY ve Eser İnşaat başta olmak üzere yaklaşık 14 Türk firması Kamerun’da faaliyet gösteriyor.

YAOUNDE’DE HAYAT

Kamerun’un başkenti Yaounde’de halkın büyük bölümü dar gelirli, yoksulluğun izlerini sokaklarda görmemek mümkün değil. Gelişmemiş ülkelerdeki birçok sorun burada da mevcut. Caddelerde sokak satıcılığı oldukça yaygın, adım başı kurulan küçük tezgahlarda işportacılıkla geçimini sağlayan çok sayıda Kamerunluyla karşılaşıyorsunuz. Caddelerde kurulan pazarlarda alışveriş yapılıyor. Şehirde gayrimenkul fiyatları oldukça yüksek. Bitmiş inşaatlarda m2 fiyatı 300 dolar ile 1500 dolar arasında değişiyor. Asgari ücret 30 bin CFA (ortak para birimi). Ortalama ücretler ise aylık 100 Euro civarında. Yiyecek-içecek fiyatları da ucuz sayılmaz. Fransızların şehirde kurduğu en büyük sanayi tesislerini bira fabrikaları oluşturuyor, bu nedenle bira sudan daha ucuz. Gece-gündüz her yerde bira tüketiliyor.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası