Son Haberler

İTİBARIN SİGORTASI: İÇ DENETİM

Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün (The Institute of Internal Auditors-IIA) tanımına göre; iç denetim, bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir.

İç Denetim, kurum ve kuruluşlarda yönetsel hesap verebilirliğin yerleşmesine çok büyük katkı sağladığı gibi, risk yönetiminin bir parçası olarak önleyici niteliği de bulunuyor. Kurumsal yönetim kalitesini geliştiren, kurumsal değerini yükselten iç denetim, pay ve menfaat sahipleri için güvence sağlamanın yanında kurumsal itibarın da sigortasıdır.

Kurumlar için hayati önem taşıyan, bağımsız ve tarafsız yürütülmesi gereken iç denetimi, konunun uzmanı Ali Kamil Uzun ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü(TİDE) Başkanı özlem İğdelipınar’la konuştuk. TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı Uzun ve İğdelipınar, yeni TTK ile başlayan dönemi, ülkemizde kurumsal yönetim kalitesi ve iç denetime dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun iç denetime ilişkin düzenlemelerini, şirketlerimiz ve yönetim kurulları açısından değerlendirir misiniz?
Yeni Türk Ticaret Kanunumuzun ilgili hükümlerini ve gerekçelerini incelediğimizde, yönetim kurulunun devredilemez ve vazgeçilemez görevlerinden birinin de iç denetim olduğunu ifade edebiliriz. Bir başka deyişle, iş hayatımızda şirketlerin kurumsal yönetim kalitesi ve sağlıklı çalışabilmesi için iç denetim faaliyetinin varlığı ve profesyoneller tarafından icra edilmesi zarureti yasal olarak yerini buluyor. Bu durum, iş hayatımızın ve şirketlerimizin kurumsal yönetim kalitesi ve sürdürülebilirliği açısından değer yaratacak önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Yönetim kurulu, şirketin faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmak ve işlemlerin seyrini izlemek için komite ve komisyonlar kurmasının yanı sıra bağımsız ve objektif bir güvenceye ihtiyaç duyar.

Bu konuda en etkin desteği, ana görevi bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık faaliyeti olan “İç Denetim” fonksiyonu vasıtasıyla alabileceği açık.
Kurumların işleyiş, raporlama ve dolayısıyla karar alma süreçlerinin bir iç denetim fonksiyonu ile güvence altına alınması, kurumsal sürdürülebilirlik açısından önem taşıyor.

İç denetimin küresel rekabet gücüne ne gibi katkıları var?
Bu katma değeri 5 başlıkta özetleyebiliriz.

1. Şirket ve kurumlarda yönetsel hesap verebilirliğin yerleşmesine katkı sağlar.

2. İşletmenin kurumsal devamlılığı ve itibarının artırılıp, amaçlarının gerçekleştirilmesine yardımcı olur .

3. Şirket yöneticilerince tasarlanan iç kontrol sisteminin geliştirilmesine yardımcı olur. Hata ve hilelerin, gelir ve varlık kayıplarının önlenmesini sağlar.

4. Şirketlerin karşı karşıya kaldığı riskleri bilmesi, ölçmesi, değerlendirmesi ve yönetebilmesi mümkün olabilecek, çeşitli risklerden kaynaklanan zararlar engellenir .

5. İç denetçilerin çalışmaları bağımsız dış denetçiler için önemli bir kanıt olur. Bağımsız dış denetçileri mesai ve maliyetleri düşer.

Kurumsal itibarın sigortası
Bu nedenlerle İç DENETİM; Kurum ve kuruluşlarda yönetsel hesap verebilirliğin yerleşmesine çok büyük katkı sağlıyor. Risk yönetiminin bir parçası olarak önleyici niteliği bulunmaktadır. Kurumsal yönetim kalitesini geliştirir, kurumsal değeri yükseltir. Pay ve menfaat sahipleri için güvence sağlar. Kurumsal itibarın sigortasıdır.

Şirketlerde kurumsal yönetim, risk yönetimi ve iç kontrollerin etkililiğini değerlendiren ve geliştirilmesine yardımcı olan iç denetim faaliyeti, bu işlevinden ötürü bağımsız ve tarafsız yürütülmelidir.

‘İç denetim olmazsa olmaz’
TİDE Başkanı özlem İğdelipınar, iç denetimin, sektör gözetmeksizin işletmelerin bir anlamda röntgenini çektiğini belirterek, “Yasa ve düzenlemelere uygunluk, faaliyetlerin ekonomikliği ve etkinliği için olmazsa olmaz” dedi.

Küresel rekabet içinde büyüme ve gelişmeyi hedefleyen şirketlerin kurumsal yönetim kalitesini yükseltebilmelerinin yolunun iç denetimden geçtiğini belirten TİDE Başkanı İğdelipınar, iç denetim faaliyetinin çok yönlü kapsamı olduğuna dikkati çekti. Mali denetim, uygunluk denetimi, operasyonel denetim ve bilgi sistemleri denetimi gibi faaliyetleri içerdiğini ifade eden İğdelipınar, “Bu işlev sektör gözetmeksizin işletmelerde mali raporlama sisteminin güvenirliği, yasa ve düzenlemelere uygunluk, faaliyetlerin ekonomikliği, etkinliği ve verimliliği için olmazsa olmaz faaliyetlerden biridir” uyarısında bulundu.

Tüm süreçleri denetler
İç denetimin, kurumların risk yönetimi, iş kontrol ve yönetişim süreçlerine odaklandığını söyleyen Başkan İğdelipınar, “Dolayısıyla her türlü faaliyet denetim kapsamı içindedir. Dış denetimden farkı sadece mali veriler üzerinde değil tüm süreçler üzerindeki kontrollerin ve risk yönetiminin gözden geçirilerek bu noktaların değerlendirilmesini gerçekleştirmektedir” dedi.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY ARALIK 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA..

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası