Son Haberler

KUVEYT`TE 100 MİLYAR DOLARLIK FIRSAT

Türkiye’nin, Kuveyt ile münasebetleri bütün körfez ülkelerine örnek teşkil edecek niteliktedir. ülkemizin, Kuveyt’le ilişkileri hiç kimseyi rahatsız etmiyor.Körfez ülkeleri, bölge ülkeleri ve yabancı diğer ülkelerin de memnun kaldığı güzel ilişkilerimiz her gün biraz daha iyiye gidiyor. Geçen yıl Kuveyt Emiri, Türkiye’ye başarılı bir ziyaret gerçekleştirdi. Aynı dönemde; Türkiye, Kuveyt yüksek düzeyli siyasi diyalog toplantısı ilk kez gerçekleşmişti. Şimdiki Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, o zaman Dışişleri Bakanı sıfatıyla bu toplantıya Başkanlık etmişti.

2014’ün başında Maliye ve Kalkınma Bakanları’nın yanında Sayın Genelkurmay Başkanımız da Kuveyt’i ziyaret etti. Dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül de, Kuveyt’i ziyaret etmişti. Söz konusu ziyaretlerde Türkiye ile Kuveyt arasında 35 anlaşma imzalanmıştı. önümüzdeki dönemde yine üst düzey ziyaretlerin devam etmesini, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin daha da gelişmesini bekliyoruz. Kuveyt Başbakanı, yanında iş adamları heyetiyle Türkiye’yi ziyaret etmeyi planlıyor. Yoğunlaşan trafiğin somut işbirliğine dönüşmesini ümit ediyoruz. İlişkilerimiz mükemmel düzeyde ve hiçbir sorun yok. Bölgesel ve uluslararası konulara bakış açılarımız hemen hemen aynı. Uluslararası platformlarda da Türkiye ve Kuveyt birbirlerini destekliyorlar.

Ticari alandaki münasebetlerimiz dost ve kardeş ülke olmamızın biraz gerisinde kalıyor. 2012 yılında 575 milyon dolar ticaret hacmine ulaşıldı. 2013 yılında bu seviye 625 milyon dolara yükseldi. İyi bir artış ama beklentilerimizin altında. Körfez bölgesindeki olumsuz gelişmeler Suriye, Irak bağlamındaki sorunlar, ulaşım hatlarının kesikliği ticarette hedeflenen düzeyin altında kalınmasına neden oluyor. Suriye üzerinden buraya yapılan sebze meyve, et ithalatı vardı. Ancak Suriye’deki gelişmeler ticareti sekteye uğrattı. özellikle süt ürünleri ve çeşitli gıda maddelerinde buradaki pazarlarda 3 ya da 4 aylık raf ömrü talep ediliyor. Oysa Türkiye’den, ürünün çıkışı ve buraya ulaşması ancak 1.5-2 ayda gerçekleşiyor. Raf ömrü yarı yarıya azaldığından Türk markaları “aranır” olmasına rağmen tercih edilemiyor. Dolayısıyla bölgesel sorunlar, ticari ilişkilerimiz üzerinde olumsuz baskı oluşturuyor.

TüRK İŞ ADAMLARI DAHA YAKIN İLGİ GöSTERMELİ

Kuveyt, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yaklaşık 100 milyar dolarlık alt yapı ihaleleri gerçekleştirecek. Türk şirketlerimizin ve müteahhitlerimizin bu yatırımlara gerekli ilgiyi göstermesini bekliyoruz. Türk iş adamları, Kuveyt pazarına sıcak yaklaşmalı ve buradaki fırsatları iyi değerlendirmeli. Türkiye, en azından Hintliler, çinliler, Koreliler, Amerikalılar, İngilizler kadar bu pazardan pay almayı hedeflemeli. İnşaat sektöründe önemli fırsatlar var. Konut projeleri sadece apartman inşaatıyla sınırlı değil. Cami, alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler de var. öte yandan “Emir Yolu” ihalesi var mesela. Kuveyt’le körfez işbirliği içerisinde bütün demiryolu ağlarının birbirine bağlanması hedefleniyor. Oldukça büyük hacme sahip bu projelerle yakından ilgilenmek lazım. Ayrıca körfez ülkeleri içerisinde enerji nakil hatları bağlantısı projeleri de öne çıkan diğer yatırım projeleri arasında bulunuyor. Tekstil ve konfeksiyon alanında da, iş adamlarımız için fırsatlar var. Ayrıca sağlık, eğitim ve otelcilik sektörlerinde imkanlar bulunuyor.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası