Son Haberler

Kuzguncuk`tan dünyaya açılan patroniçe!

kuzguncuktan_dunyaya_acilan_patronice_3.jpgRandevuya uygun şekilde firmanın Maslak’taki merkez binasındayız. Aracımıza park yerini gösteren güvenlik, sonrasında girişteki sekretarya ve asansörle bize en üst kata kadar eşlik eden personel hepsi inanılmaz nazik. Bu durum dikkatimizi çekiyor malum, işini bu kadar seven ve yaptığı işten mutlu olduğu her halinden belli olan personele rastlamak her zaman mümkün olmuyor. Fakat “Mutlu Personel” modelinin sırrını az sonra çözüyoruz…

Gülden Yılmaz’la röportaj yapacağımız teras bahçedeyiz. Alabildiğine yeşil bir manzara eşliğinde çayımızı yudumlarken, yanımıza Koton Eş Başkanı, aynı zamanda Patroniçe’nin eşi Yılmaz Yılmaz Bey geliyor. Kısa sohbetin ardından bize; iş dünyasına ışık tutan bir eseri, Jeffrey Pfeffer ve Robert I. Sutton tarafından kaleme alınan “Yarı Gerçeklere Değil, Kanıtlara Dayalı Yeni Nesil Yönetim” isimli kitabı hediye ediyor.
Röportaj başlamadan evvel müsaade isteyip yanımızdan ayrılan Emekli Sat Komando Yılmaz Bey, her ne kadar mütevazı davransa da; şirketin bu noktaya gelmesinde şüphesiz hayati rol oynamış ve eşiyle birlikte başarıyı bu noktaya kadar taşımış. Birçok öyküde esas oğlan görmeye alışık olsak da, bu başarı hikâyesinin kahramanı bir kadın…
Sıra dışı bir kadın! öğretmenlik yaparken yaz tatilini değerlendirmek üzere arkadaşıyla Kuzguncuk’ta küçük bir dükkânda iş macerasına atılmış ve bugün Koton ismiyle markalaşmayı başarmış, Türkiye’den sonra dünyaya açılabilmiş bir kadın. Oldukça pozitif, cesur, kendine özgüveni yüksek, dinamik ve Türk kadınının neler başarabileceğine dair dünyaya iyi mesajlar verebilecek nitelik donanıma sahip bir kadın: Gülden Yılmaz…

gulden_yilmaz.jpg

  • Eğitimciyken, ticarete geçiş ve dev bir marka yaratma serüveniniz nasıl başladı, buralara nasıl geldiniz?

1989’da Kuzguncuk’ta yakın bir kız arkadaşımla açtığımız ihraç fazlası ürünler satan mağazada işler iyi gidince, o dönemde deniz subayı olan eşim Yılmaz ile birlikte çalışmaya başladık. Ben, ağırlıklı olarak satışta çalışırken, eşim üretim ve tedarikle ilgileniyordu. Daha sonrasında mağazacılık ve satış işlerini profesyonellere bıraktık ve eşimle aramızda kesin bir iş bölümü yaptık. Koton’un mağaza konseptinin tasarlanmasında, müşteri hizmet ilkelerinin ve modern mağazacılık anlayışının geliştirilme sürecinde ise beraber çalıştık. Şu anda Koton Mağazacılık ve Tekstil San. ve Tic. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Eş Başkanı olarak çalışma hayatıma devam ediyorum.

  • Sektör değiştirme fikri nasıl ve ne şekilde doğdu? Planlı mı, yoksa spontane gelişmelerle mi adım atıp meslek değiştirdiniz?

Aslında çok da planlı olmadı. Ben o dönem öğretmelik yapıyordum ve yaz iznim oldukça uzun sürüyordu. Sadece yaz tatilimizi değerlendirmek amacıyla bir butik açma fikri doğmuştu. 3 ayın sonunda perakende işini sevdiğimi ve bu alanda devam edebileceğimi fark ettim. Aldığım bu kararın ardından, bugünlere uzanan planlı süreç başladı.

öğretmen ve kadın sıfatlarını içeren modelin risk içeren ticari girişimlerde bulunması pek de alışılagelmiş bir atraksiyon değil. Hangi etkenlerle böylesine bir karar aldınız?
Dediğim gibi başlangıçta yaz tatilini değerlendirmek ve kendi işimizi yapıp, yapmayacağımızı anlamayı amaçlıyordum. Tatil sonrasında hem eşim, hem de benim için kariyer açısından iyi bir seçenek olduğunu görünce, bu fırsatı değerlendirmek istedim. çünkü o küçük mağazayı açtığımız ilk günlerden itibaren müşterilerimizle çok güzel bir diyalog kurduk ve mağazacılık konusunda başarılı bir zaman dilimi oldu. Bu etkenler beni, bu işin üzerine gitmeye teşvik etti ve cesaretlendirdi.

  • Yola çıkarken, başarısız olmak aklınıza geldi mi, hiç “acaba” dediniz mi?

Şimdiye kadar Koton’da hep öngörülebilir riskler almaya gayret ettik. Bu nedenle daha ilk günlerden itibaren başarısız olmayı hiç aklıma getirmedim ve sürekli başarıya odaklandım.

  • Yurtiçi ve yurtdışında kaç mağaza ve noktada markanız satılıyor?

Türkiye’de 193 mağaza ile geniş bir mağaza ağımız var. Bunun yanında Moskova, Atina, Dubai, Bükreş, Berlin gibi dünyanın önemli başkentlerinde 77 mağaza ve satış noktası açıldı ve açılmaya da devam ediyor. Bugün dünya genelinde 24 ülkede toplam 270 mağazamız mevcut. 2011 ihracat hedefimiz 50 milyon dolar.

  • Yıllık toplam cironuz?

2010 sonu itibariyle yüzde 31 büyüyerek 520 milyon lira ciroya ulaştık. 2011 yılında ise ciro hedefimiz 750 milyon. 2015 yılı sonunda, 2,5 milyar TL ciro, 300’ü yurtdışında olmak üzere toplamda 700 mağazaya ulaşmak istiyoruz.

2.687 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ

  • İstihdama nasıl bir katkıda bulunuyorsunuz?

Pozisyona göre eğitim düzeyi, üniversite ya da lise mezunu, dil bilgisi ve tecrübe gibi özellikler aramaktayız. Bunların yanı sıra analitik düşünme yeteneği bulunan, sonuç odaklı, takım çalışmasına yatkın, değişime ve yeniliklere açık, yaratıcı düşünce yeterliliğine sahip ve moda gözü bulunan adayları tercih ediyoruz. 2010 Sonu itibariyle merkez ofis, lojistik, franchise ve mağazalarımızda 2.687 kişi çalışıyor.

  • Mağazalaşma sürecinde nasıl bir büyüme hedefliyorsunuz, en çok hangi ülkelerde ilgi topluyorsunuz?

Hazır giyim sektörü adına önümüzdeki yıldan beklentilerimiz çok olumlu. Koton’un bu yıl büyüme planlarında Türkiye kadar, yurtdışında mağazalaşmada olacak. 2011’de de yurt içinde 40 mağaza, yurtdışında 25 mağaza açmayı hedefliyoruz. % 45 oranında büyüme planlıyoruz. 2011’de özellikle bizim için yeni olan Mısır, Libya gibi Kuzey Afrika ülkelerinde mağazalar açacağız. Körfez Bölgesi, Rusya ve Balkan ülkelerindeki mevcudiyetimizi güçlendireceğiz. 2011’de özellikle bizim için yeni olan Ortadoğu, Rusya ve Türkiye’ye çevresindeki Avrupa ülkelerinde mevcudiyetimizi güçlendireceğiz.

TüRKAN ŞORAY TSHIRT KOLEKSİYONU

  • Kadın ve erkek giyiminde markanız, diğer rakiplerine göre ne tür özgün projeler yürütüyor?

öncelikle Koton, moda trendlerini en iyi şekilde yorumluyor ve bunları müşterileri adına kişiselleşririyor . Aslında modayı herkes müşterisi adına yorumluyor. Bizim yaptığımız buradan bakıldığında farklı bir şey değilmiş gibi görünüyor. Oysa biz müşterinin fark etmediği ihtiyaçları da görerek bir iş modeli ortaya koyuyoruz.
Müşterimizi yaşantasındaki her anını uygun projeler geliştirdik. Swimwear koleksiyonu, homewear koleksiyonu, easy Sunday, istanbul tshirtleri, Türkan Şoray tshirtleri, büyük beden ve Koton kids koleksiyonları bu sezon üzerinde çalıştığımız ve başarılı olduğumuz projeler. önümüzdeki kış seoznu için de paty wear ve jean koleksiyınlarını mağazalarımıza sokacağız ve müşterimizlerimizi şaşırtmaya devam edeceğiz.

  • “Hem kariyer yaparım, hem de çocuk” şeklindeki sloganın Türkiye’de genel anlamda başarılı olduğu görüşünde misiniz?

Belki henüz yeterince başarılı bir sloganmış gibi görünmeyebilir. Ama artık Türkiye’de genç kuşaklarda aile işi paylaşım eskisi gibi değil. Babalar da eski baba formatında değil. Eşleri ile hayatı paylaşıyorlar. önümüzde dönemde bu slogan çok daha yerine oturacak.

KADIN HAK ETTİĞİ YERE EĞİTİMLE GELEBİLİR

  • Kadının ülkemizde iş yaşamındaki yeri hakkında neler düşünüyorsunuz, daha iyisi için neler yapılmalı?

Kadının ülkemizde yalnızca iş hayatında değil, sosyal hayatta da olması gereken yerde değil. Asıl problem bu bence. Türkiye’de eğitim seviyesinin artması ile kadının hem sosyal, hem iş yaşamında yeri gelecekte mutlaka değişecek.


KOTON 100 BİN çOCUK GİYDİRME PROJESİNE KATKI SUNUYOR

  • Sosyal sorumluluk projeleriniz var mı, bundan bahseder misiniz?


İki yıldır Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) 100 bin çocuk giydirme projesine katılıyoruz. Bu sene 100 bin çocuğu giydiren BMD üye markaları, gelecek yıl 250 bin çocuk giydirmeyi hedefleniyor. Geçen sene 5 il ve ilçemizde gerçekleşen proje bu sene 35 il, 20 ilçede gerçekleşecek. Koton da gönülden bu projeye destek veriyor.

7 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • rumuz11
    14 Haziran 2011 13:46 - Reply

    Haberi okurken ben de vay bee dedim… Herkese örnek olacak bir cesaret, helal olsun…

  • Rumuz Bilge
    14 Haziran 2011 13:47 - Reply

    Türk kadınları neler yapar neler ama fırsat eşitliği yok. olmaycınca da olmuyor işte… Fırsat verilse daha nice güldenler var… nice kotonlar çıkar ortaya

  • Ayla
    14 Haziran 2011 13:48 - Reply

    Kadınlar daha başarılı oluyor kesinlikle..

  • Rumuz Balık AYhan
    14 Haziran 2011 13:48 - Reply

    heryerde var koton mağazaları beni de işe alamazlar mı???

  • Ardıç
    14 Haziran 2011 13:50 - Reply

    bu kadar büyük işlere imza atmak kolay değil, nereden nereye gelinmiş gençlere örnek olsun helal olsun

  • Talha
    14 Haziran 2011 13:51 - Reply

    öyle sıfırdan dünyaya açılmak kolay mı ya, kesin önceden zengindir bir destek olan çıkmıştır yani yoksa bu zamada zor

  • rumuz13
    15 Haziran 2011 16:59 - Reply

    Türkiyenin iftihar ettiğin kadınlar artıyor bu güzel gelişme

  • Site Haritası