-Küresel ekonominin ekseninin Asya’ya doğru kayacağını öngören Malezya; çok uluslu şirketlerin ticaret, hizmetler, üretim ve yatırımlarla ülkesinin gelişimine ve büyümesine pozitif katkı yapacağını bekliyor. Bu amaçla bölgesinde çok uluslu şirketlerin merkez üssü olma girişimleriyle kendini öne çıkarmaya çalışıyor.
-Malezya yeni bir atılım için öncelikli hedefini, küresel/bölgesel pazarlarda faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerin merkez üssü haline gelmek olarak belirledi. Bu amaçla, çok uluslu şirketlerin yeni teşviklerden yararlanılabilmesi için tek bir konuda faaliyette bulunmaları yeterli kabul ediliyor.
Küresel ticarette ve bölgesel oluşumlarda Güneydoğu Asya’nın önemli ülkesi Malezya, çok uluslu şirketlerin (MNCs) küresel ve bölgesel merkezlerinin Malezya’da kurulmasına dönük 2015’te başlattığı teşviklerin kapsamını genişletti. Halen yüzde 24 olan kurumlar vergisi oranı, Malezya’da mevcut ve yeni kurulacak çok uluslu şirketler için öngörülen koşullara bağlı olarak 5-10 yıllık bir dönem için değişen oranlarda yüzde 0, yüzde 5 ve yüzde 10’a indiriliyor.
Yeni teşviklerin amacının, Malezya’nın 1980-2000 döneminde ekonomik büyüme ve küresel ticarette yaptığı atılımın benzerini yeniden yakalamak olduğu anlaşılıyor.
ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERİN TEK BİR KONUDA FAALİYETTE BULUNMALARI YETERLİ KABUL EDİLİYOR
Malezya yeni bir atılım için öncelikli hedefini, küresel/bölgesel pazarlarda faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerin merkez üssü haline gelmek olarak belirlemiş. Bu amaçla, 2015 yılında getirilen teşvik modelinde öngörülen asgari üç alanda faaliyet gösterme koşulu da kaldırılarak; yeni teşviklerden yararlanılabilmesi için çok uluslu şirketlerin tek bir konuda faaliyette bulunmaları yeterli kabul ediliyor.
Teşvik Kapsamındaki Hizmetler
Yeni desteklerle cazibesi artırılan modelde, başvurularını 31.Aralık.2022’ye kadar yapacak olan çok uluslu şirketlerin aşağıdaki üç alandaki faaliyetleri teşvik edilecek.
Yeni teşvik modelinde öngörülen desteklerden yararlanabilmek için çok uluslu şirketlerce yukarıdaki faaliyetlerden sadece birinin yapılması yeterli görülmektedir.
Yeni Şirketler, Mevcut Şirketler farkı
Modelde, mevcut şirketlerle Malezya’da yeni kurulacak şirketler arasında teşviklerden yararlanma konusunda yeni şirketler lehine farklılıklar bulunmaktadır.
MALEZYA’DA YENİ KURULACAK ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER İÇİN 5 YIL SÜREYLE SAĞLANMASI ÖNGÖRÜLEN VERGİ İNDİRİMLERİ
Kurumlar Vergisi yüzde 0 (sıfır) Belirlenen Yeni Şirketler
Yüzde 5 Kurumlar Vergisi Ödeyecek Yeni Şirketler
Malezya’da yeni kurulacak çok uluslu şirketler için 5 yıl süreyle sağlanması öngörülen vergi indirimleri, ikinci 5 yıllık dönem için belirlenen artırılmış istihdam ve yıllık harcama koşullarını sağlayan yeni şirketler için ilave 5 yıl daha daha uzatılarak 10 yıla çıkabiliyor.
Yüzde 10 Kurumlar Vergisi Ödeyecek Mevcut Çokuluslu Şirketler
Halen Malezya’da faaliyet gösteren ve bu koşulları sağlayan şirketler için teşvikler sadece 5 yıl süreyle sınırlıdır, bu şirketler ikinci 5 yıllık dönem için süre uzatımından yararlanamazlar.
DEĞERLENDİRME; BÖLGESİNDE ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERİN MERKEZ ÜSSÜ OLMA GİRİŞİMLERİYLE KENDİNİ ÖNE ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR
Güneydoğu Asya’nın ticarette önemli ülkesi Malezya bizim gibi 40 yılı aşkın süredir ihracata dayalı büyüme politikalarıyla başarılı oldu; ekonomisini büyüttü, halkın refah seviyesini yükseltti.
Bölgenin; ASEAN, RCEP, TPP, APEC, ADB, ACD, AALCO gibi etkili birlik, anlaşma ve oluşumlarında aktif olarak yer alıyor. Küresel ekonominin ekseninin Asya’ya doğru kayacağını öngören Malezya; çok uluslu şirketlerin ticaret, hizmetler, üretim ve yatırımlarla ülkesinin gelişimine ve büyümesine pozitif katkı yapacağını bekliyor.
Bu amaçla bir yandan daha fazla bölgesel anlaşma ve işbirliğinin parçası oluyor; diğer yandan da bölgesinde çok uluslu şirketlerin merkez üssü olma girişimleriyle kendini öne çıkarmaya çalışıyor.
Adnan Yıldırım
Ekonomi Bakan Yardımcısı (2014-2015)
Türk Eximbank Genel Müdürü (2016-2019)
yildirim@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.