Son Haberler

Mayıs’ta “Sat ve git” ritüeli gerçekleşir mi?

-Enflasyondaki yükselişin güçlenerek devam etmesi ve emtia fiyatlarındaki sert yükselişlerin net emtia ithalatçısı olan Türkiye için enflasyon üzerinde negatif baskı oluşturmaya devam edeceğinden TL’de önümüzdeki dönemde değer kaybı baskısının devam etmesi bekleniyor. Turizm kaynaklı döviz girişleri ve enerji harcamalarının dönemsel olarak azalacak olması nedeniyle TL’deki mevcut dengelenme yaz ayları sonuna kadar korunabilir.

-Nisan ayında yalnızca 30 kuruşluk bant içerisinde hareket eden USD/TRY 14.84 seviyesini kıramadı. Bu ayki Fed faiz toplantısı, Ramazan Bayramına denk geldiği için iç piyasa kapalı olacağından dolar kurundaki volatilite artabilir. 14.85 direncinin kırılması durumunda 16.00 seviyesi takip edilebilir. Aksi halde ise 14.50 ve 14 bölgesi alımların artabileceği seviyeler olarak izlenebilir.

-Rusya ve Ukrayna arasında olası bir anlaşma durumunda enerji fiyatlarında düşüş yanşaması beklenirken, Avrupa borsaları öncülüğünde borsalarda güçlü tepki yükselişi oluşması beklenir. Mevcut görünüm ve gündem piyasalarda bir ritüel olan Mayıs’ta “Sat ve Git” ritüelinin ay içinde gerçekleşme olasılığının yüksek olduğuna işaret ediyor. Piyasaların Mayıs ayında zayıf ve dalgalı bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz.

-BIST’in genel olarak pozitif ayrışmasını devam ettirmesi beklense de yılbaşından beri güçlü performans gösteren endekste Mayıs ayında kar satışları ve dalgalı seyir devam edebilir. Bilanço dönemi sonrası kısa vadeli beklentinin bitmesiyle kar satışı baskısı yaşanabilir. Olası güçlü kar satışları belli seviyelerde alım fırsatı olabilir. Yüksek negatif faiz ortamında TL varlıklar içinde enflasyona karşı şu an için BIST tek alternatif yatırım aracı…

-Ons altında iki aydır kırılmayan 1.900 dolar desteği kırıldı. ABD’de faizlerde artış miktarının artma ihtimali ve bilanço küçültmede hızlanma olasılığı satışların baskın olmasına sebep oluyor. Yüksek enflasyondaki kalıcılığın devam edeceği düşünülürse, bu geri çekilmeler piyasa tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Alımların artması durumunda 1.930 ve 1.990 dolar düzeyleri yakın vadedeki direnç seviyeleri olarak belirlenebilir.

Nisan ayında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) beklenenden daha güçlü parasal sıkılaşmaya gideceği ve Çin’de uygulanan karantina önlemlerinin global büyümeye sekte vuracağı beklentisiyle riskten kaçış eğilimi yaşandı. Fed Başkanı Jerome Powell ay içinde yaptığı açıklamalarla Mayıs ayı için 50 baz puanlık faiz artışına işaret etmesi ve sonraki toplantılar için 50 baz puanlık faiz artışının olabileceğine işaret etmesi sonrası piyasalarda güçlü satışlar yaşandı.

Ay içinde açıklama yapan birçok Fed üyesi yükselen enflasyon nedeniyle Fed’in daha güçlü parasal sıkılaşmaya ve faiz artışına gitmesi gerektiğine işaret etti. Fed Başkanı Powell açıklamaları sonrası Mayıs ayı için 50 baz puanlık faiz artış olasılığı yüzde 95 üzeri olasılıkla fiyatlanmaya başlarken, yıl sonuna kadar 6 toplantıda toplam 225 baz puanlık faiz artışı olasılığı yüzde 80 olasılıkla fiyatlanıyor.

Fed’in Mart toplantısında üyelerin ortalama tahmini yıl sonuna kadar 150 baz puanlık artışa işaret ediyordu. Fed endişelerinin yükselmesiyle DXY dolar endeksi ayı yüzde 5 civarında yükselişle kapatırken, TL ile Ruble hariç EM para birimleri dolar karşısında ayı değer kayıplarıyla tamamladı.

TL NİSAN AYINI SINIRLI DEĞER KAZANCIYLA KAPATIYOR

TL sepeti Euro/Usd paritesindeki gerilemenin de etkisiyle ayı sınırlı değer kazancıyla kapatıyor. Kur korumalı mevduat sisteminin oturmasıyla kurlarda volatilite düştü. Yurtdışı majör borsalar Powell açıklamaları sonrası güçlü satışlarla karşılaşırken, ayı yüzde 2-5 arasında değişen düşüşlerle tamamlıyor.

Çin’in sıfır vaka sayısı politikası nedeniyle Şangay’da geniş çaplı karantina uygulaması gerçekleştirmesi sonrası artan tedarik sorunları nedeniyle global büyüme endişeleri artarken, piyasalardaki riskten kaçışta etkili olan faktörlerden biri oldu.

ABD 10 yıllık tahvil faizleri ay içinde yüzde 2,98 ile Aralık 2018’den beri en yüksek seviyesini test ederken, riskten kaçışın hızlanması sonrası güvenli liman etkisiyle ayı yüzde 2,80’li seviyelere gerileyerek tamamlıyor. Parasal sıkılaşma beklentilerinin güçlenmesi sonrası ay içinde yükseliş gerçekleştiren altın kazançlarını geri vererek ayı değer kaybı ile tamamlıyor.

YENİ TARİHİ ZİRVE TEST EDEN BIST 100 YURTDIŞI SATIŞLARIN ETKİSİYLE KAR SATIŞLARIYLA KARŞILAŞTI

Yurtdışı majör borsalardaki satış baskısına rağmen BIST pozitif ayrışmasını ve yükseliş eğilimini devam ettirdi. Ay içinde 2.562 ile yeni tarihi zirve test eden BIST 100 Endeksi, yurtdışı borsalardaki satışların etkisiyle kar satışlarıyla karşılaşsa da ayı yüzde 9 üzeri yükselişle pozitif ayrışma ile kapatıyor.

Bankacılık endeksi ise güçlü kar beklentileriyle yüzde 22 üzeri yükselişle Nisan ayında güçlü bir performans sergilerken, Sınai endeks negatif ayrışarak ayı yüzde 5 üzeri yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.

BIST 100 Endeksi sene başından beri yüzde 30 üzeri yükselişle majör borsalar içinde en iyi performans gösteren borsa endeksi olurken, endeks dolar bazında da en iyi performans gösteren borsa oldu. Güçlü kar beklentileri, BIST’in değerleme olarak makul seviyelerde olması, yüksek enflasyon ve negatif faizler nedeniyle yurtiçi yatırımcıların BIST’e yönelmesi, endeksin güçlü performans göstermesinde etkili oldu.

250 MİLYON DOLARLIK YABANCI GİRİŞİNİN GERÇEKLEŞMESİ VE YABANCILARIN SINIRLI DA OLSA YENİDEN GİRİŞ YAPMASI YÜKSELİŞİ DESTEKLEDİ

BIST’te 22 Mart-25 Nisan arasında yaklaşık 250 milyon dolarlık yabancı girişinin gerçekleşmesi ve yeniden yabancıların sınırlı da olsa giriş gerçekleştirmesi BIST’teki yükselişi destekledi. Ancak global riskten kaçınma ile yeniden yabancı satışları yaşanırken bu eğilimin devamı BIST’te kar satışları yaşanmasına neden olacak.

Yabancı payı DİBS tarafında yüzde 2,18 ile tarihi düşük seviyelere gerilerken, hisse senedi tarafında yüzde 37 seviyelerinin altına gerileyerek son 20 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor.

BIST’te 2022 yılı başından beri 25 Nisan itibarıyla yabancı çıkışı 1,07 milyar dolar olurken, DİBS tarafında 932 milyon dolar yabancı çıkışı gerçekleşti.

KUR KORUMALI MEVDUATA GEÇİŞLER MOMENTUM KAYBEDERKEN, SINIRLI DA OLSA BİREYSELLER DTH’LARINI ARTIRDI

DTH tarafından kur korumalı mevduata geçişler momentum kaybederken, sınırlı da olsa bireysellerin DTH’larını artırdığı görüldü. KKM toplam tutarı Nisan ayı son haftası itibarıyla 780 milyar TL’yi geçti. Yılbaşından beri DTH’lardaki çözülme Nisan ayı sonlarında 20 milyar dolar olurken, daha önce bu rakam 23 milyar dolar üzerini görmüştü.

TCMB Nisan ayı toplantısında faizleri yüzde 14,00 seviyesinde sabit bıraktı. Nisan ayı PPK metninde “makro ihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar vermiştir” ifadesi öne çıktı. TCMB ay içinde makro ihtiyati tedbirler kapsamında bankalara ticari krediler için zorunlu karşılık uygulaması getirmiştir. TCMB’nin liralaştırma stratejisi kapsamında KKM programının da desteğiyle önümüzdeki toplantılarda faizleri sabit tutarak, mevcut politikasını devam ettireceğini düşünüyoruz.

TL’DE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DEĞER KAYBI BASKISININ DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Enflasyondaki yükselişin güçlenerek devam etmesi ve emtia fiyatlarındaki sert yükselişlerin net emtia ithalatçısı olan Türkiye için enflasyon üzerinde negatif baskı oluşturmaya devam edeceğinden TL’de önümüzdeki dönemde değer kaybı baskısının devam etmesi bekleniyor.

Ancak turizm sezonun açılmasıyla birlikte turizm kaynaklı döviz girişleri ve enerji harcamalarının dönemsel olarak azalacak olması nedeniyle TL’deki mevcut dengelenme yaz ayları sonuna kadar korunabilir.

TCMB 2022 yılı ikinci enflasyon raporunda, 2022 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 23,2’den, yüzde 42,8’e, 2023 yılı için ise yüzde 8,2’den, yüzde 12,9’a yükseltti.

Fed tutanakları bilanço daraltma planının Mayıs toplantısında onaylanacağı beklentisine işaret etti.  Tutanaklar ilk etapta aylık 95 milyar dolarlık bilanço daraltmasının uygun olacağına işaret etti. Fed başkanı Powell Nisan ayı içinde yaptığı açıklamalarla Mayıs ve sonraki toplantı için 50 baz puanlık faiz artışı olabileceğine işaret ederken, sonraki toplantılar için de bu olasılığa işaret etti.

Yılsonuna kadar 225 puanlık bir artış yüzde 80 olasılıkla fiyatlanmaya başladı. Bu da Fed’in en az üç toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı yapacağı olasılığına işaret ediyor. Piyasaların gündemi Mayıs ayı toplantısında Fed’in faiz kararı ve bilanço daraltması dahil bundan sonraki yol haritası olacak. Piyasaların Fed toplantısına kadar zayıf dalgalı seyrini devam ettirmesi beklenir.

ECB, FED’İN GERİSİNDE KALIRKEN BU DURUM EUR/USD PARİTESİNİN DÜŞÜŞÜNÜ HIZLANDIRDI

Nisan ayında Fed’in toplantısı olmamasına karşın, faiz artışı ve bilanço küçültme beklentileri iyice kuvvetlendi. Avrupa tarafında ise ECB, Fed’in gerisinde kalırken bu durum EUR/USD paritesinin düşüşünü hızlandırdı.

Rusya’nın ruble ile ödeme yapmayan ülkelerin doğalgazını kesmesi de Euro’nun değer kaybını tetikledi. Paritede satışların devam etmesi halinde 1.044 ilk destek konumunda olacaktır. Bu nokta kırılırsa 2016’dan beri test edilmeyen 1.0350 desteği izlenmelidir. Alımların güç kazanması durumunda ise 1.064 ve 1.080 direnç noktaları takip edilebilir.

Yurtdışında Fed’in atacağı adımlar doları yükseltirken, iç piyasada KKM ile kurdaki yükselişin frenlenmeye çalışıldığı görülüyor. Nisan ayında yalnızca 30 kuruşluk bant içerisinde hareket eden USD/TRY 14.84 seviyesini kıramadı. Bu ayki Fed faiz toplantısı, Ramazan Bayramı’na denk geldiği için iç piyasa kapalı olacağından dolar kurundaki volatilite artabilir. 14.85 direncinin kırılması durumunda 16.00 seviyesi takip edilebilir. Aksi halde ise 14.50 ve 14 bölgesi alımların artabileceği seviyeler olarak izlenebilir.

ALTINDA YENİ DESTEK 1.775 DOLAR, ALIMLARIN ARTMASI DURUMUNDA 1.930 VE 1.990 DOLAR YAKIN VADEDEKİ DİRENÇ SEVİYELERİ

Ons altında iki aydır kırılmayan 1.900 dolar desteği, Fed toplantısı yaklaştıkça satışların artması sebebiyle kırıldı. Faizlerde 50 baz puanlık artışa kesin gözüyle bakılırken, kalan toplantılardaki artış miktarının artma ihtimali ve bilanço küçültmede hızlanma olasılığı emtiadaki satışların baskın olmasına sebep oluyor.

200 günlük ortalaması olan 1.832’nin destek olarak takip edileceği sarı metalde bir sonraki destek noktası 1.775 dolar olarak izlenebilir. Yüksek enflasyondaki kalıcılığın bir süre daha devam edeceği düşünülürse, bu geri çekilmeler piyasa tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Alımların artması durumunda 1.930 ve 1.990 dolar düzeyleri yakın vadedeki direnç seviyeleri olarak belirlenebilir.

PİYASALAR FED’İN 4 MAYIS’TAKİ TOPLANTIDA FAİZLERİ 50 BAZ PUAN ARTIRMASINI BEKLİYOR

Mayıs ayında global piyasaların ana gündemi Fed faiz kararı ve bilanço küçültülmesine ilişkin vereceği mesaj olacak. Piyasalar Fed’in 4 Mayıs’taki toplantıda faizleri 50 baz puan artırmasını bekliyor. Fed kararı öncesi majör borsalarda zayıf ve dalgalı seyrin devam etmesi beklenirken, Fed kararı sonrası piyasalarda sınırlı da olsa toparlanma eğilimi yaşanabilir.

Bir diğer önemli gündem ise Çin’de uygulanan Covid-19 karantina uygulamalarının devam edip etmeyeceği olacak. Karantinaların devam etmesi durumunda global büyüme beklentilerinin tedarik sorunlarıyla bozulması beklenirken, borsalarda satış baskısının büyüme endişeleriyle devam etmesi beklenmektedir.

MEVCUT GÜNDEM MAYIS’TA “SAT VE GİT” RİTÜELİNİN AY İÇİNDE GERÇEKLEŞME OLASILIĞININ YÜKSEK OLDUĞUNA İŞARET EDİYOR

Bir başka gündem ise Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmeler sonrası iki ülkenin bir anlaşma sağlayıp sağlamayacağı olacak. Olası bir anlaşma durumunda enerji fiyatlarında düşüş yanşaması beklenirken, Avrupa borsaları öncülüğünde borsalarda güçlü tepki yükselişi oluşması beklenir.

Mevcut görünüm ve gündem piyasalarda bir ritüel olan Mayıs’ta “Sat ve Git” ritüelinin ay içinde gerçekleşme olasılığının yüksek olduğuna işaret ediyor. Piyasaların Mayıs ayında zayıf ve dalgalı bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz.

VIX endeksi ayı 30 seviyelerinden kapatırken endeks ilk etapta 25, sonrasında 20 altına gelmedikçe yurtdışı borsalardaki zayıf ve dalgalı seyrin devam edeceğine işaret ediyor.

Mayıs ayında yurtiçi piyasalarda TCMB faiz kararı ve enflasyondaki seyir takip edilecek. TCMB’nin faizleri sabit tutarak mevcut para politikasını orta vadede devam ettirmesi beklenmektedir. BIST’in genel olarak pozitif ayrışmasını devam ettirmesi beklense de yılbaşından beri güçlü performans gösteren endekste Mayıs ayında kar satışları ve dalgalı seyrin devam edeceğini düşünüyoruz.

Bilanço dönemi sonrası kısa vadeli beklentinin bitmesiyle kar satışı baskısı yaşanabilir. Ancak olası güçlü kar satışlarının orta vade için belli seviyelerde alım fırsatı olacağını düşünüyoruz. Yüksek negatif faiz ortamında TL varlıklar içinde enflasyona karşı şuan için BIST tek alternatif yatırım aracı olarak görülüyor.

BIST-100 ENDEKSİ MAYIS AYINDA 2.280-2.525 ARALIĞINDA GENİŞ BİR BANTTA DALGALANABİLİR

BIST’te kar satışları yaşansa da yüksek enflasyon, güçlü bilanço beklentileri ve değerleme olarak BIST’in halen makul seviyelerde olması nedeniyle orta vadede yerli yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam edecek. BIST-100 Endeksi için temel hedefimiz 2.750 puan seviyeleri olup mevcut seviyelere göre halen ciddi potansiyel taşımaktadır.

Yabancı çıkışının tekrar güç kazanması durumunda BIST’in kısa vadede potansiyeline ulaşmasının zor olacağını ve kar satışlarının devam etmesi beklenir. Yurtdışı borsaların toparlanması ve yabancı girişlerinin devam etmesi durumunda ise endeksin yeni zirve seviyeler test ederek yükselişini güçlendirmesi beklenir.

Bu beklentilerle BIST-100 endeksinin Mayıs ayında 2.280-2.525 puan aralığında geniş bir bantta dalgalanabileceğini düşünüyoruz. Ay içinde 2.350 puan ve altına gerilemelerin kademli olarak alım fırsatı olacağını, 2.520 puan ve üzerine yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası