Son Haberler

Model portföyümüz ve piyasalar

– ABD Merkez Bankası FED’in üyelerinden James BullardEylül ayındaki toplantıda faizin artırılma olasılığının yüzde 50’den fazla olduğunu söyledi. Ayrıca çin ve Yunanistan konusundaki gelişmelerin FED’in vereceği kararda etkili olmayacağını, 2015’in ikinci yarısında ekonomik büyümenin yüzde 3 civarında olacağını belirtti. Tek başına bu açıklama bile özellikle gelişmekte olan ülkeler ile kırılgan beşli olarak tabir edilen ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkeler grubunu olumsuz etkiledi.

– Dünyanın beş önemli parası karşısında ABD Doları’nın değerini gösteren dolar endeksi (DXY) geçen hafta yükselişine devam etti ve 22 Haziran’daki 93.5 seviyesinden 98 seviyesine kadar çıktı. Yani dolara talep artıyor. Bu da yine FED’in faiz artırım beklentileriyle ilişkili bir durumdur.

– Geçen hafta ABD’den gelen ve sürpriz yaratan en önemli veri, işsizlik başvurularıydı. 280 bin beklenen başvuru sayısı 255 binde kalınca, ABD’nin istihdam piyasalarının beklenenden çok daha hızlı iyileşmeye devam ettiği algısı, dolarda sert yükselişe ve borsada da satışlara sebep oldu.

ABD İLE İRAN’IN ANLAŞMASI PİYASALARI RAHATLATTI

– İran ile ABD arasındaki anlaşma petrol fiyatları üzerindeki baskıyı hafifletirken, altın fiyatlarının önemli destek seviyelerini aşağı kırarak sert düşüşüne yol açtı. Altın’daki düşüş, küresel piyasaların hem Avrupa ekonomisindeki hem de küresel jeopolitik streslerin azaldığı sinyalini veriyor.

– İçeriye baktığımızda ise en önemli konu bir koalisyon hükumetinin kurulup kurulmayacağına ve erken seçime gidileceğine dair beklentilerdir. “Koalisyon görüşmelerinde sürecin nasıl geçeceği” konusunda, önümüzdeki resme çok fazla itibar edemiyorum. “Koalisyon kurulacak mı, kurulmayacak mı” sorusuna cevap üretmek, yapılan açıklamalara bakarak olmuyor. Perde arkasında neler olduğunu da bilmediğimiz için sağlıklı bir öngörü yapmak mümkün değil. Bu konuda daha önceki yazılarımda bahsettiğim üzere, koalisyondan ziyade erken seçim olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyorum. 24 Temmuz Cuma günü Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan, “Eğer koalisyon kurulamıyorsa, tekrar millet iradesine başvurulmalıdır” mesajını verdi. Şu an AK Parti koalisyon konusunda kırmızı çizgi belirlemedi ve uzlaşmacı bir tavır sergiliyor, fakatCumhurbaşkanı Erdoğan’ın son söylemleri bununla uyuşmayınca, AK Parti içinde koalisyon isteyenler ve istemeyenler olarak bir ikilem doğuyor. Piyasalar ise, geçen hafta adeta erken seçim olacakmış gibi stresliydi. Her ne kadar, bir erken seçimin ekonomiye çok zarar vermeyeceği yönünde bakan düzeyinde yorumlar yapılıyor olsa da, dolar 2.752e gelmişken, ülkede dış borçlar 400 milyar doların üzerindeyken ve üstelik bir de FED faiz artırımına yaklaşmışken, B planı hazırlamak yerine, piyasaları rahatlatma amaçlı söylemler daha fazla zarar verebilir.

TERöR, TURİZMİ FENA VURDU, YABANCI YATIRIMCILAR TEDİRGİN

Geçen ay içinde Suruç’taki terörist saldırıda 32 insanımızı kaybettik. Suriye sınırındaki stresler, bu arada İncirlik Hava Limanının kullanıma açılması, Türkiye’nin her an uzun sürecek bir sıcak çatışmaya girmesi riskini de beraberinde getirdiği için, yabancı yatırımcı açısından asla istenemeyen bir jeopolitik risk unsuru su yüzüne çıkmış oldu. Terörist eylemlerden turizm sektörü de çok büyük darbe yiyor. Turizmciler bu sene çok perişan durumdalar. Avrupa’da ekonominin hala toparlanmamış olması, Rusya’da yaşanan ekonomik kriz turizm sektörünü ve dolayısıyla ülkeye giren döviz akışını da bozmuş durumda.

çizmiş olduğum tablo hiç hoş değil. Bu şartlar altında ana eksen ABD’nin faiz artırım sürecidir. Bu hafta 28-29 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan FED toplantısından Eylül ayında bir faiz artırımı sinyali gelirse dengeler daha da bozulabileceği için piyasaların olumluya dönmesi ihtimali düşük. Bu nedenle borsada geçen hafta oluşan düşüş sonrasında yukarı yönlü tepkiler cılız kalmaya ve 80.500 ile 82.500 seviyeleri güçlü dirençler olmaya adaydır. Ağustos ayında Moodys’in gözden geçirmesi var ve biz negatif izlemedeyiz. Bu şartlar altında ne borsa ne de ekonominin diğer parametreleri için olumlu bir resim çizemiyorum.

Model Portföy

Model portföyümüzdeki son durumu ve bu ay portföye eklenen ve çıkan kağıtları aşağıdaki tabloda veriyorum. Model portföyün son 5 aylık performansı çok çarpıcı gidiyor. Eğer doğru hisseler seçilirse endeksin üzerinde getiri sağlamanın mümkün olduğu net bir şekilde görülüyor. Model portföy tablosunda geçen ay 9 adet hisse önerimiz vardı. Bu hisselerin mayıs-Haziran döneminde nasıl bir getiri elde ettiği aşağıdaki tabloda veriliyor. EN kötü getiri DEVA’da gerçekleşti fakat orta vadede olumluya döneceğini ve 2015 yılını iyi bir getiri ile kapatacağını düşünüyorum.

Bu ay portföye hangi hisseleri öneriyoruz?

Bu tabloda görüldüğü üzere, geçen ayki portföyde bulunan tüm hisseler yerinde duruyor ve bu ay yeni bir hisse önermiyoruz. Geçen ayki tablodan çıkardığımız hisse de bulunmuyor. Yani portföyünüzü bozmadan devam ettirebilirsiniz.

Ocak 2015’ten bugüne önerdiğimiz aylık portföy tablolarının getirisi ile BIST-100 getirisini veren grafik aşağıdadır. Ocak ayında sanki 12 bin TL’miz varmış gibi başladık ve ilk tablomuzda 12 hisse önermiştik.

Herkese bol kazançlı bir ay olması dileğiyle…


Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası