Son Haberler

Moody’s raporunu eleştirdi

Başbakan Yardımcısı Canikli, Moody’s’in dün yayımladığı raporu eleştirerek, kurdaki gelişmelerin reel sektörü ve bankacılık sektörünü etkilemeyeceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in dün Türk bankalarını uyardığı raporla ilgili değerlendirmede bulundu. Canikli, Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, bankacılık sisteminin aktif yapısının sağlam olduğunu söyleyen Canikli, “Moody’s’in bankacılık sektörüyle ilgili dün yaptığı değerlendirmenin hiçbir geçerliliği yok, bankacılık sektörünün varlık kalitesinin bozulma ihtimali sıfır. Moody’s’in varsayımında kurdaki gelişmeler nedeniyle önce reel sektörün, ardından bankacılık sektörünün aktif kalitesinin bozulacağı iddiası varsa bu da doğru değil” dedi.

Bu aslında bir saldırıdır

Canikli, “Bankalara borçlarını yeniden yapılandırma talebinde bulunan şu anda toplam 40 milyar liralık bir hacim söz konusu. En kötü ihtimallerden olan Fitch’in not indirimi senaryosunda bile bankacılık sisteminin SYR’si yüzde 12’nin altına düşmüyor. Bankacılık sisteminin varlık yapısında bozulmaya müsaade edilmeyecek” diye konuştu ve ekledi: “Aldığımız tedbirlere rağmen dün böyle bir açıklama yapıldı, bu aslında bir saldırıdır, hiçbir şekilde başarılı olamayacaklar”

‘Talepte erteleme eğilim ortaya çıktı’

bayrak-int“Son aylarda talepte bir erteleme eğilimi ortaya çıkmaya başladı, çok kuvvetli değil ancak kalıcı olmayacaktır” değerlendirmesini yapan Canikli, “Bu kadar olay olurken bazı hane halkının bazı taleplerini ertelemeleri doğal reflekstir, devamını öngörmüyoruz ama muhtemel düşüşü telafi için bir çok adım uygulamaya kondu. Türkiye her alanda en dip noktayı 2016’da gördü, şimdi dip noktadan çıkıyoruz” ifadesini kullandı.

Moody’s: Türk bankalarının kârlılıkları azalacak

Moody’s tarafından yayımlanan raporda, “Son aylarda terör saldırılarındaki artışla yükselen yerel ve jeopolitik riskler, sermaye çıkışlarını hızlandırdı ve özellikle kasım ayı başından bu yana para birimindeki değer kaybının artmasına katkıda bulundu. Bankaların varlık kalitesinin bu yıl, enflasyondaki artış ve Türk lirasındaki değer kaybının birleşimi, güvenlik meseleleri ve jeopolitik gerilimler sebebiyle genel olarak bozulan yatırım iklimi etkisiyle kötüleşmesini bekliyoruz. Takipteki kredilerin oranının bu yılın sonunda yüzde 4’ün üzerine yükselmesini öngörüyoruz. Bu durum bankaların provizyonel giderlerini artırmasına neden olacak ve karlılıkları azaltacaktır” denilmişti. Öte yandan Canikli dün yaptığı açıklamada, kurdaki hareketlenmenin enflasyona büyük ölçüde yansıdığını, eski yıllara göre çok düşük oranlarda olduğunu söyledi. Canikli ayrıca, “2017 yılında reel sektör bir problem yaşamayacaktır. 2017 yılında kurun enflasyon üzerindeki etkisi minimum seviyede kalacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası