Son Haberler

Nasıl bir tatil hayali kuruyorsunuz?

Bu yıl 40 milyon yabancı turist gelmesi beklenirken, turizm hareketlerinin ekonomiye 77 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor. Bu rakam önümüzdeki yıllarda daha da artabilir. Yani döviz sıkıntısı çeken bir ülke için turizm önemli bir gelir kaynağı olmaya devam edecek. 

-Bu yıl tahmini olarak 17 milyon yabancı turistin İstanbul’a gelme potansiyeli var. Muhtemel ki bir o kadar da yerli turist İstanbul’a geliyor, yerli ve Ortadoğulu turistler rezidansları tercih ediyor. Önümüzdeki dönemde İstanbul’da hem rezidans yatırımı artacak hem de Marmara sahilleri boyunca yeni turistik tesisler açılacaktır. 

-Turizm deyince, sadece yabancı turist aklımıza gelmemeli. Her ne kadar Türkiye için böyle olsa da birçok ülkede seyahat ve turizm harcamalarının yüzde 80’inden fazlası aslında iç pazardan geliyor. 2019 yılında Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı 30 milyon civarında olmasına rağmen, yerli turist 26 milyonda kaldı.

Her yıl olduğu gibi, önümüzdeki günlerde bir çoğumuz tatile çıkacağız.

Peki, pandemi sonrası turizm yeniden hareketlenirken, yeni dönemin seyahat anlayışı hakkında dünyada neler konuşuluyor?

Öncelikle bilmemiz gerekir ki COVİD 19 kapanmasıyla birlikte, 2020 yılında seyahat ve turizm harcamalarında küresel olarak 4.5 trilyon dolar ve 62 milyon iş kaybı yaşandı. Maske ve mesafeyi bıraktık ve turizm hareketliliği eski günlerine dönmeye çalışıyor.

Pandemi öncesi 1.5 milyara yakın insan bir amaçla seyahate çıkıyordu. Sadece eğlenmek, dinlenmek veya iş amaçlı turistik gezilerinin yanı sıra dini amaçlı da turizm hareketleri artmaya devam ediyor.

İlginç olan şu: Dini amaçla dünyanın en fazla ziyaret edilen yerlerinin başında ne Mekke ne de Vatikan yer alıyor. En çok ziyaret edilen kutsal mekanlar sıralamasında ilk sırada her yıl 30 milyon kişiyi ağırlayan Tokyo’daki Meiji Shrine ve Sensoji Tapınağı yer alıyor. Bunu 21.9 milyon ziyaretçiyle Hindistan’daki Kashi Vishwanath Tapınağı ve 20 milyon ziyaretçiyle Meksika’daki Our Lady of Guadalupe Bazilikası izliyor.

Artık görmek ve öğrenmek internet ile kolaylaşmış olmasına rağmen insanlar kaynaşmayı ve gezmeyi bırakmıyor.

BİZ DE HER ÜLKE GİBİ TURİZMDEN PAY KAPMAK İÇİN BİR YARIŞ İÇİNDEYİZ

Malum bizim beklentimiz daha fazla Rus’un yanı sıra Avrupa’lı turistlerin de artması. Biz de her ülke gibi turizmden pay kapmak için bir yarış içindeyiz.

Ülkeler yarışına şehirler de katılıyor. Paris, dünyanın en fazla turist çeken şehri olarak örnek gösterilirdi. On yıl önce liderliği Londra’ya kaptırdı. Paris, tekrar en fazla turist çeken şehir olmak için yoğun çalışmalar yapıyor.

Pandemi sonrası Türkiye’nin beklentileri de çok yüksekti. Dövizin değer kazanmasıyla birlikte bu yıl 40 milyon yabancı turistin gelmesini bekliyorduk. Ama Ukrayna – Rusya savaşı çıktı. Türkiye, en fazla Rus turisti çekiyordu. Kuzey ülkelerinde yaşayan herkesin bir hayali var: “Türkiye sahillerinde tatil yapmak”.

SAVAŞ ÖNCESİ RUS HÜKÜMETİ YENİ BİR TURİZM YATIRIM PLANI AÇIKLAMIŞTI

Hatırlarsanız savaş öncesi Rus Hükümeti yeni bir turizm yatırım planı açıklamıştı. 20 milyar dolarlık bu yatırım paketi ile 100 bin yeni yatak sayısı ülkenin farklı bölgelerinde konumlanacaktı. Ulusal projenin üç ana hedefi vardı: Yurt içi seyahat sayısını 140 milyona çıkarmak, sektörde 4,6 milyon iş yaratmak ve turizm hizmetleri ihracatını 22,2 milyar dolara çıkarmak.

Ortadoğu ve Afrika’da en fazla turist çeken Mısır, geçen yıl büyük bir gösteri yapmıştı. Tam turizm sezonu öncesi, Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı tarafından düzenlenen ve merakla beklenen bir etkinlik olan “Firavunun Altın Geçit Töreni” olarak ilan edilen Büyük Ramses ve 21 arkadaşının mumyaları Kahire’nin yeni müzesine taşındı. Bu müthiş geçit törenini neredeyse bütün dünya ülkeleri canlı olarak yayınladı.

İlginçtir ki tam da bu geçit töreni yapılmadan bir ay önce, dünyanın en büyük yayın mecrası haline gelen Netflix’te Sakkara’nın Sırları belgeseli yayınlandı. Amaç Mısır’ın turizmdeki eski canlılığına kavuşturmak. Yurt dışında yaşayan Mısır’lı vatandaşların bu lobide payı büyük.

Mısır, 5 bin yıldır Firavunların mirasını yemeye devam ediyor.

Her ülke bu yarışın içinde. Avrupa’nın ünlü takımlarının forma reklamında “Visit Rwanda” yazısı çoğunuzun dikkatini çekmiştir…

KÜRESEL REKLAM KAMPANYASI İLE HEM THY’NİN HEM DE TÜRKİYE’NİN REKLAMINI YAPIYOR

Hakkını verelim. Türk Hava Yolları da küresel reklam kampanyası ile hem THY’nin hem de Türkiye’nin reklamını yapıyor. Bu kesinlikle küresel turizm pastasından pay almasını sağlayacaktır. Diğer taraftan onlarca şehirde Gastronomi Festivalleri yapılıyor. Şimdilik iç turizme hitap eden bu etkinlikler, yakında dünya gastronomi meraklılarına da açılacaktır.

Pandemi sonrası farklılık arayan turistlere, her ülke farklı bir yönünü sunmaya çalışıyor. Türk insanı da farklılık arıyor. Gaziantep’e, Hatay’a lezzet için, Karadeniz’e yayla için, Mardin’e kültür için gidenimiz çoktur.

SİVAS, ERZİNCAN, ERZURUM, VAN İLE KARS DA ARTIK BİR TURİST ŞEHRİ HALİNE GELDİ

Ben Kars’a 6 yaşında Ani Harabelerine de 12 yaşımda gitmiştim ve göz teması yakınlığında bir noktada Ermenistan topraklarında Sovyet askerlerini gördüğümü hiç unutamam. Malum Kars, tam bir tarım ve hayvancılık şehri. Kars kaşar peyniri her ne kadar henüz istenilen ölçüde üretim yapamıyor ve uluslararası arenada boy gösteremiyorsa da Kars’da ekstra gelişmeler var.

Doğu Ekspresi son yıllarda epey ilgi görmeye başladı. Sivas, Erzincan, Erzurum, Van ile Kars da artık bir turist şehri haline geldi.

Doğu Ekspresi’nin benzeri tren seferleri şimdi Toros Dağları için de düşünülüyor. Benim böyle bir seyahatim olmuştu. Özellikle Pozantı civarındaki yol manzaraları unutulacak gibi değildir tavsiye ederim.

Pandemi ile kapanma başlayınca insanlar, daha önceki seyahatlerini değerlendirmeye çevreyi, iklimi, sağlığını daha fazla düşünmeye başladı. Yeni tatil ve seyahat anlayışı, turizmi çeşitlendirmeye ve yeniden yapılandırmaya başladı.

GELECEK İÇİN AY VE MARS SEFERLERİ PLANLANIYOR 

Malum, az da olsa bir grup milyoner, dünya atmosferi dışına çıkıp, uzay turizmini başlattı. Gelecek için Ay ve Mars seferleri planlanıyor. Bunu da sadece Elon Musk değil, İngiliz, Japon ve Hint şirketleri de bu alana talip.

Param yok diye üzülenler için Metaverse’de bütün evrene yolculuk imkanı var. Veya fiziki ortamda bir çöl ıssızlığında uzay kapsüllerinde yaşama imkanı sunmaya başlayan turizmciler de türedi. Gelecek alışılmışın ötesinde bir turizm seçeneği sunacak…

Turizm deyince, sadece yabancı turist aklımıza gelmemeli. Her ne kadar Türkiye için böyle olsa da birçok ülkede seyahat ve turizm harcamalarının yüzde 80’inden fazlası aslında iç pazardan geliyor. 2019 yılında Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı 30 milyon civarında olmasına rağmen, yerli turist 26 milyonda kaldı. Haliyle bu rakamlar konaklama tesislerinde kalanları ifade ediyor. Yerli turist için tatil ve seyahat; köyüne gitmek, akraba ziyaretinde bulunmak veya bir yakınının yazlığında konaklamaktır.

40 MİLYON YABANCI TURİST BEKLENİRKEN, TURİZM HAREKETLERİNİN EKONOMİYE 77 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAMASI BEKLENİYOR

Bu yıl 40 milyon yabancı turist gelmesi beklenirken, turizm hareketlerinin ekonomiye 77 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor. Bu rakam önümüzdeki yıllarda daha da artabilir. Yani döviz sıkıntısı çeken bir ülke için turizm önemli bir gelir kaynağı olmaya devam edecek.

Farketmişsinizdir Karaköy’e dev gemiler yanaşıyor. Bir aksilik olmazsa, yıl sonuna kadar 250 gemi gelmesi bekleniyor. Zengin turistlerin simgesi olan gemi turisti, diğerlerine nazaran ziyaret ettiği ülkeye üç katı daha fazla gelir bırakıyor. Bakalım, Galataport açılışı ile birlikte bu trend İstanbul turizmini nasıl şekillendirecek.

Turizm uzmanları, bu yıl tahmini olarak 17 milyon yabancı turistin İstanbul’a gelme potansiyeli olduğunu söylüyor. Muhtemel ki bir o kadar da yerli turist İstanbul’a geliyor, yerli ve Ortadoğulu turistler rezidansları tercih ediyor. Önümüzdeki dönemde İstanbul’da hem rezidans yatırımı artacak hem de Marmara sahilleri boyunca yeni turistik tesisler açılacaktır.

Peki, böyle büyük bir potansiyeli biz yönetebilecek miyiz?

YETER Kİ TURİZM HAREKETİNİN ŞANINA YAKIŞIR BİR HİZMET RUHU OLSUN

Benim deniz programımda, tekneyle uğradığım sahillerdeki küçük esnafla zengin anılarım oluşur. Bir ocakbaşı, bir kahvaltı mekanı, bir huzurlu ortamda yerel bir tatla karşılaşmak, tatilin en büyük zenginliklerindendir. Yeter ki turizm hareketinin şanına yakışır bir hizmet ruhu olsun.

Bir mağaza açmak için üç şart aranır derler: Lokasyon, lokasyon, lokasyon…

Benim de turizm için aradığım üç şart şudur: Hizmet, hizmet, hizmet…

Artık çoğumuz sosyal medyayı kullanıyoruz. Ve haliyle en fazla da tatil anılarımızı paylaşıyoruz. Peki, turizmciler bu paylaşımları artırmak için özel bir gayret sarf ediyorlar mı? Bir deneyim paylaşmaktan daha büyük reklam olabilir mi?

Temmuz geldi, imkanı olan herkesin bir tatil planı niyeti yine ortaya çıktı. Benim tavsiyem: Yeni bir tatil beldesine gidin, yeni alışkanlıklar edinin, yeni insanlar tanıyın, tatilinizi çeşitlendirin ve yeni bir şey öğrenin. İyi değerlendirilmiş tatil insanı dingin kılar. Bu hem kendine, hem de ülkeye zenginlik katacaktır.

İyi tatiller…

Zuhal Mansfield

TMG Dış Ticaret Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı

mansfield@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası