– Temmuz ayında FED bir kez daha faiz artışına gitti ve son 12 toplantının 11’inde faizleri artırmış oldu. 25 baz puan artan faizler %5.5 seviyesine çıkarken, son 22 yılın en yüksek seviyesi görüldü. Başkan Powell, gelen verilere bağlı olarak faiz artırabileceklerini ya da pas geçeceklerini söyledi. Bu ay FOMC toplantısı olmayacağından, ekonomik aktivitenin seyri açısından veriler dikkatle takip edilecek.
-TCMB Temmuz ayında politika faizini %17.5’a yükseltirken piyasa beklentisinin altında kaldı. Yeni başkan Hafize Gaye Erkan’ın ilk basın toplantısı olan TCMB enflasyon raporunda, enflasyon tahmini yıl sonu için %22.3’ten %58’e yükseltildi. Erkan, faiz artırımlarının kademeli olarak ve piyasa dinamiklerinde zarar vermeden yapılacağını belirtti. USDTRY Temmuz ayında dar bir bantta hareket ederken, 27.00 seviyesinde bir satış baskısı olduğu görüldü.
– Kademeli faiz artışının ve negatif reel faiz politikasının devam etmesi nedeniyle BİST’in ön planda olmaya devam etmesi bekleniyor. Ekonomi politikalarında normalleşme, yabancı ilgisinin de artmasına neden oldu. Nitekim üst üste 7 haftada BİST’e toplamda 1,6 milyar dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. Bu giriş 2016’dan beri arka arkaya giren en güçlü yabancı girişine işaret ediyor. Bu durum, yabancıların TL varlıklara yönelik ilgisinde bir paradigma değişimi olduğuna işaret ediyor.
-Piyasalar ay sonunda FED yetkililerinin katılacağı Jackson Hole Sempozyumu’nda verilecek mesajlara odaklanacak. Global risk alma iştahının ABD’den gelecek veriler ile FED üyelerinin vereceği mesajlarla yön bulmasını bekliyoruz. Ekonomik verilerin zayıf gelmesi ve enflasyonda düşüş eğiliminin devamı durumunda risk iştahı güçlenmeye devam edebilir. Bu durumda endekslerde ve güvenli liman olarak görülen altın gibi değerli metallerin fiyatlarında yükseliş oluşması bekleniyor.
-Temmuz ayı içerisinde bütçe açığını azaltmak için açıklanan vergi artışları ve seçim öncesinde bekletilen kamu fiyat artışlarının yapılması, yükselen cari açığı kontrol altına almak için Haziran ayında kur artışına izin verilmesi, kaynakların ihracat ve yatırımlara yönlendirilmesi, rezerv artışının önceliklendirilmesi, makro dengeler açısından olumlu. Yaz aylarında artacak turizmden kaynaklı döviz girişlerinin etkisiyle kurlar üzerindeki baskının azalmasını bekliyoruz.
-Seçim sonrası BİST-100 endeksi %50 üzeri yükseliş kaydetti. Kısa süreli güçlü yükseliş sonrası Ağustos ayında BIST’te bilanço açıklamaları sonrası kar satışları oluşması bekleniyor. BİST’te yükseliş potansiyelinin devam ettiğini düşünüyoruz. Teknik olarak BİST-100 endeksinin 6.300-8.000 aralığında dalgalanması bekleniyor. Ay içinde 8.000 ve üzerine yükselişlerin satış fırsatı olacağını, 6.300 ve altına olası kar satışlarının ise yeni alım fırsatı olarak kullanılmasını bekliyoruz.
Temmuz ayında global piyasalarda ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı takip edildi. FED, politika faizini 25 baz puanlık artışla yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseldi. Böylelikle 2022’den bu yana 11 toplantıda faiz artışı yapılarak, faiz oranı son 22 yılın en yüksek seviyesine yükseltilmiş oldu. Toplantı sonrası konuşan Başkan Powell, önümüzdeki toplantılarda faiz artışı gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine ilişkin kararın açıklanacak verilere bağlı olacağını belirtti. Faiz indirimlerinin ise bu yıl için masada olmadığını belirtti. Açıklamalar sonrası piyasalar, manşet TÜFE’nin üst üste 12 ay gerilemesi ve enflasyona öncülük eden verilerdeki düşüş eğilimi gibi etkenlerle sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşıldığını fiyatlamayı tercih etti. Kalan toplantılarda faiz artırım olasılığı düşük olasılıkla fiyatlanırken ilk faiz indirimi, ağırlıklı olarak 2024 Mart toplantısında bekleniyor. Güçlü ekonomik veriler ve FED’in daha güvercin tutum takınacağı beklentileri ve bilanço sezonunun da pozitif katkısıyla majör borsalar Temmuz ayını ortalama %2 üzeri yükselişle tamamladı. VIX volatilite endeksi 12 yakınlarında seyrederek ABD borsalarında volatilitenin Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyelerde bulunduğuna işaret ediyor. Ons altın yaklaşık %2 değer kazanırken, Dolar Endeksi faiz artışına rağmen %1,5 üzeri değer kaybıyla ayı tamamladı.
MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ ARTIŞ ORANI, BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI
Yurt içinde, Temmuz ayında odak noktası TCMB’nin faiz kararı ve 2023 yıllının üçüncü enflasyon sunumu oldu. TCMB, Haziran ayı toplantısının ardından Temmuz ayında da faiz artırımı gerçekleştirdi. Politika 250 baz puan artışla %17,5 seviyesine yükseltildi. Bu faiz artışı, piyasa beklentisinin altında kaldı. Karar metninde, enflasyonla mücadeleye yönelik güçlü mesajlar ve kademeli normalleşme vurgusu yapıldı. Enflasyon raporunda ise; kur artışı, vergi ve fiyat ayarlamalarının da etkisiyle 2023 yılsonu enflasyon tahmini %22,3’den %58’e, 2024 tahminini ise %8,8’den %33’e yükseltildi. Dezenflasyonist sürecin, 2024 yılı ortasından itibaren başlaması beklendiği ifade edildi. Kademeli normalleşme vurgusu enflasyon raporunda da yinelendi. Ayrıca ay içerisinde kredi kullanımlarını kısıtlayıcı seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları devreye sokuldu. Atılan son adımlarla mevduat faizleri ortalama olarak %30 seviyelerine gerilemiş durumda.
BORSA İSTANBUL’UN ÖN PLANDA OLMAYA DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR
Kademeli faiz artışının ve negatif reel faiz politikasının devam etmesi nedeniyle yatırım araçları arasında BİST’in ön planda olmaya devam etmesi bekleniyor. Ekonomi politikalarında normalleşme, yabancı ilgisinin de artmasına neden oldu. Nitekim üst üste 7 haftada BİST’e toplamda 1,6 milyar dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. Bu giriş 2016’dan beri arka arkaya giren en güçlü yabancı girişine işaret ediyor. Bu durum, yabancıların TL varlıklara yönelik ilgisinde bir paradigma değişimi olduğuna işaret ediyor. Türkiye CDS’leri seçim öncesi 700 seviyelerini test ederken, 400 seviyesi altına geriledi. CDS’lerdeki düşüş yabancı yatırımcıların TL varlıklara yönelik risk algısının düştüğüne işaret ediyor. CDS’Lerdeki düşüş, BIST’te bankacılık hisselerine olan talebi güçlendiriyor. Temmuz ayında diğer gelişmekte olan ülke borsaları, aylık ortalama %3 civarı yükseliş kaydetti. Hem yurt içi hem yurt dışı yoğun ilgi sayesinde BİST-100 Endeksi pozitif ayrışarak ayı %21 üzeri yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.
Dolar/TL kurunda ise yükseliş yavaşlasa da devam ediyor. Temmuz ayında gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğu dolar karşısında değer kazandı. Türk Lirası, dolar karşısında %4,5 civarı değer kaybına maruz kaldı. Buna rağmen güçlü yabancı girişinin desteğiyle BİST-100 Endeksi Temmuz ayını dolar bazında %17 üzeri getiri ile tamamladı.
ABD DOLARI’NDA DESTEK VE DİRENÇ NOKTALARI
Temmuz ayında FED bir kez daha faiz artışına gitti ve son 12 toplantının 11’inde faizleri artırmış oldu. 25 baz puan artan faizler %5.5 seviyesine çıkarken, son 22 yılın en yüksek seviyesi görüldü. Başkan Powell, gelen verilere bağlı olarak faiz artırabileceklerini ya da pas geçeceklerini söyledi. Bu ay FOMC toplantısı olmayacağından, ekonomik aktivitenin seyri açısından veriler dikkatle takip edilecek. EURUSD paritesi geçtiğimiz aya 1.08’lerden başlarken, euronun değer kazanmasıyla 1.12’nin üzerine kadar çıktı. Parite için 1.1250 güçlü direnç noktası olurken bu nokta aşılırsa 1.1360 ikinci direnç olarak hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.1120 ve 1.0920 destek noktaları olarak takip edilebilir.
ENFLASYON TAHMİNİ YIL SONU İÇİN YÜZDE 58’E YÜKSELTİLDİ
TCMB Temmuz ayında politika faizini %17.5’a yükseltirken piyasa beklentisinin altında kaldı. Yeni başkan Hafize Gaye Erkan’ın ilk basın toplantısı olan TCMB enflasyon raporunda, enflasyon tahmini yıl sonu için %22.3’ten %58’e yükseltildi. Erkan, faiz artırımlarının kademeli olarak ve piyasa dinamiklerinde zarar vermeden yapılacağını belirtti. USDTRY Temmuz ayında dar bir bantta hareket ederken, 27.00 seviyesinde bir satış baskısı olduğu görüldü. Teknikten ziyade psikolojik seviyelerin etkili olduğu Dolar/TL kurunda 28 ve 30 seviyeleri direnç olarak görülebilir. Aşağıda ise 25.80 ve 25.00 destek noktaları belirlenebilir.
İki aydır 1900-1980 dolar aralığında kalan ons altın, FED’in faiz artırımlarında duraklamasından sonra ABD enflasyon rakamlarına odaklanacak. Enflasyonda iyileşmenin devamı halinde sarı metalde geri çekilme sürebilir. Bu durumda 1930 ve 1880 destek noktaları takip edilebilir. Bir taraftan Rusya kaynaklı buğday kriziyle alakalı gelişmeler de hem gıda enflasyonu hem de jeopolitik riskler açısından oldukça önem arz ediyor. Gerginliğin tırmanması halinde ons altında yükseliş görülebilir. 1980 ve 2020 seviyeleri ons altındaki kritik direnç noktaları olarak izlenebilir.
ALTIN GİBİ DEĞERLİ METALLERİN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ BEKLENİYOR
Ağustos ayında FED ve Avrupa Merkez Bankaları’nın gündeminde toplantı bulunmuyor. Piyasalar ay sonunda merkez bankası yetkililerinin katılacağı Jackson Hole Sempozyumu’nda verilecek mesajlara odaklanacak. Global risk alma iştahının ABD’den gelecek veriler ile FED üyelerinin vereceği mesajlarla yön bulmasını bekliyoruz. Ekonomik verilerin zayıf gelmesi ve enflasyonda düşüş eğiliminin devamı durumunda risk iştahının güçlenmeye devam etmesini bekliyoruz. Bu durumda endekslerde ve güvenli liman olarak görülen altın gibi değerli metallerin fiyatlarında yükseliş oluşması bekleniyor. FED’in faiz artışlarını destekleyici güçlü veriler açıklanması durumunda risk alma iştahı zayıflayabilir. Ancak, yurt dışı hisse senedi piyasalarında satışlar yaşansa da bunun düzeltme şeklinde gerçekleşmesi ve düşüşlerin alım fırsatı olarak kullanılarak yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor. Diğer taraftan başta Rusya-Ukrayna savaşı olmak üzere özellikle enerji ile gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturan jeopolitik riskler yakından takip edilecektir.
YAZ AYLARINDA DÖVİZ KURLARI ÜZERİNDEKİ BASKININ AZALMASINI BEKLİYORUZ
Yurt içinde ise yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlar ve yapılacak açıklamalar yakından izlenmeye devam edilecek. Temmuz ayı içerisinde bütçe açığını azaltmak için açıklanan vergi artışları ve seçim öncesinde bekletilen kamu fiyat artışlarının yapılması, yükselen cari açığı kontrol altına almak için Haziran ayında kur artışına izin verilmesi, kaynakların ihracat ve yatırımlara yönlendirilmesi, rezerv artışının önceliklendirilmesi, makro dengeler açısından olumlu değerlendiriliyor. Ek olarak yaz aylarında artacak turizmden kaynaklı döviz girişlerinin etkisiyle kurlar üzerindeki baskının azalmasını bekliyoruz. Atılan adımlar, alınan faiz kararları ve enflasyon raporu ile ortaya konulan perspektife bağlı olarak enflasyonun 2024 yılının ilk çeyreğinde zirve yapması ve sonrasında düşüşe girmesi bekleniyor.
KAR SATIŞLARI, YENİ ALIM FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR
Devam eden negatif reel faiz ortamında yatırım araçları arasında BIST’in öne çıkmaya devam etmesini bekliyoruz. Bunun yanında, rasyonel politikalara geçiş ile Türkiye’ye yönelik artan yabancı yatırımcı ilgisinin devam edeceğini düşünüyoruz. Temmuz ayı sonu itibariyle başlayan bilanço döneminin hisse ve sektörel bazlı ayrışmalara neden olabilir. Seçim sonrası BİST-100 endeksi %50 üzeri yükseliş kaydetti. Kısa süreli güçlü yükseliş sonrası Ağustos ayında BIST’te bilanço açıklamaları sonrası kar satışları oluşması bekleniyor. Ancak güçlü gelen bilançolarla hedef fiyatların yukarı revize edilmesi beklenirken, BİST’te yükseliş potansiyelinin devam ettiğini düşünüyoruz. Teknik olarak BİST-100 endeksinin 6.300-8.000 aralığında dalgalanması bekleniyor. Ay içinde 8.000 ve üzerine yükselişlerin satış fırsatı olacağını, 6.300 ve altına olası kar satışlarının ise yeni alım fırsatı olarak kullanılmasını bekliyoruz.
Osman Göktan
Şeker Yatırım Genel Müdürü
goktan@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.