Son Haberler

Nisan ayında Yellen rüzgarı

Önemle vurgulanması gereken nokta, Merkez Bankası’nın yeni başkanı Murat Çetinkaya yönetiminin yaptığı faiz indirimi değil, bundan sonraki toplantılarda faiz indirimlerinin devam edecek olmasıdır. Göreve gelir gelmez 100 baz puan indirim yapmış olsaydı, ciddi bir güven kaybı oluşabilirdi.

 Nisan ayında gelişmekte olan ülkelerin borsalarında olumlu bir hava vardı. Bu durum, risk iştahını arttırdı. Aşağıdaki grafikte küresel borsaların Nisan ayı başından 25 Nisan’a kadar elde etmiş olduğu getiriler veriliyor. Genel olarak olumlu bir hava vardı ve bunun temel sebebi Nisan ayı başında ABD Merkez Bankası FED Başkanı Janet Yellen’in faiz artırımı konusunda temkinli ve yavaş olacaklarını açıklamasıydı. Durum böyle olunca borsalara giriş oldu. Bundan da en çok Avrupa ve gelişmekte olan piyasalar (GOP) etkilendi.

SIRADAN VATANDAŞLAR, DOLARA GEÇİYOR

Geçen ay, bizim Merkez Bankası’na yeni Başkan olan Murat Çetinkaya koridorun üst seviyesinde 50 baz puan indirim yaptı. Beklenen bir durumdu. Ama ardından piyasalar kar realizasyonu geldi. Fakat önemle vurgulanması gereken nokta, yapılan faiz indirimi değil, bundan sonraki toplantılarda faiz indirimlerinin devam edecek olmasıdır. Göreve gelir gelmez 100 baz puan indirim yapmış olsaydı, ciddi bir güven kaybı oluşabilirdi. Bu yüzden ilk toplantıda piyasalara bu tür bir algı verilmek istenmedi. Bu durum daha yüksek faiz düşüşü bekleyen bakanları ve diğer bürokratları rahatsız etmişe benziyor. Bu yüzden gelecek aylarda seri halde faiz indirimi bekliyorum. Piyasalar henüz bunu bir risk olarak görmeseler de, dolardaki yukarı yönlü hareketler bariz bir hal alınca piyasa çok işkillenecektir. Şu an sıradan vatandaş dolara geçiş yapıyor. Bunu banka verilerinde görüyoruz.

Bu tabloda görüldüğü üzere son bir yılda Yabancı Para (YP) mevduat %21 artarken TL mevduat sadece %8.16 artmış bulunuyor. Sadece son bir haftada YP mevduat yaklaşık 3 milyar TL yani 1 milyar dolardan fazla artmış bulunuyor.  Özellikle de MB’nın faiz indirimi sonrasında, mevduat faizlerinin hemen aşağı çekilmesi nedeniyle gelecek haftalarda yayınlanacak veriler çok önemli olacak. Faiz düşüşünün YP mevduat üzerindeki etkisini daha net görebileceğiz.

MODEL PORTFÖY

Model portföyümüzdeki son durumu aşağıdaki tabloda veriyorum. Model portföy tablosunda geçen ay  9 adet hisse önerimiz vardı. Bu hisselerin Aralık 2015-Nisan 2016 döneminde nasıl bir getiri elde ettiği aşağıdaki tabloda veriliyor. 25 Nisan  2016 tarihli hisse fiyatları aynı gün saat 11:22  kapanış verileridir. Aşağıdaki tabloda kırmızı ile belirtilen hisseleri bu ay portföyden çıkarıyoruz. Yerine yeni hisse önermiyoruz. Dolayısıyla bu hisseler satıldıktan sonra ele geçen nakit diğer hisselere eşit ağırlıkta dağıtılmalıdır.

Bu ay Portföye hangi hisseleri öneriyoruz?

Bu ay model portföye yeni hisse eklemesi yapmadık.

Ocak 2015’ten bugüne  önerdiğimiz aylık portföy  tablolarının getirisi ile BIST-100 getirisini veren grafik yukarıdadır. Ocak ayında sanki 12 bin TL’miz varmış gibi başladık. İlk tablomuzda 12 hisse önermiştik.

Herkese bol kazançlı bir ay olması dileğiyle…

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası