İZMİR (AA) – Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) Projesi, 2. döneminde İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı tarihi mahallesi Birgi'nin sürdürülebilir dönüşümüne odaklanarak, bölgenin "yeşil destinasyon" haline gelmesini sağlayacak.
Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir turizm uygulamalarıyla "yeşil destinasyon" modeli oluşturmayı amaçlayan SENTRUM Projesi ve yeni dönemine ilişkin detaylar, Birgi'deki Çakırağa Konağı'nda düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.
İlk kez 2021'de Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy'de hayata geçirilen projenin 2. ve yeni "yeşil destinasyonu" olarak Birgi belirlendi.
Birgi'nin sürdürülebilir dönüşüm yolculuğu, Enerjisa Enerji öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde gerçekleştirilecek.
Yerel ekonomik kalkınmanın destekleneceği ve sürdürülebilir turizmin teşvik edileceği SENTRUM projesinin destekçileri arasında Sabancı Üniversitesi, Sabancı Vakfı ve HiltonSA Otelleri, yerel ortakları arasında ise Ödemiş Kaymakamlığı ve Ödemiş Belediyesi yer alıyor.
– Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamalarıyla turizm dört mevsime yayılacak
Proje kapsamında Birgi, kültürel ve doğal değerlerin korunduğu, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamalarıyla bölge turizminin dört mevsime yayıldığı, akıllı rotalarla ziyaretçilerin seyahat deneyimlerini kişiselleştirebilecekleri sürdürülebilir "yeşil destinasyon" haline dönüştürülecek.
Birgi'de, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi'nin kriterleriyle uyumlu bir destinasyon dönüşümüne öncülük etmeyi hedefleyen proje kapsamında ayrıca, iklim risk değerlendirmesiyle mevcut ve gelecekte turizm destinasyonunu etkileyecek risklerin ve uyum tedbirlerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
Ziyaretçi taşıma kapasitesi çalışmasıyla Birgi'nin sosyal, çevresel, kültürel mirası üzerinde baskı yaratmayacak şekilde ziyaretçi planlaması yapılması ve Birgi için bir markalaşma ve pazarlama stratejisi oluşturulması da proje hedefleri arasında yer alıyor.
Yürüyüş ve bisiklet rotalarının oluşturulmasının yanı sıra çevre dostu ulaşımın teşvik edileceği projeyle, konaklama tesisleri ve kamu binalarında enerji etütleri planlanıyor.
– "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının desteklendiği bir proje"
Enerjisa Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Murat Pınar, proje tanım konuşmasında, SENTRUM'un Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının desteklendiği bir proje olduğunu söyledi.
SENTRUM'un ilk destinasyonu olan Küçükköy'de projenin 18 ayda tamamlandığını anımsatan Pınar, "Birgi'de de aynısını yapacağız, 18 ayda hedeflerimize ulaşacağız. Birgi'de, Küçükköy'de yaptığımızın en az iki katı yatırım yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz bu." ifadelerini kullandı.
Pınar, projenin ancak kamu, akademi ve iş dünyası işbirliğiyle başarıya ulaşacağını da sözlerine ekledi.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da turizmin küresel ekonominin önemli bir parçası olduğunu ancak aşırı gelişimiyle çevre üzerinde baskı oluşturabileceğini dile getirdi.
Vinton, bu nedenle sürdürülebilir turizm uygulamalarının önemine işaret ederek, "Küçükköy'de olduğu gibi burada da çevresel, kültürel ve sosyal sürdürülebilirliği büyük bir sürdürülebilir turizm paketinde bir araya getirmek istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.
TGA Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu ise Türkiye'nin 2022 yılında Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile yaptığı işbirliği anlaşmasıyla sürdürülebilir turizm yol haritasını oluşturduğunu anlattı.
Fisunoğlu, Türkiye'nin sürdürülebilir turizm alanında hükümet nezdinde anlaşma yapan ilk ülke olduğuna dikkati çekerek, 2030'a kadar sektördeki dönüşümün tamamlanmasının hedeflendiğini aktardı.
Birgi'de uygulanacak projenin Türkiye'nin sürdürülebilir turizmde öncü olması ve dönüşümünü tamamlaması adına büyük bir görev üstlendiğini ifade eden Fisunoğlu, "İnanıyoruz ki, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TGA, UNDP ve Enerjisa paydaşlığında hayata geçen ve sürdürülebilir turizmi odağına alan SENTRUM Projesi'ndeki çalışmalar ülkemizin yeşil dönüşümüne katkı sağlayacak ve dünyada iyi uygulama örneği olarak yerini alacak." diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.