Merhabalar,
Bilindiği gibi otomotiv endüstrisi hızla elektrik enerjisi tüketen sıfır karbon salımlı taşıt üretimine geçiyor. Geçen yıl global pazarlarda 10 milyonu aşan, bu yıl 14 milyona kadar artması beklenen sıfır karbon salımlı taşıt satışları, dönüşümün hızlandığını gösteriyor.
Peki, yeryüzünde sayıları 1,4 milyarı aşan taşıtlar, her gün yollarda fosil yakıt tüketirken ömürlerinin sonunda ne olacaklar?
Gövdelerinde bulunan değerli metaller ve elektronik aksam tamamen geri kazanılabilecek mi?
Otomotiv markaları bu konuda ne gibi hazırlık içindeler?
STELLANTIS, GALLOO İLE NİYET BELGESİ İMZALADI
Elbette her otomotiv markasının çalışması var. Zaman zaman gelişmelerden haberdar oluyoruz. Örneğin Stellantis markası geçen hafta çalışmaları hakkında bilgi verdi. Verilen bilgiye göre metal geri dönüşümü konusunda global liderlerden Galloo ile bir niyet belgesi yani MOU imzalayan Stellantis, ömrünü tamamlamış taşıtların geri dönüşümü için bir ortaklık kuruyor. Böylece döngüsel ekonomi faaliyetini hayata geçirme taahhüdünü destekleyen güçlü bir örnek ortaya koyuyor.
Kurulacak ortaklık, ömrünü tamamlamış taşıtları son kullanıcısından alan yetkili işletmeler ile çalışarak tekrar kullanılacak aksamı geri kazanma, yeniden üretme ve geri dönüştürme işlemlerini yapacak. Böylelikle kaynakları azalan stratejik metallerin bulunabilirliği sağlanırken, Stellantis‘in 2038 yılında ulaşmayı hedeflediği karbon nötr hedefine doğru güçlü bir adım olacak.
2023 YILINA KADAR GERİ DÖNÜŞ GELİRİ 10 KAT, PARÇA GELİRİ İSE 4 KAT ARTACAK
Otomotivcilerin bildiği gibi; yeniden üretmek, onarmak, yeniden kullanmak ve geri dönüştürmek olarak dört aşama şeklinde tanımlanan işlemler Stellantis‘in döngüsel ekonomi stratejisi olarak tanımlanıyor. Kurulacak ortaklık ile 2021 yılından 2030 yılına kadar geri dönüşüm gelirinin 10 kat, parça gelirinin ise 4 kat artacağı hesaplanıyor. Bu da 2030 yılında 2 milyar € üzerinde gelir anlamına geliyor. Ek olarak 2030 yılında üretilecek taşıtlarda %40 oranında çevreye uyumlu malzeme kullanılmış olacak.
www.automotivepurchasingandsupplychain.com haber sitesinin bizlere ulaştırdığı bu gelişme, global markaların sadece en çok satış yapmak değil, aynı zamanda karbon nötr hedeflerine ulaşma ve döngüsel ekonominin öncü markası olma yolunda lider marka olmak için sürdürülen yarışın kızıştığını da gösteriyor.
Sonuçta dünyamızın geleceği için yararlı olduğuna göre yarışta olanlara kolaylık ve başarı dilemek te bize düşüyor. Gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz.
İbrahim AYBAR
Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
aybar@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.