Petrol üreten ülkeler, son yılların en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Birçok petrol üreticisi ülke, ekonomik krizle karşı karşıya. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) günlük petrol üretimi, şubatta bir önceki aya göre 175 bin varil düşüş yaşadı.
OPEC’in şubat ayına ilişkin “Petrol Piyasası Raporu”na göre, bu yıl için küresel petrol talebi geçen yıla göre günlük 1,25 milyon varil artışla, günlük 94,23 milyon varil olacak. Geçen yılki küresel petrol talebi, günlük 92,98 milyon varil olarak gerçekleşmişti.
Ham petrol üretimi, şubatta bir önceki aya göre günlük 175 bin düşüşle 32,28 milyon varil olarak gerçekleşti. Ortalama OPEC ham petrol talebi bu yıl, geçen yıla göre günlük 1,8 milyon varil farkla 31,5 milyon varil olacak. OPEC dışındaki ülkelerin bu yılki petrol arzı ise günlük 700 bin varil düşüşle 56,39 milyon varil olacak.
Irak’ta düştü, İran’da arttı
OPEC içinde ham petrol üretimi en çok Irak, Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde düşerken, Suudi Arabistan, İran ve Kuveyt’te üretim arttı. Irak’ın petrol üretimi günlük 4,15 milyona gerilerken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2,85 milyon, Nijerya’da ise 1,75 milyon varile düştü. Suudi Arabistan’ın petrol üretimi 10,14 milyon varile çıktı. İran’da üretim günlük 3,13 milyona, Kuveyt’te ise 2,77 milyona ulaştı.
Şubatta küresel petrol arzı bir önceki aya göre günlük 210 bin farkla 95,73 milyon varile geriledi. Bu düşüşün büyük kısmı OPEC üyesi ülkelerin petrol arzında yaşanan gerilemeden kaynaklandı. Böylece küresel petrol üretiminde OPEC’in payı, yüzde 33,7’ye düştü.
Ayrıca, şubatta toplam sondaj kulesi sayısı bin 815’e geriledi. Sondaj kulelerinin bin 284’ünü petrol, 426’sını doğalgaz ve 105’ini diğer kaynaklar oluşturdu. Toplam sondaj kuleleri içerisinde OPEC’in payı da 562’ye yükseldi.
Kaynak: Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.