üniversite Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, Türk Cumhuriyetleri ve Altaylar başta olmak üzere Asya ülkelerinden öğrenci akışı sağlamaya başladıklarını belirtiyor, “Türkiye’nin Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar ve Ortadoğu’dan öğrenci çekmesi lazım” diyor.
Esenyurt üniversitesi henüz 3 yaşında. Yani çok genç bir üniversite. Ama farklı bölümleri, güçlü bir öğretim kadrosuyla daha şimdiden önemli bir mesafe katetmiş. İstanbul’un en hızlı gelişen bölgelerinden biri olan Esenyurt’ta faaliyetini sürdüren Esenyurt üniversitesi, Türkiye’de yerel yönetim tarafından desteklenen ilk üniversite konumunda aynı zamanda. üniversitenin rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, deneyimli bir akademisyen, başarılı bir bilim adamı.
İstanbul Esenyurt üniversitesi kapılarını TURCOMONEY Dergisi’ne açtı. Esenyurt üniversitesi’nin 14 katlı modern ve donanımlı binası, daha girişte bir fikir veriyor insana. Az öğrencili sınıflar, donanımlı laboratuvarlar, atölyeler, kütüphane ve konferans salonları hemen dikkat çekiyor… üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, bugüne kadar yapılanları, üniversitenin mevcut durumunu, hedeflerini, projelerini Turcomoney’e anlattı… İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Mümin Ertürk de verdiği bilgilerle röportajımıza katkı sağladı…
Sayın Bayat, Esenyurt üniversitesi çok yeni bir üniversite. Bize üniversite hakkında bilgi verir misiniz?
Bizim üniversitenin kuruluş hikayesi biraz farklı. üniversitemiz, Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetim tarafından doğrudan desteklenen bir üniversite. üniversitemizin arsasını Esenyurt Belediyesi verdi. Belediye, birçok konuda üniversitemizi destekliyor. Nüfusu 800 bin olan bir ilçe için üniversite bir eksiklikti. Bu eksiklik giderilmiş oldu. üniversite ile anılan bir ilçe olmaya başladı. üniversite kuruluş aşamasında bana kurucu rektörlük teklifi geldi. Ben de teklifi kabul ettim ve hemen çalışmaya başladık. Haziran 2013’te kuruluş izni çıktı öSYM’nin ek kontenjan uygulamasından faydalanmak için girişimlerde bulunduk. 3 aylık çok yoğun bir çalışma sonunda 135 öğretim üyesi kadrosuyla bize kontenjandan verdiler. 295 öğrenciyi de ilk yıl ek kontenjandan aldık ve eğitim/öğretime başladık. İyi ki almışız bu sene onları mezun ettik. İki senelik sağlık hizmetleri. Bazı öğrencilerimiz radyoloji uzmanı oldu, anestezi uzmanı oldu, tıbbi laboratuvar uzmanı oldu, tıbbi görüntüleme uzmanı oldu. Bizi temsil etmeye çalışıyorlar.
Yani siz sağlık sektöründe ara eleman konusunda öne çıktınız…
Evet. Doktor var ama ara eleman yok, mühendis var ama ara eleman yok. Ara elemanlarımızı mezun ettik. Bu sene 3. yılımız. 3. yılda bir ünvan kazandık, öSYM sınav sonucunda kontenjanı artan aynı zamanda doluluk oranı artan 90 üniversite vardı Türkiye’de. Esenyurt üniversitesi, bu konuda ilk 3 e girdi.
Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Akademik kadromuz 300ü geçti. öğretim üyesi, araştırma görevlisi, okutman, öğretim kadrosu olarak güçlü ve deneyimli bir kadro oluşturduk. Kendi öğretim üyesini yetiştiren bir üniversite olmak için 45 Araştırma görevlisini gelişmiş üniversitelerde doktora ve yüksek lisans yaptırmak üzere kadrolarımıza aldık.
öğrenci sayısı ne kadar?
Bu yıl 1410 öğrenciyi kaydettik. Geçen seneden kalan da 750 öğrencimiz var. Toplam yaklaşık 2000 üstünde öğrenci sayısına ulaştık. Yurt dışından lisansüstü talebi devam etmektedir. Yüksek öğretim Kurulu’nun müsaade ettiği kadar yabancı öğrenci alımını da yapmak üzereyiz.
Kısa sürede önemli bir sayı… Nasıl oldu? Neler yaptınız?
üniversite kurmanın özel koşulları var. Vakıf tarafından kurulabiliyor. öncelikle eğitim gönüllüleri tarafından kurulan ve kar amacı olmayan bir vakfa ihtiyaç var. Yeşilköy 2001 Vakfı bu nedenle kuruldu. Daha sonra üniversitenin fizibilitesi hazırlanıp eğitim programlarına karar veriliyor. Açılacak programların vakfın amaçlarına uygun aynı zamanda mezunlarının Türkiye’nin ve tüm dünyanın ihtiyaç duyacağı alanlarda verilmesi hedeflendi, bunun için önce Esenyurt ve çevre ilçelerde, sonra İstanbul ve Türkiye genelinde anketler yapıldı. YöK’ün önerilerini dikkate alarak 62 bölüm ve programı, 4 Fakülte, 2 Yüksekokul, 2 Meslek Yüksekokulunda, 3 Enstitü bünyesinde eğitim-öğretime açıldı. çok program olmanın avantajını hem üniversitenin hem de çift Anadal yapmak isteyen öğrencilerimiz yaşamaktadır.
Biraz önce de belirttiğim gibi üniversitemizin kurulduğu yıl 295 öğrenci geldi. Nereden buldu bizi? Sadece programlarımızdan. çünkü hiçbir reklam yok, Esenyurt’ta üniversite kurulduğunu bilen yok, ama öSYM kitapçığına girince bizim programları görüyorlar. En çok öğrenci de Urfa‘dan geldi. Yani öğrenci sıralamasında Urfa birinci. Veliler, öğrenciler açıyor öSYM kitapçığını, anestezi bölümü nerede var? İstanbul Esenyurt üniversitesi çıkıyor. önlerine rakamları koyuyorlar. Başka bir üniversite 30 bin lira ise, İstanbul Esenyurt üniversitesi 10 bin lira. Bu kalite düşüklüğünden değil. Belediye’nin üniversitemize tanıdığı bir imkan. 30.000 m2 olan bu modern binayı bize tahsis etti, yoksa iki sene içinde bu binayı nasıl yaptırabiliriz. Araçlarla yardımcı oluyorlar, temizlik olayına yardımcı oluyorlar, güvenliğe yardımcı oluyorlar. Belediye Başkanımız Sayın Necmi Kadıoğlu’nun büyük bir desteği var. üniversite az maliyetle yürüyor. Bu maliyet tabi öğrenciye yansıtılmıyor. Yıllık 2800 liraya eğitim verilen birimlerimiz var. Burada okuyan öğrenci devletten farksız.
öĞRENCİLERİMİZİN YüZDE 78’İ BURSLU
Yani öğrencilere burs imkanı sağlanıyor, öyle mi?
Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Eylül sayısına bakabilirsiniz…
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.