-Yatırımcılar, bu noktada Dolar endeksini, 10 yıllık ABD hazine tahvil faiz oranını, ABD borsalarını, FED’in faiz artırımı konusundaki tavrını, spekülatörlerin altındaki uzun pozisyonları yakından takip etmeli.
Altın fiyatları, özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası kararlarına ilişkin beklentiler ile bu yılın başlarından itibaren baskı altında kaldı. FED’in, faiz oranlarını artırmaya yaklaştığı yönündeki işaretler, 2015 yılı genelinde küresel varlık fiyatlarında belirleyici olan temel faktörler arasında yer aldı ve uluslararası piyasalarda, altın da söz konusu düşünce ile yön aradı. Fiyatını etkileyen birçok faktörün yanında, özellikle Eylül ayında FED’in kritik toplantısından çıkan sonuçlar, kıymetli madenin gelecek dönemdeki değerine ilişkin olarak ipuçları vermiş olabileceği için önemliydi diyebiliriz. Peki, FED’in beyanatı sonrasında altın fiyatları için neyin değiştiğini değerlendirdiğimizde ortaya çıkan tablo bize neler söylüyor?
FED, ALTIN’I YüKSELTTİ!
Piyasaların merakla beklediği FED kararları yayınlandı. çin ve global ekonomideki son gelişmelerin etkisiyle Eylül ayında gerçekleşen FED toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmedi. Konuya ilişkin FOMC tutanakları ardından açıklama yapan FED Başkanı Janet Yellen, ilk faiz artırımının istihdam piyasasında daha fazla iyileşme ve enflasyonda geri dönüş görmeye başladıklarında olacağını belirtti. Ayrıca bundan sonra gelecek ekonomik verilere bağlı olarak bu yıl içerisinde faiz artırımı gerçekleştirebileceğini açıklaması, Ekim başta olmak üzere yılın kalan aylarındaki FED toplantıların önemle takip edilme sinyallerini verdi. Kıymetli madenlerden Altın, 1100 seviyesinden başlattığı yukarı yönlü çıkışlarını FED ile devam ettirdi ve 1142 seviyesini test etti.
ALTINDA YüKSELİŞ DEVAM EDECEK Mİ?
FED’in aldığı kararların ardından hemen hemen çoğu yatırımcı, “yükselişler devam edecek mi?” sorusuna cevap aradı. Bu noktada özellikle bu aşamada yükselişleri destekleyecek makro-ekonomik faktörler dikkatle takip edilmeli. Bu faktörler, yukarı yönlü çıkışları desteklediği müddetçe kıymetli madenlerdeki tepkisel düşünce ön planda kalabilir ve kritik bölgeler hedeflenebilir. Aksi takdirde mevcut düşüş trendinin güncelliği ve güçlü seyri, satış baskısının etkili kalmasını sağlayabilir.
Peki, hangi faktörlere dikkat edeceğiz?
· Dolar Endeksine,
· ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranına,
· ABD Borsalarına,
· ABD’den gelen veriler ve bu verilerin sonuçlarına göre FED’in faiz artırımı konusundaki tavrına, (şahin & güvercin)
· Spekülatörlerin altındaki uzun pozisyonlarına,
· Dünya Altın Konseyi raporuna göre altın talebine ilişkin açıklamalarına,
özellikle bu faktörler içerisinde FED’in faiz artışına ilişkin açıklamalarının Dolar Endeksi üzerindeki etkisi ve kıymetli maden talebinde bir değişiklik olup olmaması, yakın takibimizde olması gerekenler olarak kaydedilmeli.
TEKNİK BEKLİNTİLER…
2013 yılının ilk çeyreğinde 1520 seviyesini aşağı yönlü kırarak güvenilir liman özelliğini kaybeden altın, 35 aylık üssel hareketli ortalama altında uzun vadeli düşüş trendine devam ediyor. İlgili ortalamanın şu sıralar 1270 seviyesinden geçtiği dikkate alındığında, yaşanılan kısa vadeli yükselişlerin tepki alımı olduğunu net bir şekilde görüyoruz. Bu nedenle de 1270 seviyesi altında kaldığı müddetçe altın için uzun vadeli negatif bir beklenti ön planda kalmayı sürdürüyor.
35 aylık üssel hareketli ortalama test edilebilir mi?
Bu sorunun cevabı için aylık grafik içerisinde yer alan kontrol bölgesi (mavi renkli çizgi) önem arz ediyor. 1170 seviyesinden geçen bu bölge, altınada tepki alımları tamam mı devam mı sorusunun cevabı için önemli. Daha önceki aylarda altın fiyatının 1170 seviyesini test ettiğini ancak geçemediğini görüyoruz. Bu nedenle de bundan sonraki süreçte 1170 seviyesi mutlaka test edilecektir şeklinde bir ön yargı oluşmamalı. Bu tarz zamanlarda ilgili seviyelerin tekrar test edilme ihtimalinin zayıf olduğunu söyleyebiliriz.
AYLIK GRAFİK EKLENECEK
Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Ekim sayısına bakabilirsiniz…
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.