Son Haberler

Ortodoks politikalara geçilirse, BIST olumsuz etkilenebilir

-Şirketlerin finansal sonuçlarını açıklama döneminin etkisiyle borsada sektör ve hisse bazlı ayrışmalar devam etti. Seçim öncesi volatilite yüksek seyrederken, ay içerisinde endeks 4.750-5.500 aralığında dalgalandı. BIST-100 endeksi ayı %6 üzeri düşüşle tamamladı. Sınai endeks ayı %8 civarında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise pozitif ayrışarak ayı %4 yükselişle tamamladı. Mart ayında bankacılık endeksi, gıda perakendesi, otomotiv ve kısmen telekom sektörü hisseleri relatif olarak pozitif ayrışırken, sınai endeks hisseleri genel olarak negatif ayrıştı.

Nisan ayında piyasalarda yükselen tahvil faizleri ve bankacılık sistemine ilişkin riskler konuşulmaya devam edecek. Bu noktada atılacak adımlarla risklerin azalması halinde global risk iştahı tekrar güçlenebilir ve riskli varlıklardaki son 3-4 ayda oluşan yükseliş trendi devam edebilir. ABD başta olmak üzere büyük ekonomilerden gelecek enflasyon ve diğer makroekonomik veriler, yakından takip edilecek. Yurtdışı borsalarda satışlar yaşansa da son yükselişler, düzeltmesi şeklinde kendini gösterebilir. Bunlar alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Mart ayında küresel piyasalar, ABD’li banka SVB’nin iflasının ardından bankacılık sistemine ilişkin endişelerin gölgesinde dalgalı bir ay geçirdi. Yükselen tahvil faizlerinin etkisiyle mevduatları karşılamakta zorlanan SVB’nin iflası, diğer bankaların da risk altında olup olmadığı konusunda endişeleri artırarak risk iştahı üzerinde baskı yarattı. Piyasalar ilk etapta FED başta olmak üzere büyük merkez bankalarının faiz artırımı konusunda çekimser kalacağına yönelik beklenti içerisine girdi ve dolar zayıflarken ons altın güvenli liman alımlarıyla bir yılın ardından tekrar 2.000 Dolar’ın üzerine yükseldi. Ancak, FED ve İngiltere Merkez Bankası 25 baz puan, Avrupa Merkez Bankası ise 50 baz puan ile faiz artışlarına devam etti. FED ve Avrupa Merkez Bankası sistemik risk görülmediğine işaret ederken, FED ile beraber altı büyük merkez bankasının swap hattı düzenlemeleri ile piyasalara likidite sağlaması gibi bazı sistemsel adımlarla yaşanan çalkantıyı kontrol altına almaya çalıştı. Bankacılık sektörüne yönelik endişeler hafiflese de risk alma iştahı tam olarak geri dönmüş değil. Majör borsalar ay sonuna doğru gelen tepki alımlarıyla İngiltere hariç ayı yükselişlerle tamamlamaya hazırlanırken, Bankacılık sektörüne ilişkin endişelerle başta Almanya olmak üzere Avrupa bankacılık hisseleri ayı güçlü düşüşlerle tamamladı. AMB’dan gelen 50 baz puanlık faiz artışı sonrası DXY endeksi gerilemeye devam ederken, Altın hem DXY’deki gerileme hem de güvenli liman efektiyle ayı %8’ler civarında yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. EM para birimleri DXY’deki zayıflamanın etkisiyle ayı %1-3 arasında değişen değer kazançlarıyla tamamlarken, yurtdışından bağımsız hareket eden, TL negatif ayrışarak sınırlı değer kaybını devam ettirdi.

BORSADA SEKTÖR VE HİSSE BAZLI AYRIŞMALAR DEVAM ETTİ

Yurtiçinde ise seçim öncesi gelişmeler takip edilirken borsada deprem sonrası fiyatlamalar ve şirketlerin finansal sonuçlarını açıklama döneminin etkisiyle sektör ve hisse bazlı ayrışmalar devam etti. Seçim öncesi volatilite yüksek seyrederken, ay içerisinde endeks 4.750-5.500 aralığında dalgalandı. BIST-100 endeksi ayı %6 üzeri düşüşle tamamladı. Sınai endeks ayı %8 civarında düşüşle kapattı. Bankacılık endeksi ise pozitif ayrışarak ayı %4 yükselişle tamamladı. Mart ayında bankacılık endeksi, gıda perakendesi, otomotiv ve kısmen telekom sektörü hisseleri relatif olarak pozitif ayrışırken, sınai endeks hisseleri genel olarak negatif ayrıştı.

BANKALARIN LİKİDİTE SORUNU, KÜRESEL PİYASALADAKİ RİSK İŞTAHINDA AZALMAYA NEDEN OLDU

ABD’den Avrupa’ya sirayet eden bankaların likidite sorunu, küresel piyasalardaki risk iştahında azalmaya neden oldu. Avrupa Merkez Bankası 50 baz puanlık faiz artışının ardından, bankacılık sektörünün piyasalarda yarattığı gerilimi yakından izlediklerini belirtti. Faiz kararı sonrası açıklama yapan Başkan Lagarde, olası bir sorunu görüşüp karar aldıklarını, gerekmesi durumunda bölge bankacılık sektörüne likidite sağlayacaklarını söyledi. EUR/USD paritesi bu ay 1,0928 seviyelerine sert yükseliş yaşadı. Sonrasında yükselişte hız kesen parite 1.08 seviyesinden destek bulurken, yeniden 1.09 direnci gündeme gelebilir. Paritenin 1.07 altında tutunması durumunda ise 1.0650 seviyelerine kadar geri çekilmeler olabilir.

Merkez Bankası 2022 yılının son aylarında üst üste yaptığı faiz indirimleri sonrası faizi tek haneye çekmişti. TCMB Mart toplantısında politika faizini %8,5 düzeyinde sabit tuttu. Deprem etkileri, seçim sürecine yaklaşılırken belirsizlik ortamının artmasının etkisiyle TL’de baskıyı arttırdı. Son dönemde sınırlı yükselişler izlediğimiz Dolar/TL paritesinde 19.10 üzerindeki fiyatlamalarda dolar lehine işlemlerin kuvvetlenmesi beklenebilir. Bu durumda 20.10 seviyeleri test edilebilir. Aksi yönde fiyatlamalarda ise 18.75 ve 1770 seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.

ALTIN FİYATLARI, FED’İN FAİZ HIZIRI AZALTMASIYLA BİRLİKTE GÜÇLENMEYE BAŞLADI

FED faizi 25 baz puan artırarak %4,75’ten %5’e yükseltti. Altın fiyatları FED’in faiz hızını azaltmasıyla birlikte güçlenmeye başladı. 2000 doları gören Ons altın, FED Başkanı Jerome Powell’ın bu yıl faiz indirimi öngörmediklerini ifade etmesi sonrası 1970 dolar seviyesinin altına hareket etti. Geri çekilmenin devam etmesi durumunda 1945 ve 1910 seviyeleri test edilebilir. Alımların güçlenmesi halinde 1990 noktasından sonra 2011 seviyesi direnç oluşturabilir.

Nisan ayında yurtdışı piyasalarda gündem merkez bankalarının toplantısı açısından sakin geçecek. Piyasalarda odak noktasının yükselen tahvil faizleri ve bankacılık sistemine ilişkin riskler olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu noktada atılacak adımlarla risklerin azalması halinde global risk iştahı tekrar güçlenmesi ve riskli varlıklardaki son 3-4 ayda oluşan yükseliş trendinin devam etmesini bekliyoruz. ABD başta olmak üzere büyük ekonomilerden gelecek başta enflasyon olmak üzere makroekonomik veriler yakından takip edilmeye devam edilecek. Yurtdışı borsalarda satışlar yaşansa da son yükselişlerin düzeltmesi şeklinde yaşanmasını ve alım fırsatı olarak kullanılarak majör borsalardaki kısa vadeli yükseliş trendinin korunması bekleniyor.

BİREYSEL YATIRIMCILARIN BIST’E OLAN İLGİSİ BİR MİKTAR AZALACAK

Yurtiçinde ise kısa vadeli görünümde seçim ve sonrası beklentilerin fiyatlamalarda etkisini sürdürmesini bekliyoruz. 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçim öncesinde yapılacak açıklamalar ve gelişmeler yurtiçi risk iştahı açısından önemli olacaktır. Diğer taraftan Nisan ayı sonunda 2023 yılının 1. çeyreğine ilişkin finansal tablolar yayımlanmaya başlayacağından dolayı, ay sonu yaklaşırken bilanço beklentilerinin fiyatlanmaya başlanması ve hisse bazlı ayrışmaların ön plana çıkması bekleniyor. TL’de sınırlı şekilde değer kaybının ise devam etmesini bekliyoruz. BIST’in seçim öncesi dönemde geniş bir bant için 4.400-5.400 aralığında dalgalanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Endekste yükseliş potansiyeli korunsa da mevcut potansiyelin KKM dahil mevduat faizlerine eşit olması nedeniyle bireysel yatırımcının BIST’e olan ilgisinin bir miktar azalacağını düşünüyoruz. Ekonomik aktivitedeki yavaşlamayla birlikte özellikle sanayi şirketlerinin kar marjlarındaki daralma yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır. Ayrıca, iktidara kimin geleceğinden bağımsız seçim sonrası ekonomi yönetiminde Ortodoks politikalara geçiş olabileceği beklentisi, ilk etapta BIST üzerinde negatif etki oluşturması bekleniyor. 2018’den beri güçlü şekilde devam eden yabancı çıkışlarının da halen devam ediyor olması nedeniyle BIST’te kısa vadede yükselişler yaşansa da satış fırsatı olarak değerlendirilmesi ve endeksin zayıf performansını bir süre daha devam ettirmesi bekleniyor. Ancak, piyasada olası sert satışlarla ile hisse senetlerinin getiri potansiyelinin daha cazip hala gelmesi durumunda ise alım yapılabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle BIST’te satış baskısı devam etse de belli seviyelerde alım fırsatı olacağını ve endeksin seçim öncesi geniş bir bantta dalgalı seyrini devam ettireceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda ay genelinde BIST-10 endeksinin 4.400-5.400 aralığında geniş bantta dalgalanmasını beklenirken, 4.500 ve altına gerilemelerin alım fırsatı olacağını, 5.350 ve üzerine tepki yükselişlerinde ise özellikle sınai endeks hisselerinde kar realizasyonu yapılabileceğini düşünüyoruz.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası