Son Haberler

Oto kiralamada talep katlanıyor

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ekici, “Tüm olumsuzluklara rağmen yüksek sezonda hala güçlü olan yerli müşteri kiralamaları ile kurumsal firmaların araç adetleri mayıs ayına göre yaklaşık %30-35 civarında büyüme kaydediyor” dedi.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İnan Ekici, günümüzde araç kiralamanın avantajları konusunda farkındalığı artan şirketlerin araç satın almak yerine operasyonel kiralama hizmetlerini tercih ettiğini belirterek, Türkiye operasyonel kiralama sektörünün, bu yılın ilk yarısında Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 20,2’si olan yaklaşık 68 bin 221 adet yeni aracı filosuna kattığını söyledi.

Ekici, araç kiralamada 2 farklı iş kolu bulunduğunu, bunlardan birinin birey veya işletmelerin kısa süreli araç ihtiyaçlarını karşılayan, “rent a car” olarak da bilinen günlük veya kısa dönem araç kiralama, diğerinin ise işletmelerin, hatta günümüzde artık bireylerin de daha uzun süreli, 12, 24, 36 ve 48 ay gibi süreyle araç ihtiyaçlarını karşılayan operasyonel kiralama olduğunu hatırlattı.

Günümüzde araç kiralamanın avantajları konusunda farkındalığı artan şirketlerin araç satın almak yerine operasyonel kiralama hizmetlerini tercih ettiğini belirten Ekici, Türkiye operasyonel kiralama sektörünün, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 20,2’si olan yaklaşık 68 bin 221 adet yeni aracı filosuna kattığını, ilk 6 ayda yüzde 6 büyüme kaydeden sektörün filosundaki araç sayısının 293 bin 800 adede ulaştığını kaydetti.

Yılın ilk yarısında 4 milyar 800 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yapan Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğünün 19 milyar 900 milyon TL’ye yükselirken, filosundaki araç sayısının ise 293 bin 843 olduğunu belirten Ekici, “Sektördeki artışın ardında, operasyonel kiralamanın şirketlere sunduğu avantajlarla birlikte tercihin araç satın almak yerine kiralamaya dönmesi gerçeği yatıyor.” dedi.

“Turizm, araç kiralama sektörünü ileriye taşıyan kilometre taşlarından”

İnan Ekici, günlük araç kiralamanın tatillerde giderek daha fazla tercih edilen, diğer alternatif ulaşım araçlarına kıyasla konforlu yolculuk fırsatı sunan bir çözüm olduğunu, artık tatilcilerin de iş amaçlı seyahat edenler gibi, uçak yolculuğu sonrasında kesintisiz seyahatin devamlılığı için araç kiralamayı tercih edenler arasında yer aldığını söyledi.

“Uç ve kirala” konsepti kapsamında hava yolu şirketleriyle yapılan anlaşmalar sonucu uçak biletlerinin online olarak alınırken aynı zamanda kiralama yapılabildiğini ve bu anlaşmalar sonucu özel kampanyalardan faydalanılabildiğini anlatan Ekici, kara yollarının gelişmesi ve konforunun artması, hava limanı sayısının çoğalması ve uçuşların daha ucuz hale gelmesi ile tatilcilerin araç kiralamaya daha fazla yöneldiğini ifade etti.

Turizmin, araç kiralama sektörünü ileriye taşıyan kilometre taşlarından biri olduğunu vurgulayan Ekici, günlük araç kiralama pazarında yaklaşık 35 bin araç bulunduğunu bildirdi.

Ekici, operasyonel kiralama sektörünün Türkiye’de henüz olgunlaşmamış bir sektör olarak nitelendirilebileceğini ifade ederek, Haziran 2016 sonu itibarıyla Türkiye yollarındaki motorlu kara taşıtının yaklaşık 20 milyon 559 bin adede ulaştığını, bunun yaklaşık 10 milyon 957 bin adedinin otomobil olduğunu, otomobillerden 2 milyon 500 bin kadarının şirketler ve işletmeler tarafından iş amaçlı olarak kullanıldığı düşünüldüğünde, operasyonel kiralamanın henüz bu araç parkının ancak yüzde 11,7’sine hizmet verdiğini söyledi.

Gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 30-45 arasında değiştiğine dikkati çeken Ekici, Türkiye’de operasyonel kiralama sektörünün önemli büyüme potansiyeline sahip olduğu vurguladı.

“Saatlik kiralama da yükselen eğilim”

TOKKDER Başkan Yardımcısı Ekici, günlük kiralama sektörünün dinamiklerinin turizmden etkilendiğini ifade ederken, turist sayısındaki azalmadan etkilenen ve 2016’da ilk kez durağan bir yıl geçiren günlük kiralama sektörünün son 10 yılda yaklaşık yüzde 15 artış yaşadığını kaydetti. Ekici, “Ülkenin geleceğine ve değerlerine sektör oyuncuları olarak güvenimiz tamdır ve bu gidişatın yeni politikalarla hızla düzeleceğini umuyoruz.” dedi.

Araç kiralamaya olan talebin bayramın yaklaşması ile yoğunluk kazandığını vurgulayan Ekici, “Uçuş trafiğiinin artmasıyla yerli ve yabancı turistin seyahatinin önemli bir parçası olan araç kiralamada da hareketlilik artıyor. 2016 yılına özel olarak, yurt dışından gelen yabancı turist sayısında istenilen büyümeler maalesef gerçekleşmedi. Tüm olumsuzluklara rağmen yüksek sezonda hala güçlü olan yerli müşteri kiralamaları ile kurumsal firmaların araç adetleri mayıs ayına göre yaklaşık yüzde 30-35 civarında büyüme kaydediyor.” diye konuştu.

Ekici, Kurban Bayramı tatilini İstanbul’da geçirecek kişiler için ulaşımda alternatif çözüm olan saatlik kiralamanın da yükselen eğilim olduğunu söyledi.

Müşteri eğilimleri konusunda son zamanlarda KOBİ ve büyük işletmeler için operasyonel araç kiralamanın artık satın almanın alternatifi olarak görüldüğünü ifade eden Ekici, şunları kaydetti:

“En çok ilaç, finans ve gıda sektörleri tarafından tercih edilen uzun dönem kiralama alternatifleri sayesinde şirketler, hem üst düzey yöneticileri hem de saha satış ekipleri için araç parklarını yönetmenin avantajlarını görüyor. Operasyonel kiralama tarafında firmalar en çok orta ve ekonomik segment araçları ortalama 36 ay süre için kiralamayı tercih ediyor. Günlük kiralama işinde araç parkının yüzde 60’ı B ve C segmentten, yüzde 40’ı ise D segment ve lüks araçlardan oluşuyor. Bu yıl 2015’e göre lüks araç parkında bir miktar azalma yaşandı. Ortalama kiralama uzunluğu ise günlük kiralama için 3-4 gün civarında. Bayram dönemlerinde ise bu süre bir haftaya kadar uzuyor.”

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası