Son Haberler

Otomobil pazarımız hızla elektrikleniyor. Peki vergi yapısı buna uygun mu?

Merhabalar,

Otomotiv sektörü özellikle pandemi döneminden sonra elektrifkasyona yöneldi. Geçen yıl toplam 17 milyonu aşan elektrikli taşıtın satılmış olması bunun kanıtı. Artık dünya pazarlarında satılan 5 taşıtın birisi elektrik enerjisi tüketerek hareket ediyor.

Bu oran elbette yeni nesil teknolojileri geliştirebilmiş ülkelerde daha yüksek. Örneğin Çin’de geçen yıl toplam 11,2 milyon bataryadan elektrikli ve şarj edilebilir hibrit taşıt satışı gerçekleşti. Bu rakam Çin toplam pazarının üçte biri anlamına geliyor. Avrupa pazarında geçen yıl satılan 13 milyon otomobilin içinde 3 milyonu elektrik enerjisi kullanan otomobiller oldu. Bu yılın ilk ayında ise Avrupa’daki elektrikli taşıtların satışında önemli artışlar olduğunu geçen haftaki yazıma konu etmiştim.

Ülkemize bakarsak, otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verileri Şubat 2025 itibariyle bataryadan elektrikli ve hibrit otomobil satışlarının %41 in üzerinde pay aldığını gösteriyor. Sadece bataryadan elektrik kullananlar %12 pazar payına ulaştılar. Benzinlilerin payı ilk kez %50’nin altına indi.

Tüm bunlar önemli bir mesaj veriyor; ülkemizde dahi bir iki yıl içinde elektrik enerjisi kullanan otomobillerin satış adetleri pazarı domine edecek. O zaman, otomobil fiyatları üzerinde büyük pay sahibi olan ÖTV hesaplanırken sadece motor silindir hacmini ve fiyatı esas almanın anlamı kalmayacak.

Artık emisyon değerlerine gelen yasal kısıtlamalarla satışları gerileyen içten yanmalı motora sahip otomobillerin yerine, temiz enerji kullanan, karbon salımını azaltan yeni nesil otomobillere uygun bir vergi yapısı olmalı. Hem otomobil satışlarında, hem de her yıl ödenen MTV yapısında bu gelişme gözetilmeli.

2026 yılından itibaren AB ülkelerine yapılacak her türlü ihracatta karşı karşıya kalabileceğimiz karbon vergisi gerçeğini de düşünerek, bu yıl içinde otomotiv ticaretinde karbondan arınmış bir yaşamı teşvik edecek şekilde, yeni vergi sistemine farklılık getirmenin önemini ve gereğini yasa koyucuya sürekli hatırlatmak gerekmiyor mu?

İbrahim Aybar

Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

aybar@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

İlgili Haberler

Site Haritası