Merhabalar,
Bu yazımda; karbon nötr yolculuğu boyunca motorlu taşıtlarda kullanılan plastik esaslı parçalardan kurtulmanın arayışlarına dair gelişmeleri paylaşacağım.
Bildiğimiz gibi otomotiv endüstrisi, üretimde çok yüksek bir karbon ayak izine sahiptir. Kullanılan parçaların malzemelerinde evsel atıkların yenilikçi bir şekilde yeniden kullanılması bunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Otomotiv endüstrisi; bataryadan elektrikli taşıtların geliştirilmesi, döngüsel ekonomi ilkeleri ve geri dönüştürülmüş malzemelerin taşıt parçalarının üretiminde yeniden kullanılması yoluyla çevresel etkisine bir bütün olarak çok daha fazla önem veriyor. Plastiklerin kullanımı, genel karbon ayak izi açısından ele alınması gereken bir sorun olarak giderek daha fazla öne çıkıyor.
Bu konuda Mercedes markasının önemli atakları var. Globaldata.com sitesinin verdiği habere göre Mercedes EQXX bataryadan elektrikli concept otomobili, organik ve geri dönüştürülemeyen evsel atıklardan üretilen % 100 biyo esaslı malzeme kullanmaya başladı. UBQ adı verilen bu malzeme, aracın gövdesinde ve koltuk başlıkları gibi araç içi aksamda kullanılıyor.
Esasen bu malzeme, biyo bazlı termoplastik kompozit bir malzeme olarak tanımlanıyor. Diğer bir deyişle plastik yerine ikame bir malzeme söz konusu. Zira plastik kelimesi yağ bazlı plastikleri ifade ediyor ve bu yeni malzeme tamamen evsel atıklardan yapılıyor.
Çevreye hiçbir maliyeti olmayan bu yeni doğal malzeme sadece atıkları kullanıyor doğal kaynak tüketmiyor.
Sonuç olarak, öncelikle döngüsel ekonomi uygulaması yapılmış oluyor. İkinci olarak çöplerde oluşan metan gazından tasarruf edilmiş oluyor. Çöp miktarı azalıyor. Proses içinde atıkların tüm organik kısımları kullanıldığı için tamamen geri dönüşüm sağlanıyor. Dönüştürülen atıklar tamamen yemek artıkları ile onların kirlettikleri kağıt ve karton malzemeler, atılmış kirli çocuk bezleri ve atılmış plastik malzemeler olabiliyor.
Ayrıca, bu şekilde üretilen taşıt yedek parçaları da sürekli geri dönüştürülebilir oldukları için sonsuz bir kaynak tasarrufu söz konusu. Aynı zamanda çöp alanlarına gönderilen çöplerin azalması da bir başka tasarruf imkanı sağlıyor.
Globaldata.com tarafından verilen bilgiye göre Mercedes markası bu yeni malzemeyi bataryanın içine konduğu muhafaza kutusunda da kullanmaya başladı. Onun yanı sıra gövde ve iç döşemelerde de kullanılmak üzere on civarında parça onayı alınmış durumda.
Plastiğin, otomotiv endüstrisinde kullanılan ana malzemelerden birisi olduğunu düşünürsek, bu yeni biyo esaslı malzemenin bagajda, taşıtın içinde, altında yani bir çok gövde aksamında kullanım yeri olacağı kesin.
Sonuç olarak otomobil endüstrisi bu değişikliği büyük ölçüde benimsedikçe uygulama alanları büyük ölçüde artacaktır. Çünkü yeni çıkarılan yasal düzenlemeler tüm imalat sektörünü bu yöne doğru itmeye devam ediyor. İnşaat, perakende, lojistik gibi birçok alanda plastikten yapılmış herhangi bir ürün yerine tamamen biyo esaslı ürünler güvenle kullanılabilecek.
Bu gelişmelerle çevreyi ve dünyamızın geleceğini kurtarmak adına tünelin ucundaki ışık görülmeye başlıyor diyelim mi sizce?
İbrahim Aybar
Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
aybar@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.