Son Haberler

Para para para

Mısır ve Tunus ile ticaret hacminin arttırılması için bu ülkelere dönük kredi hattı açan Başbakan Tayyip Erdoğan, yatırımcıların önünü açtı. Peki bu krediler nasıl ve hangi şartlarda alınabiliyor?

Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Mısır ve Tunus ziyaretlerinde karşılıklı iş hacmimizin arttırılması için her iki ülkeye kredi hattı açacağını belirtmişti. Mısır için 2 Milyar Dolar olan kredi, Tunus için 500 Milyon dolar olarak belirlendi. O gün, bugün konu hakkında birçok defa telefon aldık ve farkettik ki; aslında bizlerde çok bilgi sahibi değiliz. Daha detaylı bilgi için, Tunus İş Konseyi Başkanı’mız ve yürütme kurulu ekiplerimizden arkadaşlarımızla Eximbank’ın yolunu tuttuk.

İşte Eximbank’ın, Mısır ve Tunus için vereceği kredinin ayrıntıları:
1- İnşaat Projeleri: Alt yapı-Üst yapı-Köprü-Tünel-Metro-Havaalanı gibi projeler
2- Sermaye Malları ihracatı

Mısır’a dönük kredilendirme

İnşaat Projesi: Bu krediden yararlanabilmeniz için öncelikle PC denilen son nihai dökümanın karşı ülkece imzalanması gerekiyor. Henüz bu belge imzalanmamış ama Mısır’ın malum telaşının sakinleşmesi akabinde imzadan çıkacağına ve kullanılabilir olacağına şüphe yok.

Dökümanın imzalandığını varsayarak, kullanılabilmesinin şartları açacak olursak şunu net olarak söyleyebiliriz. Karşı ülkede geliştirilen her hangi bir projenin, mesela buna Konut Projesi diyelim, ilk aşamada Mısır için Planlama Bakanlığı’na başvuruyosunuz, proje onay aldıkdan sonra bunu Eximbank İhale Makamı’na sunuyorsunuz. Proje burada da onay aldıkdan sonra Eximbank, projenin toplamının % 85‘lik kısmını kredilendiriyor.

Kredinin cazip yönü: Geri ödemesi 10 yıllık ve düşük faizli. Buna ek olarak projenin bitiş süresi ve altı ayı da eklemeniz gerekiyor. Diyelim ki; projeniz 3 yılda bitti, 10 yıl artı 3 yıl ve 6 ay, geri ödemesi toplam 13,5 yıl olarak düşünmelisiniz. Yüzde 85‘i için verilecek olan bu krediye, projenin yapım aşamasında Türkiye’den yapılacak ihracat malzemeleri (menşeei kodu 52 olmak koşuluyla) dahil. Bu durum ayrıca, hakedişler dahilinde elektrik, işçilik gibi sair giderler için de geçerli.

Kredi kullanabilmek için Eximbank malum iş bitirme referansları, iyi bir Reputasyon, minumum risk, SGK ve vergi borcu olmaması şartı arıyor.

Mısır şu sıralar faiz, risk primi sıralamasında maalesef 5.Grup’ta yer alıyor. Mayıs ayında kapanacak, düşük faiz ve 10 yıllık geri ödemesi olan bu krediden yararlanmakta fayda var.

Sermaye Malları İhracatı İçin: Kredinin geri ödeme süresi 7 yıl. Bunun için yapılması gerekenler malum Eximbank bu konuda çok net, “ihracat yapmadan ve Proforma Faturayı göndermeden önce bizimle konuşun” diyor.

Tunus’a ait kredilendirme

Tunus için açılan krediden yararlanabilmeniz için öncelikle PC dökümanın karşı ülkece imzalanması gerekiyor. Henüz bu belge Tunus’da da imzalanmamış ama Tunus İş Konseyi Başkanı, konunun takipçisi olacağını söyledi. En kısa zamanda güzel haberi alırız, kaldı ki; iki ülke içinde çerçeve anlaşması imzalanmış durumda.

Tunus için açılan 500 Milyon dolarlık kredinin 300 milyon dolarlık kısmı ı̇nşaat, 200 milyon dolarlık kısmı ise sermaye malları ı̇hracatı için veriliyor. Tunus’ta yapılacak projeyi, Yatırım ve Uluslararası İş Birliği Bakanlığı’na onaylatmak gerekiyor. Sonraki aşama yukarıdakiyle aynı tek fark, Tunus faiz ve risk primi sıralamasında 3. Grup ülkeler arasına giriyor ki; bu da ülkeye artı bir avantaj sağlıyor ve aynen Mısır’da olduğu gibi süre Mayıs 2013’te bitiyor.

Tüm bunların haricinde Eximbank bu iki ülke içinde her yıl yenilenen 300 Milyon Dolarlık Kredi Hattı ayırmış durumda. Devlet garantisi olan projelerde 300 Milyon Dolara kadar kredilendirme yapılabiliyor. Bu kredilerden yaralanmak istediğinizde Exim bilinen uygulamaları yapıyor yani Libor + Faiz.
Ticari banka aracılığı ile yani projenin yapılacağı ülkedeki bankanın garantisiyle 10 ila 20 Milyon Dolara kadar kredilendirme yapılıyor. Bu Afrika’da yapılacak tüm projeler için geçerli.

Konu para olunca rakamların konuştuğu yerde bana söyleyecek çok söz kalmıyor.

Zuhal Mansfield
DEİK/Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı

4 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Ali Galip Yüksel
    3 Şubat 2013 22:08 - Reply

    Tebrikler Zuhal hanım ülkemiz işadamlarının ufkunu açıyorsunuz hakkınız ödenemez sizinle gurur duyuyoruz.

  • Kemal Gençay
    4 Şubat 2013 06:36 - Reply

    Neden para var?Neden sınırlar var?Bir sömürü düzeninin piyonları mıyız biz?

  • ismail ozyurt
    5 Şubat 2013 10:17 - Reply

    Zuhal hanim bizimle cok yakindan olan bu konuyu islediginiz icin tesekkur ederim.Misirda Kredi anlasmalarinin tum detaylari imzalanip bittikten sonra sanirim ticari ateselik bize bilgi verecektir Cunku bu krediyi soran cok sayida musterilerimiz varsaygilar

  • Ismail SAĞLAM
    6 Şubat 2013 13:38 - Reply

    Başlangıç için müthiş bir sinerji ve lokomotif Türkiye. Sevindim 🙂

  • Site Haritası