*Aralık ayındaki OPEC+ toplantısına ilişkin beklenti yoğun olarak mevcut kota anlaşmasının 2020 yılının ilk yarısına kadar uzatılabileceği yönündeydi. Fakat OPEC+ kararı daha sıkılaştırıcı bir yapıyla karşımıza çıktı. OPEC kotası günlük 372 bin varil düşürülürken, Rusya üretimi 131 bin varil düşürülecek.
*Petrol piyasasında sıkılaşma sağlamak için atılan her adım veya buna neden olan gelişme, yükselecek fiyatlarda pasif hale gelen üretim faktörlerinin tekrar devreye girmesine olanak tanıyabilir. 2020’de petrol fiyatında istikrarın veya yükseliş çabalarının en büyük rakiplerinden biri, petrol fiyatının kendisi olabilir.
*ABD Başkanı Donald Trump’ın Faz1 olarak adlandırılan ticaret anlaşmasının imzalanacağını belirtmesi ardından FED’in 2020 politikalarına dair beklentiler yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Mevcut koşullar ışığında, FED’in önümüzdeki yıl faizde değişiklik yapması beklenmiyor.
*Ons altın fiyatı 1.375 – 1.435 desteği üzerinde kalmaya devam ediyor.1.180 dolar bölgesinden başlayan yükseliş için önemli bir düzeltme bölgesi olan bu bant üzerinde yukarı yönlü görünüm devam edebilir. Önemli hale gelen direnç bölgesi 1.525 – 1.560 aralığı üzerindeki fiyatlamalar 1.625 ve 1.800 dolar seviyelerini gündeme getirebilir.
Umut Tuncer yazdı…
GCM Yatırım Araştırma Uzmanı
Petrol piyasası, 2018’in son çeyreğinde ticaret savaşlarıyla artan belirsizlikle oldukça hareketli bir süreç geçirmesinin ardından 2019’u görece istikrarlı şekilde atlattı. Yıl boyunca ABD petrolünün 50 – 65, Brent petrolün 57 – 70 bandında yoğunlaştığını gördük.
2018 yılında petrolde aşağı yönlü riskler oldukça ön plandaydı. Ticaret savaşları, ABD’de kaya petrolü üreticilerinin içinde bulunduğu zorluk, Brexit belirsizliği gibi şartlar diğer koşullar sabit kalsa petrolü aşağı çekebilirdi.
Fakat ticaret müzakerelerindeki belirsiz süreçte iyimserliğin de fiyatlanması, küresel piyasalarda genişleyici politikaların oluşturduğu pozitiflik, siyasi – jeopolitik başlıklar (İran, Venezuela, Aramco tesislerine saldırı gibi) petrolün stabil hale gelmesinde etkili oldu.
Bu başlıklar arasında en önemlilerinden biri ise Aralık ayındaki OPEC+ toplantısıydı. Toplantıya ilişkin beklenti yoğun olarak mevcut kota anlaşmasının 2020 yılının ilk yarısına kadar uzatılabileceği yönündeydi.
OPEC+ KARARI DAHA SIKILAŞTIRICI BİR YAPIYLA KARŞIMIZA ÇIKTI
Fakat OPEC+ kararı daha sıkılaştırıcı bir yapıyla karşımıza çıktı. 1 Ocak’tan itibaren mevcut kota anlaşmasının derinleştirilmesine karar verildi. Buna göre OPEC kotası günlük 372 bin varil düşürülürken, Rusya üretimi 131 bin varil düşürülecek.
Anlaşma beklentilerden daha etkin bir karar çıkarmış gibi görünse de, Mart ayında tekrar değerlendirme gerçekleşecek olması bir miktar belirsizlik yarattı. Öte yandan bazı OPEC+ taraflarının anlaşma boyunca üretim kotalarını aşmaları da güveni zedeleyen unsurlardan biri oldu. Ekstra gelişmelerden biri ise Suudi Arabistan’ın ek olarak gönüllü uygulayacağı kotayla toplam 2,1 milyon varillik kesinti yapacak olması.
ASIL TEHLİKE YÜKSELEN FİYATLAR
OPEC+ tarafından alınan karar oldukça önemliydi. Fakat tüm çabalara karşın üretim artışındaki beklenti OPEC+ tarafında değil, anlaşma dışındaki ABD ve Norveç gibi ülkelerden kaynaklanıyor.
Zayıf talep beklentilerine karşın, petrolü ayakta tutan faktörlerden biri olarak ABD’li kaya petrolü üreticilerinin yaşadığı sıkıntılar oldu. Birçok kurum ABD’nin kaya petrolü üretiminin yavaşlayacağını, hatta düşeceğini öngördü.
Fakat tüm bu tablo, mevcut fiyat istikrarının korunacağını öngörerek hazırlandı. Dolayısıyla petrol piyasasında sıkılaşma sağlamak için atılan her adım veya buna neden olan gelişme, yükselecek fiyatlarda pasif hale gelen üretim faktörlerinin tekrar devreye girmesine olanak tanıyabilir.
Bu nedenle şunu tekrarlamakta fayda var; 2020’de petrol fiyatında istikrarın veya yükseliş çabalarının en büyük rakiplerinden biri, petrol fiyatının kendisi olabilir.
ABD ÜRETİMİ & KAYA PETROLÜ ÜRETİCİLERİ
ABD petrolü için karamsar tahminlere rağmen, söz konusu üretim 12 Aralık haftasında 12,8 milyon varil / gün ile rekor kırdı.
Bu aşamada üretim çabalarının devamı için, Mart ayında OPEC+’nın gözden geçirme toplantısı önemli olabilir. ABD ihracatında artış beklentileri, üretim artışının her fırsatta görülebileceği tablosunu oluşturuyor.
Kaya petrolünde ise azalmadan çok, yavaşlama beklentisi hakim. 2019’da gerileyen faiz ortamı, mali açıdan yıpranan küçük / orta ölçekli üreticiler açısından avantaj sağlasa da, şu ana kadar iflas başvurularında artış dikkat çekti.
Dolayısıyla 2020 yılında OPEC+ çabaları, ticaret anlaşması iyimserliği gibi faktörler devreye girerken, karşısında devreye girebilecek üretim faktörleri bulunuyor. Buna bağlı olarak da en iyimser tahminle 2019 yılında takip edilen bantların güncel kalabileceği beklentisi hakim. Buna yakın diğer senaryo ise fiyatların söz konusu bantların da altına çekilme ihtimali.
Bahsettiğimiz bantların üst sınırı, ABD petrolünde 65, Brent petrolde 70 dolar olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla fiyatların bu bölgeye yaklaşması veya kısa süreli olarak bu sınırın aşılması gibi durumlar, yoğun üretim – görece zayıf talep dengesizliğiyle tekrar baskıya neden olabilir.
Bantların alt sınırı ise ABD petrolü ve Brent petrol için sırasıyla 50 ve 57 Dolar bölgeleri. Bu seviyelerin kırılması ve bölgede gerçekleşebilecek haftalık kapanışlar, düşüş eğiliminin ana senaryo haline gelmesine yol açabilir. Ancak mevcut koşullara göre, bu kadar dengeli bir seyir ardından çok güçlü yükseliş maratonları olmadığı müddetçe, düşüşün de ivme olarak 2008 veya 2014 yıllarındakine benzerlik taşımayacağını düşünüyoruz.
TİCARET ANLAŞMASI SONRASI ALTIN
ABD Başkanı Trump’ın Faz1 olarak adlandırılan ticaret anlaşmasının imzalanacağını belirtmesi ardından Fed’in 2020 politikalarına dair beklentiler yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Mevcut koşullar ışığında, Fed’in önümüzdeki yıl faizde değişiklik yapması beklenmiyor. (Kaynak Chicago Ticaret Borsası – CME). Fakat yeni dinamikler (Kasım ayı ABD Başkanlık seçimleri gibi) yakından takip edilecek.
Faiz indirim beklentilerinin azalmasına karşın ons altın fiyatı daha önce vurguladığımız 1.375 – 1.435 desteği üzerinde kalmaya devam ediyor.1.180 dolar bölgesinden başlayan yükseliş için önemli bir düzeltme bölgesi olan bu bant üzerinde yukarı yönlü görünüm devam edebilir. Fakat yükselişin sıkışma alanından çıkabilmesi açısından önemli hale gelen direnç bölgesi 1.525 – 1.560 aralığı üzerindeki fiyatlamalara ve haftalık kapanışlara ihtiyaç sürüyor. Bu şartın sağlanması yukarıda 1.625 ve 1.800 dolar seviyelerini gündeme getirebilir.
Mevcut Fed politikalarının daha sıkılaşmasını sağlayacak koşullar oluştuğu takdirde 1.375 – 1.435 bandının destek olarak tutumu izlenebilir. Bu bölgenin kırılması ve altında gerçekleşebilecek haftalık kapanışlar, düzeltme alanının derinleşmesine neden olarak 1.265 dolar desteğini gündeme getirebilir. Bu seviye altında ise 1.180 dolar desteği takip edilebilir.
YASAL UYARI Bu doküman yalnızca bilgi amaçlı olarak sunulmaktadır, belirli bir kullanıcının yatırım amaçlarıyla ilgili değildir. Burada yer alan bilgilerin doğru ve/veya tatmin edici olduğu teyit veya garanti edilmez ve yalnızca yol gösterici olarak kabul edilmelidir. Tüm yorum ifadeleri bildirimde bulunulmaksızın değiştirilmeye tabidir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.