-Temmuz ayında petrol fiyatları etkili bir maratonla son 3,5 ayın zirvesine ulaştı. ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nın faiz artırdığı ay içinde, daha çok talep koşulları ama daha da önemlisi arz kısıntıları etkisini hissettirdi. Kısıntı haberlerinin başrolünde Suudi Arabistan yer alıyor. Artan enerji maliyetleriyle birlikte küresel enflasyonun tekrar yükselişe geçme ihtimali risklerin başında gelebilir.
-Suudi Arabistan ve Rusya’nın kısıntı kararları, açıklandığı tarihte etkili bir şekilde fiyatlanamamış, talep konusundaki karamsarlık ve OPEC dışı üretimde artış beklentisi bu durumu gölgede bırakmıştı. Ancak ABD büyüme verisinin ve Çin’de teşvik beklentilerinin talep tahminlerini yukarı çekmesi, kısıntı kararının etkinliğinin artmasına neden oldu. OPEC+ ortaklığının önümüzdeki dönemde kararları önemli. Örgüt’ü domine eden Suudi Arabistan’ın ise Brent petrol 90 doları geçene dek üretim kısıntısı kararını uzatma ihtimali söz konusu.
Temmuz ayında petrol fiyatları etkili bir maratonla son 3,5 ayın zirvesine ulaştı. ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nın faiz artırdığı ay içinde, daha çok talep koşulları ama daha da önemlisi arz kısıntıları etkisini hissettirdi. Önümüzdeki dönemde kısıntı haberlerinin başrolünde yer alan Suudi Arabistan’ın yeri önemli kalmaya devam edecek. Artan enerji maliyetleriyle birlikte küresel enflasyonun tekrar yükselişe geçme ihtimali risklerin başında gelebilir.
FED’İN FAİZ ARTIRIM DÖNGÜSÜNÜN BİTTİĞİ BEKLENTİSİ
FED, 26 Temmuz’da hedef faiz oranını 25 baz puan artırarak 5,25 – 5,50 aralığına çıkardı. Ancak faiz artırımına rağmen petrol fiyatlarının baskı görmediğini izledik. Toplantı öncesi faiz artırımına kesin gözüyle bakılması etkili olan başlıklardan biriydi. Diğeri ise FED’in veri odaklı seyir izleneceğini ısrarla vurgulaması ve ardından Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi’nin (PCE) piyasa beklentisinden de hızlı şekilde baskılanması oldu. Diğeri de talep beklentilerini canlandıran 2. çeyrek büyümesiydi.
Enflasyonun beklenenden hızlı şekilde gerilemesi ve öncesinde ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın veri odaklı seyri vurgulaması, piyasanın hali hazırda ana senaryo olarak fiyatladığı faiz döngüsünün son bulduğu ihtimalinin daha da ağırlık kazanmasına yardımcı olarak petrol fiyatlarını destekledi.
Temmuz ayında ABD’de istihdam verileri, Temmuz ayı enflasyonu ve Çekirdek PCE rakamları takip edilecek.
SUUDİ ARABİSTAN VE OPEC+ ORTAKLIĞININ KARARI NE OLACAK?
Suudi Arabistan ve Rusya’nın kısıntı kararları, açıklandığı tarihte etkili bir şekilde fiyatlanamamış, talep konusundaki karamsarlık ve OPEC dışı üretimde artış beklentisi bu durumu gölgede bırakmıştı. Ancak ABD büyüme verisinin ve Çin’de teşvik beklentilerinin talep tahminlerini yukarı çekmesi, kısıntı kararının etkinliğinin artmasına neden oldu. Hatta bu kesintileri son 3,5 ayın en yüksek fiyatlarının görülmesinde en önemli neden kabul edebiliriz. Bu nedenle OPEC+ ortaklığının önümüzdeki dönemde kararları önemli olacak. Örgüt’ü üretim rakamları açısından domine eden Suudi Arabistan’ın ise Brent petrol 90 doları geçene dek üretim kısıntısı kararını uzatma ihtimali söz konusu.
Reuters’ta yer alan bir haber, teknik komite toplantısının 4 Ağustos’ta gerçekleşeceğini belirtti.
BEKLENTİLER, ÇİN EKONOMİSİ CANLI TUTUYOR
Çin’de imalat ve hizmet aktivitesinde beklenen canlanma hala gerçekleşemese de, yönetimin teşvik adımları ve bunların artarak devam edeceği beklentisi talep kanadını canlı tutmaya devam ediyor. Şu ana kadar ülkenin petrol ithalatı oldukça hızlı artsa da, bunun en önemli nedeni stratejik rezervler için yapılan alımlardı. Genele yayılan bir talep görülmesi daha iştahlı yükselişler sağlayabilir.
ABD PETROLÜ, 80 DOLARI GÖRDÜ
ABD petrolü Temmuz ayındaki maratonla birlikte 80 doları gördü. Önümüzdeki süreçte ortalamaların da desteklediği 76 – 79 bölgesi destek konumunu güncel tuttukça yukarı yönlü görünüm devam edebilir. Yükselişlerde hedeflenebilecek 83 ve 86 seviyeleri potansiyel dirençler olarak takip edilecek. Düşüş ana senaryo olmadığı müddetçe bu bölgelerden olası düzeltmelere karşı dikkatli olmakta fayda var.
Brent petrolde de benzer bir kurulum söz konusu. Ortalamalar 80 – 83 dolar bölgesini destekliyor. Bu bölge üzerinde yukarı yönlü görünüm devam edebilir. 87 ve 90 seviyelerinin oluşturduğu bölge önemli bir direnç haline gelebileceği için hem yükselişlerin devamı, hem de olası düzeltmeler için takip edilebilir. 80 dolar altındaki günlük kapanışlara dek yukarı yönlü görünüm devam edebilir.
Umut Tuncer
GCM Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.