Son Haberler

Petrolde yeni hedef 100 Dolar mı?

ABD’de petrol ihracatına izin verilmesi ve yurtiçi tüketimi karşılama çabasıyla birlikte sıkılaşan piyasa koşulları, İran’da üretim endişesi, OPEC çabaları gibi faktörler, 80 Dolar sonrasında “100 Dolar da gündeme gelebilir mi” sorusunu akla getiriyor.

UMUT TUNCER

GCM MENKUL KIYMETLER ARAŞTIRMA UZMANI

Eylül ayının ikinci yarısındaki yükseliş maratonuyla birlikte petrolde 80 Dolar gündeme gelirken, sonraki adım için 100 Dolar menzile girmiş oldu. İran’daki arz problemine ek olarak OPEC’in 23 Eylül’de petrol üretimini artırmaya yönelik karar almaması Brent petrol fiyatının 2014 yılındaki serbest düşüş maratonundan bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmasına yardımcı oldu.

ABD’de petrol ihracatına izin verilmesi ve yurtiçi tüketimi karşılama çabasıyla birlikte sıkılaşan piyasa koşulları, İran’da üretim endişesi, OPEC çabaları gibi faktörler, 80 Dolar sonrasında “100 Dolar da gündeme gelebilir mi” sorusunu akla getiriyor.

                                                                 ÜRETİM FAKTÖRLERİNE DİKKAT

Petrolde itici güç arz tarafında olmaya devam ediyor. Üretim faktörlerinin petrol fiyatlarına gecikmeli tepki verdiği, dolayısıyla yükselen petrol fiyatlarıyla birlikte artabilecek üretimin yeni bir baskıya neden olma potansiyeli göz ardı edilmemeli. Söz konusu tablo 2007 – 08 Krizi ve 2014 petrol düşüşünde karşımıza çıkmıştı. Dolayısıyla açıkta kalacak İran pazarının nasıl paylaşılacağına ilişkin senaryoların oluşturduğu spekülatif hacim, petrol fiyatını aynı zamanda tehlikeye sokabilir. Bu nedenle yatırımcının gecikmeli tepki vermesine neden olsa da, resmi kuruluşların üretim – tüketim rakamları ve tahminlerini yakından takip etmek gerekiyor.

Dip not olarak belirtmek gerekir ki, OPEC ve Rusya’nın başını çektiği “kota” uygulayan ülkelerin İran’a arka çıkmasının tek sebebi birliği muhafaza etmek değil. OPEC’in petrol fiyatlarını destekleme isteği, İran’ın ekonomik sıkıntılarına bel bağlamış durumda. Suudi Arabistan’dan 80 Dolar üzerinde petrol fiyatı isteği de petrol piyasasında denge arayışından çok, 2014 düşüşüne neden olan daha fazla kar arayışını çağrıştırıyor.

                                                                        80 DOLAR SORUNU

Aslında senaryodaki aktörlerin çoğalmasına rağmen petrol piyasasında taraflar hala belirgin. OPEC ve Rusya aynı üretim miktarı ve dolayısıyla maliyetleriyle daha fazla kar elde etme amacında. Fakat ABD gittikçe artan üretim miktarıyla birlikte bu durumu tehdit ederken, pastadan da büyük payı almaya çalışıyor. 80 Dolar bariyeri kıl payı aşılmış olsa da, Trump yönetiminin yol açtığı sorunlar nedeniyle baskı oluşabileceği senaryosu risk maddeleri arasında yer alıyor. ABD – Çin ticaret savaşı petrol fiyatını tehdit eden unsurlardan biri.  Son dönemde yaşanan türde maratonları, petrolü ekonomileri destekleyebilecek denge arayışından uzaklaştırdığı ve kırılganlığa çok daha açık hale getirdiği unutulmamalıdır.

                                                  FED’İN KARARI, ALTIN PİYASASINI ETKİLİYOR

FED’in Eylül toplantısında görüldü ki, Dolar endeksindeki ılımlı seyre rağmen Banka’nın 2019 yılında da dört faiz artırımı ihtimali güçleniyor. Bu durum ABD – Çin ticaret savaşının daha kırılgan hale gelmesi senaryosunu uluslararası piyasada altın açısından negatif yönde etkileyebilecekken, bu aşamada gram altın açısından Dolar kurunu önemli hale getiriyor. Mevcut şartlarda dengede giden ons altın fiyatına karşılık, gücünü toparlamaya çalışan Dolar endeksi, gram altın fiyatında 230 desteğini çok daha önemli hale getirebilir.

                                                         GÜMÜŞ’TE DÖNÜŞ YOLCULUĞU BAŞLADI MI?

Yılbaşından itibaren sergilediği pozitif performansını yılın ilk yarısına kadar devam ettiren ancak FED’in Haziran ayındaki toplantısında bu yıla ilişkin 3 adet faiz artışı beklentisini 4’e çıkartması ile birlikte değer kayıplarını hızlandıran altın ve gümüş gibi kıymetli madenler, yılın son çeyreğine yönelik negatif performansına devam edecek mi yoksa uzun vadeli grafiklerde yer verilen dönüş bölgesine yakınlığı sebebiyle yeni bir yolculuğa mı hazırlanacak sorusuna cevap bulmak isteyebilir.

Bu yılın zirve noktası 17,30 zirvesinden başlattığı negatif ralliyi 13,92 seviyesine taşıyan gümüş, bu aşamada 2003 Nisan’dan beri pozitif trend görünümüne destek veren 377 aylık üssel hareketli ortalamaya göre gerçekleştirecek performans ile mevcut sorunun cevabını bulmaya çalışabilir.

Gümüş fiyatı 377 aylık üssel hareketli ortalamayı temsil eden 14,05 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse, uzun vadeli görünümde tekrar toparlanmak ve bu düşüncesini 15,55 ve 50 aylık üssel hareketli ortalamayı temsil eden 17,45 bariyerlerine taşımak / yaklaştırmak isteyebilir.

Bu tür bir fiyatlama davranışında gümüş fiyatına yönelik uzun vadeli boğa piyasası düşüncesinin daha güçlü bir görünüme dönüşebilmesi içinse, 17,45 bariyeri üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Aksi takdirde tekrar 14,05 seviyesine doğru geri çekilmeler izlenebilir.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası