Piyasalar yapısal reformların sürmesini, yeni reformların devreye sokulması ile büyümenin kalıcı hale gelmesini ve 2023 hedeflerine doğru yola devam edilmesini bekliyor.
Geçen ay ABD’den ve Avrupa’dan gelen açıklama ve spekülasyonlarla gelişen piyasalarda Dolar’da bir yükseliş görüldü. Bu gelişmede, FED Başkanlığı’na şahin bir adayın atanabileceğine ilişkin spekülasyonlar, bütçe ile birlikte vergi indirimlerinin Kongre’den geçebileceği beklentisi, ABD tahvil faizlerinin yükselebileceği beklentiler ve Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programını azaltacağını açıklaması etkili oldu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelir gelmez Dolar’ı değerli bulduğu ve düşük faiz ortamını desteklediğine ilişkin açıklamalarını unutmamak gerekir. Bu açıklamaları dikkate aldığımızda, ABD Merkez Bankası (FED)‘in başkanlığına kim gelirse gelsin önümüzdeki dönemde FED’in daha önceden açıkladığı beklentilerin üstünde bir faiz artırımına gitmesini olası görmüyorum. Dolayısıyla dolar ara ara çeşitli spekülasyonlarla dalgalansa da küresel anlamda çok güçlenmesine müsaade edilmeyeceğini öngörüyorum.
YÜKSEK DÖVİZ KURU, İHRACATI OLUMLU ETKİLİYOR
Döviz kurunun yüksek seyrinin ihracatı pozitif etkilediği görülüyor. İhracatın artmasının büyümeye de pozitif katkıları oluyor. İhracat pazarlarını çeşitlendirmek gerekir. Sadece birkaç ülkeye ağırlıklı olarak bağlı kalmak yerine yeni pazarların geliştirilmesi doğru stratejidir. O yüzden Afrika açılımı, Güney Amerika açılımı, Asya açılımı yeni ihracat pazarları açısından önemli adımlardır. Avrupa’dan başlayıp Çin’e kadar uzanan Tarihi İpek Yolu hattının açılması çok değerlidir. Hem Batı hem Doğu hem de komşularımızla ticari ilişkilerin geliştirilmesi olumlu.
50-60 DOLARLIK PETROL, TÜRKİYE İÇİN İYİ
Uluslararası petrolün varil fiyatının uzun bir süredir 50-60 dolar arasında seyretmesi yine Türkiye için pozitif bir gelişmedir. Çünkü Türkiye dünyadaki petrol fiyatlarının gerilemesinden en çok faydalanan 2-3 ülkeden biridir. Bu kadar hızlı büyüyen ve enerjiyi ithal eden bir ülkede enerji maliyetlerinin düşmesi önemli. Nitekim ekonomi yüzde oranında 5 büyüdü. Aynı zamanda bu durum cari açığımızı da pozitif etkiliyor.
İstanbul’un Finans Merkezi Projesi çerçevesinde sermaye piyasalarımızın da derinleşmesinde ve büyümesinin sağlanmasında sektördeki tüm paydaşların içerisinde bulunduğu bir işbirliğinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
PİYASALAR, YENİ REFORMLARI BEKLİYOR
Piyasalar yapısal reformların sürmesini, yeni reformların devreye sokulması ile de büyümenin kalıcı hale gelmesini ve 2023 hedeflerine doğru yola devam edilmesini bekliyor. Belki bu hedeflerin bazılarına belirtilen tarihte tam olarak ulaşılamayabilir, ama bunlar güzel hedefler ve vizyonlar. Bulunduğumuz coğrafyadaki jeopolitik risklere rağmen, reformların hızla uygulandığı yol haritasında Türkiye pozitif ayrışma yaşayabilecektir. Büyüme ve reform temalarının devreye alınması ile ülkemizin kredi notunun tekrar gözden geçirilmesi önümüzdeki dönemde gündeme gelebilir.
İstanbul’un Finans Merkezi Projesi çerçevesinde sermaye piyasalarımızın da derinleşmesinde ve büyümesinin sağlanmasında sektördeki tüm paydaşların içerisinde bulunduğu bir işbirliğinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede, gerek kamu gerekse de özel sektördeki taraflar arasındaki iletişim ve diyaloğun artırılması sorunların tespiti ve birlikte çözümünde önemli katkılar sağlayacaktır. Bu durum sermaye piyasalarımızı büyütecek aksiyonların hızlı ve etkin bir şekilde alınmasına olanak sağlayacaktır.
Alper Nergiz
GCM Menkul Kıymetler Genel Müdürü
nergiz@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.